Foto: Han Kuijper

Noordwijk – ESA bereidt een planetaire defensiemissie voor genaamd Hera. Het ruimtevaartuig Hera wordt onderworpen aan een laatste test voordat het in oktober wordt gelanceerd met een SpaceX Falcon 9-raket.

Met deze missie is het de bedoeling de mensheid te beschermen tegen asteroïde. Volgens de ruimtevaartorganisatie kan ergens in de uitgestrektheid van de ruimte een niet-waargenomen asteroïde op de loer liggen voor een frontale botsing met onze planeet. Deze impact kan desastreus zijn voor de mensheid en daarom is het volgens ESA belangrijk om voorbereid te zijn.

Als onderdeel van ’s werelds eerste test van de afwijking van asteroïden, zal ESA’s Hera-missie een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar Dimorphos – de 160 meter lange asteroïde die in 2022 is getroffen en met succes is afgebogen door het DART-ruimtevaartuig van NASA.

Hera zal binnenkort de nasleep bestuderen en essentiële ontbrekende gegevens verzamelen om dit grootschalige experiment om te zetten in een verdedigingstechniek. Het ruimtevaartuig ter grootte van een bestelwagen zal een close-up onderzoek uitvoeren naar de grote piramidevormige Dimorphos terwijl deze rond de eigen Didymos-moederasteroïde draait.

Een paar CubeSats ter grootte van een schoenendoos zullen worden ingezet om nog dichterbij te vliegen en meer risico’s te nemen. Voordat Hera met de  twee CubeSats vliegt, moeten deze uitgebreid worden getest in ESA’s  ESTEC-testcentrum in Noordwijk. Van de kracht en het lawaai van de raketlancering tot de aanhoudende vacuüm- en temperatuurextremen in de ruimte, alle aspecten van het functioneren van Hera en de twee CubeSats worden gecontroleerd voordat deze aan hun reis beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in