Noordwijk – De eigenaresse van het perceel met daarop het failliete tuincentrum TuineXtra in Noordwijk is verbijsterd. Donderdagmiddag kreeg ze per brief de mededeling dat de gemeente Noordwijk bij nader inzien afziet van de grondclaim op haar perceel. Dit terwijl diezelfde gemeente de afgelopen maanden er alles aan leek te doen om haar stuk grond juist in bezit te krijgen.

In februari vestigde de gemeente Noordwijk een zogeheten voorkeursrecht op de grond van eigenaresse Caspers. Hierdoor moest zij haar perceel, dat ze wil verkopen, eerst te koop aanbieden aan de gemeente. Wethouder Martijn Kortleven erkende destijds dat het een vergaande maatregel was. ‘Noordwijk is een ondernemende gemeente. Als wij een kans zien, proberen wij die ook te grijpen en dat hebben we op deze manier gedaan’, aldus de wethouder in februari.

Het gemeentebestuur leek bij aanschaf grootse plannen te hebben met het ongeveer drie hectare grote perceel van mevrouw Caspers. Zo zou die plek in de toekomst mogelijk te gebruiken zijn voor de aanleg van de nieuwe opstapplek voor de Beach Shuttle, de pendelbus die badgasten van en naar het strand brengt. Ook zou het stuk grond geschikt kunnen zijn voor de huisvesting van onder meer arbeidsmigranten en spoedzoekers of als een plek voor energieopwekking.

Maar nu blijkt de gemeente toch af te zien van koop van de grond. Eigenaresse Caspers kreeg die mededeling donderdag per post. Caspers: ‘Ik heb zes weken radiostilte gehad en donderdag aan het einde van de middag ligt er opeens een enveloppe van de gemeente in mijn brievenbus. Geen reden dat ze niet tot koop willen overgaan en geen excuus. Ik vind het echt schandalig. Ik was verrast door het voorkeursrecht en nu ben ik nog meer verrast door de manier van afhandelen.’

De eigenaresse had eerder al haar ongenoegen geuit over de grondclaim van de gemeente. Ze zei dat ze namelijk al een koper had voor haar perceel met daarop het tuincentrum maar dat die koop niet door kon gaan door het voorkeursrecht dat de gemeente bedong. Hierdoor zou de eigenaresse in de financiële problemen zitten. Ze kreeg geen huur meer binnen van de failliete exploitant van het tuincentrum maar ze kon haar grond en gebouwen ook niet verkopen aan derden zolang het voorkeursrecht van de gemeente erop zat.

Caspers verwijt de gemeente Noordwijk onbehoorlijk bestuur. ‘Ze maken er een klerezooi van en ik zit inmiddels maanden aan de bedelstaf. Ik heb natuurlijk nul inkomsten. Dat wordt even gemakshalve vergeten.’

‘Het hele circus begint nu weer van vooraf aan’ zucht ze. ‘Ik mag nu weer gaan proberen om mijn perceel en tuincentrum te verkopen. En het is nog maar de vraag of mijn koper die ik had nog interesse heeft. En zo ja, of die partij dan nog ooit medewerking krijgt van de gemeente Noordwijk met bouwvergunningen.’

Een woordvoerder laat weten dat de gemeente Noordwijk verder niet in wil gaan op de zaak en de reden waarom van koop wordt afgezien.

46 REACTIES

 1. Als geboren en getogen Noordwijker ga ik mij zo zachtjes aan schamen om inwoner te zijn van deze gemeente met deze bestuurders.

 2. C. v.d. Niet, ik sluit me volledig bij je/u aan. Enerzijds ben ik enorm trots op ons dorp zelf met haar mooie strand, zee, bos, duin, mooie verenigingen, Horeca, retail, etc., maar anderzijds schaam je je als het om het Gemeentehuis gaat. De ene ellende na de andere en het stopt maar niet. Ik hoop voor mevrouw Caspers dat ze alsnog krijgt wat ze verdient.

 3. Een verhaal als dit staat niet op zichzelf.. de gemeente lapt constant regels of onbeschreven omgangsvormen aan hun laars. Ambtenaren plegen valsheid in geschrifte en ambtsmisdrijven. Bewijzen te over. Op een dag pikt het volk het niet meer…en dan huilen dat men steeds extremer wordt (en daarom alvast veel meer handhaving tot in de duinen aan toe) terwijl de overheid juist zelf radicaliseerd.

  • “Valsheid in geschrifte en ambtsmisdrijven. Bewijzen te over”. Zware beschuldigingen, maar als jij bewijzen te over hebt, dien je als staatsburger aangifte te doen. Doe je dat niet, klets je uit je nek en verdien je billenkoek.

 4. Wat dit bestuur uithaalt is toch niet te filmen”onbeschoft grenzeloos schaamteloos en ga maar door dit zooitje is een gevaar voor de inwoners ende gemeente ze denken zeker dat ze alles mogen Er is maar één oplossing en dat is allemaal opstappen want die kalere zooi die er nu is maken ze enkel erger

 5. Noordwijk aan Zee heeft zijn Walk of Space misschien is het een idee om in de Raadhuisstraat een Walk of Shame te creëren of is de straat niet lang genoeg ?

 6. Allereerst durf ik te stellen dat 99 procent van de Noordwijkse bevolking niet wist dat de gemeente een claim kan leggen op iets wat jouw bezit is. Om deze reden klonk en klinkt het schandalig dat er op het Tuincentrum ineens een claim lag van de gemeente. Het klinkt volslagen idioot dat je iets wat jouw bezit is niet mag verkopen. Mocht echter de gemeente de geclaimde grond ineens inzetten voor iets wat ongelooflijk goed was voor Noordwijk zou er waarschijnlijk begrip komen voor deze manier van zaken doen. Echter gebeurt dat hier niet. De gemeente wenst geen tekst en uitleg te geven aan ons eenvoudige en ongetwijfeld hinderlijke burgers te geven. En draagt weer eens bij aan de antipathie tegen het gemeente bestuur

  • Ze hadden ook recht op koop bij sommige percelen van ronnie v/d putte maar dit was ook maar symbool politiek want alleen op het gat van Palace zat al een hypotheek van € 35 miljoen.

  • Het is meer dan bezit, het is “eigendom” en uitsluitend de eigenaar mag verkopen! Anders is er geen rechtsgeldige titel aan een overeenkomst tot verkoop.

 7. Het is al vaker opgevallen dat de gemeente denkt de dienst uit te maken en weigert uit te voeren wat de betalende burger ze heeft opgedragen.

  De goede niet te na gesproken, maar er zitten daar flink wat mensen die slapend rijk zitten te worden van onze centen. Er moet eens goed de bezem doorheen want er moeten er daar echt een paar de straat op worden geschopt.

  Dit onbeschofte gedrag, nu weer richting deze mevrouw, moet nu eindelijk eens goed worden aangepakt, want dit kan zo niet langer! Op een gegeven moment neemt niemand de gemeente nog serieus als er nu niet eens keihard wordt ingegrepen en bepaalde types aangepakt worden voor hun (gebrek aan) daden.

 8. Schandalig! Normaal wil ik mijzelf nog wel
  eens reserveren voor hoor/wederhoor (een verhaal heeft immers 2 kanten) echter hier IS de gemeente de mogelijkheid geboden om een reactie te geven en houd met de deur dicht. Ongelofelijk en ambtenaar onwaardig.

  Sluit mij geheel aan bij van der Niet, schaam mij voor het handelen naar me Caspers.

 9. Als ik mevrouw Caspers was, zou ik een claim neerleggen voor schadeloos vergoeding. Ze kon al maanden eerder verkopen, maar daar stak de gemeente een stokje voor! Nu moet ze alsnog verkopen, wat een machtsvertoon.

 10. Het is niet echt beetje van de gemeente maar de gemeente heeft eenmaal,het recht van voorkeursrecht en dat is maar goed ook anders zouden de huizen nog duurder zijn .want de gemeente heeft op meer plaatsen die .Wat ik dan niet snapt dat de gemeente er nu op eens van af ziet ,terwijl er toch heel veel dingen met het perceel mogelijk zijn .Maar dat zijn de kronkels waar wij toch niks van snappen ,maar het is weel bizar en dan gewoon met een brief .Stap dan even op jij fiets en doe het fatsoenlijk maar dat bestaat niet in de gemeente ,Maar het is nu niet dat mevrouw caspers niks te eten heeft hoorbaar heeft Pieter voor gezorgd iedereen een fijn weekend gr peet

 11. Het wordt tijd voor echte professionals in het gemeentebestuur ipv een stelletje amateurs.Ze kunnen nooit iets goeds doen. Zware excuses zouden op zijn minst op zijn plaats zijn. Het is schandalig hoe er met de belangen van de eigenaresse is om gegaan. Kortleven is geen aanwinst en past precies in dit bestuur. Wat een enorme afgang en laat zien hoe er gedacht wordt over de belangen van inwoners. En voor welke partij zit hij in het bestuur?
  Deze man is ongeschikt en mag wat mij betreft zo snel mogelijk zijn biezen pakken.

  • Het zou mij niet verbazen als de partij waarvoor Kortleven in de Noordwijkse gemeenteraad zit, een socialistische partij is. Heb er in het verre verleden ook te doen gehad in Sassenheim. Tot drie keer aan toe tot de Raad van State, tot wij tenslotte wonnen. Toen wilden zij wel praten…Hufterig gedrag en navelstaren naar mensen die wat meer hebben dan anderen. Ik mag mevrouw Caspers raden contact te zoeken met de Ombutsman. Die zijn actief om hufters een draai om de oren te geven. Tevens geven zij advies.Ik heb hen toen o.a. ook tot mijn volle tevredenheid ingeschakeld.

 12. Daar gaan we weer … als burger maar weer naar de rechter om je terechte gelijk te gaan halen . De gemeente is weer voor zichzelf bezig ipv voor de inwoners . Chaos politiek is een schande , maar inmiddels aan gewend , hoe triest ook .

 13. het is allemaal schandalig maar we doen er met z’n allen ook helemaal geen ene moer aan …
  ik heb nog nooit een demonstratie gezien bij het gemeente huis ..incl mezelf .
  misschien word het eens tijd…..

 14. Als de ambtenaar in kwestie “Kortleven” heet mag hem dan een kort leven in deze functie zijn gegeven om erger dwz schade aan mensen en eigendommen te voorkomen.
  Mw. Caspers mag op kosten van de Gemeente met een “bewijs van onvermogen” ( een testimonium paupertatis) juridische bijstand in de arm nemen. De schade is aantoonbaar, inkomen, makelaar en opbrengst verkies omdat er van vrije verkoop geen sprake meer is! Haar positie is benadeeld door alle info die nu op straat ligt! De Gemeente kan niet ongestraft zo omgaan met burgers en hun financiële belangen!

 15. Geen woorden voor. Het blijft maar doorgaan. Wegwezen met de burgemeester en nieuwe gemeenteraad. De goede, gemeenteraadsleden, terug en hopen op betere tijden.

 16. Geen woorden voor. Het blijft maar doorgaan. Wegwezen met de burgemeester en nieuwe gemeenteraad. De goede, gemeenteraadsleden, terug en hopen op betere tijden. Groetjes

 17. Dit gemeentebestuur moet direct onder curatele geplaatst worden.
  Provincie moet nu ingrijpen dit is arrogantie ten top wat deze bestuurders uit vreten kan echt niet.
  Noordwijk is afgezakt naar een onbetrouwbare gemeente.

 18. Wij zijn als Noordwijkerhout en De Zilk ongevraagd en zeker ook ongewild aan de gemeente Noordwijk toegevoegd (de gemeentelijke herindeling) Nou, ik heb mijn buik er meer van vol van. Eerst roven ze al het geld en dan begaan ze echt flater op flater op flater.
  Nu dit weer, welke nitwit heeft dit nu weer bedacht?
  En alles onder bezielende leiding van onze onvolprezen burgervrouw. wat een aanfluiting is dat zeg.
  Gewoon allemaal opzouten en die hele herindeling direct ongedaan maken, dan kunnen wij weer alles opnieuw gaan opbouwen.
  Ik WIL NIET bij Noordwijk horen!!!!

  • Voordat Noordwijkerhout bij Noordwijk hoorde maakte de gemeente er ook al een zooitje van. Er is hier in de Bollenstreek een schrijnend tekort aan deskundigheid. Men loopt maar wat aan te kloten en stapelt blunder op blunder. Men weigert te doen wat de betalende burger ze opdraagt

 19. Gemiste kans van de gemeente Noordwijk. Ze hadden door moeten zetten met de koop ervan. Zoveel mogelijkheden met dat terrein. Weer geen doorzettingsvermogen, net zoals bij het oude Zilveren Kruisgebouw, Bronsgeest, etc.

 20. De arrongantie druipt van dat zooitje af wat ze nu doen met mevr Caspers doen ze niet voor het eerst dit is duidelijk herkenbaar aan het lijntje houden en op een onbeschofte wijze afscheid nemen en ze gaan door of dat maar gewoon is wegwezen met dat spul

 21. Ik zou me als gemeente toch eens afvragen waar we mee bezig zijn.. Hoeveel Fouten worden er jaarlijks gemaakt en Hoelang moeten we dit Onbehoorlijke gedrag nog pikken ?
  En aan Mevrouw Caspers, ik wens u alle Goeds en een Goede Verkoop van het Perceel..

 22. De arrongantie druipt van dat zooitje af wat ze nu doen met mevr Caspers doen ze niet voor het eerst dit is duidelijk herkenbaar aan het lijntje houden en op een onbeschofte wijze afscheid nemen en ze gaan door of dat maar gewoon is wegwezen met dat spul die lui zijn onbetrouwbaar

 23. Die nieuwe wedhouder wou zeker scoren waarom is hij uit dat ander dorp weggestuurd zeker dat hij niet tevertrouwen is wat een bende en dat zeg ik al jaren . Die burgemeester zie je alleen maar op de foto’s . Ze moeten daar dat zootje een keer goed de bezem halen . De mensen de stuipen op hun lijf jagen dat kunnen ze daar goed . Wat zit de rest daar tedoen ja hun zakken tevullen met die dikke salarissen. Nou mvr Casper het hele dorp staat achter u.

 24. Ik ben het met de heer van der Niet eens, je denkt steeds op partijen te stemmen die je volgt in hun politieke verleden en dan denk je deze partij gaat het echt doen voor de doorsnee inwoner, ook landelijk is dit het geval. Dan ga je toch maar weer stemmen, terwijl je denkt gaat het allemaal wel gebeuren? Steeds ben je als kiezer weer teleurgesteld na de formaties van zowel gemeenteraad als kabinet. Ik denk dat het hoog tijd wordt om in grote getale maar niet meer te gaan stemmen. Het gaat me aan mijn hart maar na de verkiezingen blijken er steeds weer spelletjes gespeeld te zijn en verschijnen er steeds meer zwakke poppetjes die naar voren worden geschoven die alleen aan eigen belang denken!! 3 x Bah!! En meneer Duijvenvoorde ik ben het met u eens om de fusie af te blazen dat wil u toch. Nou ik ook zijn we van je fusie gezeik af en houden we meer geld over. Het was n.l. NwH die zijn fin. zaken niet op orde had tijdens de fusie. Daar hoor ik je niet over! Ook 3x Bah. En Noordwijk kan de fin. klappen voor jullie opvangen. Ga naar Lisse emigreren is mijn advies!!

 25. En zo gaat het gemeentebestuur met haar inwoners om. Te schoffering om over te praten. Maar goed ze zullen mevrouw Caspers wel vorstelijk gaan compenseren denk ik zo maar eens……… Veel sterkte mevrouw Caspers.

 26. Ze moeten zich kapot schamen ,ze denken dat ze alles maar kunnen maken, gezien de vele reacties op dit gebeuren werd de grond te heet onder hun voeten, ik heb medelijden met mevr Caspers hopelijk vind ze snel een nieuwe koper

 27. Mevr Caspers een advocaat er op zetten (no cure no play) en een flinke schadevergoeding eisen want wat dat onbetrouwbare zooitje met u gedaan heb daar zijn geen woorden voor

 28. Wie zich een beetje verdiept in de agenda van de gemeenteraad, ziet dat de Raad op 2 april een besloten vergadering heeft gehad en dat het enige agendaonderwerp ‘Strategische aankoop gronden en beschikbaar stellen krediet’ was.
  (zie: https://noordwijk.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/2103a796-2f82-499a-a2bd-1d05f5b92d64 – agendapunt 4)

  Mijn vermoeden is dat de gemeenteraad de wethouder het geld niet heeft willen geven om deze aankoop rond te krijgen. En dat derhalve is besloten om dan maar van het voorkeursrecht af te zien.

  Naar de argumenten van de gemeenteraad is het gissen. Misschien was het te duur, misschien was er te weinig perspectief om wat nuttigs met de grond te kunnen doen. Dat mogen raadsleden ons maar vertellen in hun volgende raadscolumn, want dat is vanwege de besloten vergadering niet terug te luisteren.

  Onbegrijpelijk blijft overigens wel dat de gemeente zich van een verdere reactie onthoudt. Wees eens transparant daar op de Voorstraat! Geef gewoon helder aan wat je afwegingen zijn. In ieder geval naar mevrouw Caspers, maar het liefst nog naar al je inwoners. Met stroop van je meer vliegen dan met azijn! Nu creëer je je eigen tegenstand, terwijl je met een open en eerlijk verhaal misschien best het sentiment, dat hier in de reactiepanelen leeft, in ieder geval een beetje weg had kunnen halen. Je verwacht toch dat voorlichters/communicatie daar wel kaas van zou hebben gegeten?

 29. Schandalig….het weglopen van een aantal partijen. Zijn ze nu bezig met hun eigen belang of het algemeen belang? Het antwoord moge duidelijk zijn. Een nieuwe smet op het blazoen van de gemeenteraad! Er kan nog meer bij! Wanneer grijpt de Commissaris van de Koningin nu eens in?

  • Die grijpt niet in …ze volgen de bestuurlijke elite allemaal hun uit gezette agenda…om de totale macht te verkrijgen…steeds meer controle individu en bedrijven,…zie en lees de kritische wetenschappers en volg de ontwikkelingen zoals gisteren bekend werd,…de souvereinen die de rat-race niet meer trekken,…het keerpunt nadert,…helaas we zijn al ver heen,….

 30. Die commissaris v d koning is van hetzelfde sop overgoten waarmee ook dat zooitje van de gemeente is overgoten dat kan niet anders had hij allang dat zooitje weg gejaagd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in