Bollenstreek – Het elektriciteitsnet in de gehele Duin- en Bollenstreek heeft de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Volgens netbeheerder Liander komt dat doordat het regionale onderstation in Sassenheim nu helemaal vol zit.

Verder geeft de netbeheerder aan dat in januari 2024 een deel van het onderstation op slot ging waardoor een gedeelte van het elektriciteitsnet in dit gebied al zijn maximale capaciteit had bereikt. Nieuwe bedrijven die zich nu willen vestigen komen op een wachtlijst. Dat geldt ook voor bedrijven die al over een aansluiting beschikken en deze willen uitbreiden. Het onderstation in Sassenheim en de hieraan gekoppelde elektriciteitsstations moeten volgens Liander nu eerst worden verzwaard om extra capaciteit in de regio mogelijk te maken.

De vraag naar elektriciteit neemt ook in andere gebieden in Nederland toe. Een groot deel van deze regio heeft al enige tijd te maken met een vol elektriciteitsnet en met het vollopen van het gehele regionale onderstation Sassenheim, zijn daar nieuwe knelpunten bijgekomen. Nu krijgen ook de kernen Lisse, Katwijk en Valkenburg te maken met beperkingen op het elektriciteitsnet. Ook de ondernemers in deze kernen komen bij het doen van nieuwe aanvragen voor capaciteit, direct op een wachtlijst terecht.

Volgens Liander heeft het volle elektriciteitsnet in de Duin- en Bollenstreek geen gevolgen voor consumenten en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Ook voor de bij Liander bekende nieuwbouwplannen, is capaciteit beschikbaar.

Om het tekort aan elektrische capaciteit in de Duin- en Bollenstreek op te lossen, moeten verschillende elektriciteitsstations en ook het regionale elektriciteitsstation in Sassenheim worden uitgebreid. Liander zegt ervan uit te gaan dat hiervoor de werkzaamheden tussen 2029 en 2031 gerealiseerd zijn. Dat hangt volgens Liander wel af van beschikbare grond en vergunningen.

De netbeheerder onderzoekt of ondernemers met een bestaande aansluiting op het net, mogelijkheden hebben om deze flexibel te gebruiken. Dat betekent dat deze ondernemers op bepaalde momenten tegen betaling, geen of minder elektriciteit afnemen.

Dat kan betekenen dat ondernemers die op de wachtlijst terecht zijn gekomen, eerder dan 2030 hun aansluiting kunnen krijgen. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

De komende negen jaar bouwt Liander samen met TenneT in de regio twee grotere elektriciteitsstations (150kV); één in Zuidplaspolder bij Zevenhuizen en één in Hazerswoude-Rijndijk. Het bestaande station in Leiden en het eerder genoemde station in Sassenheim worden allebei uitgebreid.

Naast de bouw en uitbreiding van de grotere elektriciteitsstations, worden 17 bestaande ‘kleinere’ stations uitgebreid en bouwt Liander 10 nieuwe stations van dit type. Dit gaat  onder andere over nieuw te bouwen stations in Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout.

 

9 REACTIES

 1. Als de aandeel houders maar tevreden zijn dat wilde ze toch zograag privatiseren . Water overlast geen stroom net wat hierboven geschreven staat regeren is voor uit zien . MaR niet met een VVD en een CDA

  • In dit geval zinloos. De infrastructuur kan het gewoon niet aan. Maar dit hebben ze 30 jaar geleden al zien aankomen.
   Maar als je er niets aan doet, gebeurt er dit.

 2. Han:
  Liander is onderdeel van Alliander.Alle aandelen van Alliander zijn direct in handen van Nederlandse provincies en gemeenten.
  De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van Tennet.
  Dus de bevolking is mi de aandeelhouder.

 3. Laat ons maar weer eens zien dat dit niet de weg is ! Met name de pieken als de zon schijnt eens een keer 😃🙈
  Lijkt mij Thorium met MSR een beter plan !

 4. Nou Jan waar gaat dat geld dan naar toe naar de algemene middelen van provincie en gemeentes nou die ver zinnen wel iets om het op temaken maar niet aan de infrastructuur . Nee aan gratis smeermiddelen en bussen gratis laten rijden ze hebben geen gaten in hun handen nee ze hebben geen handen maar aan het noodzakelijke geven ze het niet uit regeren is vooruitzien .

 5. Als je het land vol plempt met energie slurpende datacenters is het wachten op moeilijkheden.
  En iedereen moest toch zo nodig elektrisch gaan rijden?
  Als je als overheid eerst doet en daarna pas gaat nadenken over de gevolgen van de beslissingen, kun je vroeg of laat de ellende verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in