PB

Bollenstreek – Europese verkiezingen, zijn die belangrijk voor de bloembollenteelt? Die teelt wordt beïnvloed door EU-wetgeving. Van milieuvoorschriften tot arbeidsnormen en handelsregels, deze wetten spelen een cruciale rol in de praktijk en de concurrentiepositie van de sector. Hoe beïnvloeden specifieke EU-wetten de bloembollenteelt in de Bollenstreek en hoe gaan telers hiermee om?

Milieuregels:
De EU legt strenge eisen op aan de bloembollenteelt om zo de natuur te beschermen. Dit is vastgelegd in de Europese Verordening voor Gewasbeschermingsmiddelen. Daarin staan regels voor het gebruik van chemicaliën en de Kaderrichtlijn Water (KRW) die normen stelt voor waterkwaliteit en- beheer. Telers in de Bollenstreek moeten ook voldoen aan de Europese Verordening voor biociden om de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen.

Arbeidsnormen:
De EU streeft naar eerlijke arbeidsomstandigheden, vooral voor seizoensarbeiders. De Richtlijn gericht op seizoensarbeid stelt minimumnormen vast voor arbeidsvoorwaarden, waaronder lonen, werktijden en veiligheid. Daarnaast garandeert de Arbeidstijdenrichtlijn redelijke arbeidsuren en rustperiodes voor werknemers.

Handelsregels:
Voor de export van bloembollen naar andere landen moeten telers voldoen aan EU-handelsregels. Dit omvat de zogenoemde Fytosanitaire Verordening, die voorschriften vaststelt voor de gezondheid van planten en het verminderen van risico’s op het gebied van plantenziekten. Daarnaast zijn er douaneregels en normen voor productkwaliteit die van toepassing zijn op handel over de grens.

 

Meer over de Europese verkiezingen lezen?

Lees hier welke streekgenoten verkiesbaar zijn voor een plek in het Europees Parlement.

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Helemaal niks als het aan die lui in Brussel ligt dan kunnen ze alles wel opdoeken net als de boeren ze halen het liever buiten europa of zullen ze daar ook gif spuiten ????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in