Foreholte dames 1, met coach Patrick Jordaan op de bovenste rij, tweede van links (foto: Maaike van de Reep).

Voorhout – Het is Foreholte dames 1 gelukt om zich te handhaven in de Eerste Divisie. In een afgeladen sporthal de Tulp wonnen de Voorhouters met 30-17 van Westsite. Trainer Patrick Jordaan was na afloop trots op zijn meiden: “Een avond die we nooit meer zullen vergeten.”

Foreholte wist voorafgaand aan de wedstrijd dat het een flinke klus te klaren had. Directe concurrent ZVBB’21 speelde een uur eerder en won verrassend van nummer drie M.H.V.’81. Er moest dus gewonnen worden, maar Jordaan vertelde de uitslag niet aan zijn ploeg: “Op trainingen lieten we spel zien wat er soms in de wedstrijd in eigen huis niet uitkwam, door de druk. Ik wilde de meiden niet nóg meer druk opleggen.”

Dit leek een succesvolle beslissing. Foreholte opende sterk en kwam al vlug 6-2 voor. Het spel bevatte hoog tempo, kansen werden zorgvuldig uitgespeeld en verdedigend was het fel. Toch lieten de paars-zwarten Westsite terugkomen in de wedstrijd naar 6-5. De voorsprong werd echter niet uit handen gegeven en de Voorhouters kwamen 11-8 voor. Richting de rust raakten de bezoekers uit Amsterdam, die over een schaarse bank beschikten, vermoeid. Foreholte profiteerde en stond bij de pauze 16-9 voor. “Het was niet nodig om de meiden scherp te houden in de rust, die waren echt wel gemotiveerd genoeg”, aldus Jordaan. “Eerlijk gezegd had ik in de rust al het gevoel dat we zouden winnen, want zij konden het niet bijlopen.”

Na rust hield Foreholte de grote marge in stand. Van 16-9 sprong de score naar 19-12 en zelfs naar 24-14. De Voorhouters bleven kansen goed uitspelen en zagen Westsite steeds vermoeider worden. Jordaan wist bij een verschil van tien punten zeker dat de handhaving binnen was: “Dat was echt het moment dat ik dacht: dit gaan we nooit meer weggeven. We stonden verdedigend zó sterk, dat een aanvallende misser weinig schade opleverde.” Richting het einde van de wedstrijd wisselde Jordaan veel door, om ook de dames die dit seizoen afzwaaien of veel blessureleed hebben meegemaakt een kans te geven. Na een uur gespeeld te hebben met een score op het bord van 30-17 werd er door scheidsrechters Jordense en Spies afgefloten. Sporthal de Tulp veranderde in een feestzaal, waar de ontlading groot was. “We hebben zoveel pech gehad, we stonden zo onder druk de laatste weken, dan is er natuurlijk veel ontlading. Het voelde ook echt als een prestatie met z’n allen”, vertelt Jordaan.

Bekijk hier de ontlading na het laatste fluitsignaal: https://www.instagram.com/stories/hvforeholtedamesselectie/3107544512087956055/

Als de coach terugblikt op het afgelopen seizoen, probeert hij het in één woord samen te vatten: leerzaam. “Ik vond het zo’n enorme ontwikkeling van het team, niet alleen handbal technisch, maar vooral tactisch. Normaal kunnen jonge speelsters aan de hand worden genomen door routiniers, nu moesten ze het allemaal zelf doen. De meiden hebben in korte tijd heel volwassen moeten worden.” De coach verklaart op die manier ook de resultaten van het seizoen: “Als je kijkt naar de eerste seizoenshelft, daar verloren we met dertien punten verschil van de top zes-ploegen. In de tweede helft van het seizoen wonnen we sommige van deze wedstrijden of verloren we met één of twee punten verschil. Het was zo veel vallen en opstaan voor de meiden, daar hebben ze echt veel van geleerd. We hebben een goede basis gelegd voor de komende jaren.”

Jordaan is volgend seizoen ook de trainer van de Voorhouters en ziet veel meiden blijven. Hij kijkt er naar uit en als hij dan toch nog één ding mag zeggen over dit seizoen, vertelt de trainer het volgende: “Ik had altijd voor dit scenario getekend.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in