Archieffoto: Maaike van de Reep.

Voorhout – De handbalsters van Foreholte dames 1 hebben zaterdagavond de competitie winnend afgesloten. Nummer drie uit de Eerste Divisie Wijhe ’92 werd in sporthal De Tulp met 30-27 verslagen. Trainer Patrick Jordaan was na afloop positief over zijn team: “Ik had geen beter einde van het seizoen kunnen wensen. We hebben echt laten zien dat we in de top zes van de Eerste Divisie horen.”

Zo positief moet Jordaan in de openingsfase van de wedstrijd echter niet zijn geweest. Hij hoopte op de onderschatting van Wijhe ’92, die vorige week een sleutelwedstrijd voor promotie naar de Eredivisie verloor. Foreholte zette de bezoekers onder volle druk in de eerste minuten van de wedstrijd, maar de Wijhenaren waren niet onder de indruk: al snel stond het 0-2. Deze voorsprong werd door de bezoekers zelfs uitgebreid naar 4-9. Foreholte miste te veel kansen en liet het soms na om de aansluiting te vinden. In het vervolg van de eerste helft wisten de Voorhouters echter weer langzaam de rug te rechten. Ondanks dat Wijhe ’92 op een comfortabele voorsprong bleef, vond Foreholte naar eigen zeggen ‘de sleutel’ om het tactische spel van de bezoekers te begrijpen. De afronding werd aan Voorhoutse kant beter en nog voor de rust poetste Foreholte zomaar de achterstand weg: 14-14.

Na de pauze kwam Foreholte met een nieuw strijdplan terug op het veld in sporthal De Tulp. Dit bleek goed te werken, want binnen de kortste keren stond het 18-14 in het voordeel van de paars-zwarten. De wedstrijd leek gecontroleerd te worden uitgespeeld door Foreholte, want de marge van vier punten werd keer op keer in stand gehouden. Echter was het in de slotfase toch nog even billenknijpen voor het publiek in de Voorhoutse sporthal. Foreholte raakte vermoeid en Wijhe rook bloed. Een inhaalrace werd ingezet door de bezoekers, waardoor het nog even heel spannend werd. Bij een score van 24-23 had het moeten gebeuren voor de Wijhenaren, maar de defensie van Foreholte stond als een rots in de branding. Aanvallend wilde het niet meer lopen voor de Voorhouters, maar door de scherpe verdedigende dekking wist Wijhe ’92 ook nog maar moeizaam het net te vinden. Uiteindelijk trok Foreholte de overwinning volwassen over de streep.

Trainer Patrick Jordaan vond het collectief verdedigen vooral mooi om te zien: “Dat is echt een stukje volwassenheid in de slotfase. We hebben heel veel strijd geleverd vandaag, het was echt een verhitte wedstrijd. Het moet een hele mooie wedstrijd zijn geweest voor het publiek.”

Trainer Patrick Jordaan (r) met assistent Damon Jongeleen (archieffoto: Maaike van de Reep).

Foreholte sluit het seizoen in de Eerste Divisie af op de vijfde plek in de Eerste Divisie. Het is een flink contrast met vorig seizoen, toen de Voorhouters zich pas op de laatste dag van de competitie veilig wisten te spelen. Jordaan vond het prachtig: “Ik vind het onwijs leuk om te zien dat we met een team dat vorig seizoen tegen degradatie vocht, nu bovenin de Eerste Divisie mee kunnen doen”, aldus de 28-jarige trainer. “We begonnen natuurlijk erg goed en uiteindelijk kregen we een dipje. Het belangrijkste is dat we als team zijn blijven knokken.” Het seizoen verliep namelijk niet vlekkeloos voor Foreholte. Na veel gewonnen wedstrijden raakten twee sleutelspeelsters geblesseerd, waardoor Jordaan met zijn team elke week op zoek moest naar een nieuwe oplossing. “Daar ben ik denk ik het meest trots op dit seizoen”, vertelt Jordaan. “We zijn telkens met het team blijven zoeken, we hebben nooit de moed verloren. Het was een echte teamprestatie.”

Jordaan is zelfs zo positief over ‘zijn’ Foreholte, dat hij er volgend seizoen een schepje bovenop wil doen. “Wij willen volgend seizoen voor een plek in de top drie gaan. We zijn dit seizoen zó gegroeid. Daarnaast krijgen we er twee zeer ervaren keepsters bij, waarvan er één van de huidige landskampioen VOC afkomt”, vertelt Jordaan. “Dan blijft het trainen van Foreholte toch het allermooiste wat ik kan doen. Als keeperstrainer ben ik ooit begonnen bij VOC, toen verloren we maar één wedstrijd per seizoen. Het is nu juist zo mooi om te zien dat je een team kan bouwen en dat bovenin de Eerste Divisie kan brengen”, sluit Jordaan af. “En misschien zelfs met het oog op promotie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in