Noordwijk – Het gapende gat in de bebouwing van de Koningin Wilhelminaboulevard vlak naast het half gesloopte Hotel van Oranje, wordt dit jaar opgevuld met drie appartementen. Het merendeel van de bewoners van de Vereniging van Eigenaren (VVE) de Heemborgh heeft vóór bewoning in plaats van horeca gestemd op de open plek. Dat bevestigen bewoners van het omliggende pand en de voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Noordwijk,  Sjoerd Hoogervorst.

‘Het is een gelopen race’, zegt Hoogervorst van KHN, die liever ziet dat het lege gat wordt gevuld met nieuwe horeca. ‘We willen dat de boulevard een bruisende, levendige plek is. Dat is het beste voor een badplaats als Noordwijk. Het is een uitdagende tijd voor de horecaondernemers, met een leeg begin en eind van de Koningin Wilhelminaboulevard. Door de sluiting van Hotels van Oranje wandelen er toch 500 minder mensen over de boulevard. Maar we gaan er nog steeds vanuit dat dit een tijdelijke situatie is,’ zegt Hoogervorst.

Bewoners hadden eerder tegen particuliere bewoning gestemd en de meesten wilden ook horeca met terras terugzien op de lege plek. Maar pogingen een horecaondernemer aan te trekken om dit te realiseren zouden op niets zijn uitgelopen, aldus een bewoner van het appartementencomplex.  Het gat in de bebouwing geeft een sfeer van verloedering en verlatenheid. De bewoners hebben daarnaast veel last van de wind die aanhoudend van zee door het gat het appartementencomplex binnen raast. Pogingen gezellige plantenbakken te onderhouden op de patio, zijn gestaakt omdat het groen niet tegen de wind bleek opgewassen.

B & W van Noordwijk willen de horecabestemming nog steeds behouden, maar de gemeente kan de particuliere bewoning in dit geval niet tegenhouden. Het project van particuliere bewoning is op basis van het oude bestemmingsplan besloten. Het pand had de bestemming horeca en particuliere bewoning. Inmiddels heeft de gemeente Noordwijk dat veranderd waardoor dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.

De beheerder/bestuurder van de VVE de Heemborgh, het bedrijf Fintec, wil geen commentaar geven op de situatie.

15 REACTIES

 1. Bewoning is nodig, dus appartementencomplex goed idee en een leuk restaurantje met een gezellig terrasje op de begane grond is twee vliegen in één klap > Iedereen blij 🫠

 2. Het begin van het einde voor en van horeca op de boulevard , indien je horeca bedrijf niet meer rendeert onverkoopbaar blijkt of je gaat er als ondernemer met pensioen komen er dus appartementen inclusief 1 voor je zelf dat kon nog wel eens sneller gaan dan gedacht …

 3. Begin van het eind voor boulevard Noordwijk,gooien het hele strand vol met van die hippe tentjes en dan verbaasd doen dat er niemand op de boulevard in wil stappen.wat hebben wij daar mooie tijden beleefd,als nu langs rijd is het toch om te huilen.echt gewoon zielig !!!

 4. De gemeente heeft op het strand zoveel horeca toegestaan dat ondernemen op de boulevard bijna niet meer rendabel is.
  Nu doen ze daar verbaasd over. Dit heet besturen zonder visie.

 5. Sorry,de boulevard is achterhaald geen innovatie,de yuppen van het strand gaan niet op de boulevard een bezoek brengen en zonder vernieuwing zijn overal voor doorsnee bezoekers de prijzen te duur,…na de yuppen trend is het strand ook passe,…achter ieder dossier verschijnt een agenda,de gemeente heeft geen kennis en eruditie van een badplaats ontwerp,daarom wil men van de identiteit badplaats af en teren op oude elitaire roem van toen,het strand gebeuren wil met trends en mogelijkheden mee gaan,de boulevard staat al stil sinds het vuurtoren restaurant plat ging,toen koos nog zijn super steak hawaii serveerde voor massa,s verblijf toeristen en betaalbaar,…zie langs de kust ieder zichzelf resperterende badplaats werkt aan herstel en innovaties,hier is men bezig als chame offensief met een reuzenrad op het duurste stukje van het land,binnenkort zijn we een kustplaats zonder toekoms en allure,mondain en grandeur werden weg gestopt in een stoffig archief,…oude zeeers zien het met lede ogen aan,…

 6. Het gat van Palace, het Vuurtorenplein, Hotels van Oranje ….
  En Noordwijk er maar prat op gaan, dat het DE badplaats met kuuroord is. Ja, kuren zat! En dat moest en zou Noordwijk blijven heten. Want anders bleven de toeristen weg. Nou, die jagen ze zo ook al weg. Wat een puinhoop, die prachtige badplaats. Noordwijkerhout loopt er aardig achteraan om een eeuwige bouwput te worden. Maar wat wil je, met zo’n gemeente?

 7. Bij mijn weten is er afgelopen zomer een delegatie uit Zeeland geweest en werd er voornamelijk door eigen Noordwijkse bestuurders geroemd over hoe goed de zeeuwen het wel niet vonden in Noortuk, Ga nu eens kijken of in Cadzand Bad of in Bv Oostende België en bepaal aan de hand van wat je in die plaatsen kunt zien nu is een duidelijke visie.
  Wat zich nu afspeelt in Noortuk is schandelijk schaamtelijk , verwerpelijk en bovenal kortzichtig visie loos. Misschien tevens een taak voor N.O .V leden en Gemeente bestuur gezamenlijk.
  Mvg D Degger

 8. Wij komen er al jaren eerst in Noordwijkerhout op camping solei.toen in hotel alwien .,palace hotel en nu hotel de baak .Noordwijk gaat snel achteruit als het zo doorgaat met leegstand hotel van oranje.(verbouwing) jammer

  • Niet meer over de boulevard lopen Kees! Pak je rust op een gezellig terras in het rustige, mooiste centrum van gemeente Noordwijk, in Noordwijkerhout rond de Witte Kerk!

 9. Wat een goed idee!!! Woningen bouwen, verkopen voor de hoogste prijs en dan hopen dat deze ook op water en stroom worden aangesloten. (Zie drama Jan van Henegouwenstraat. Al bijna 1,5 jaar onbewoonbaar.)
  Noordwijk holt achteruit.
  @ gemeente: Beleid en debiel bestaan uit dezelfde letters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in