Voorhout – Meer dan tweederde van de toekomstige bewoners van nieuwbouwcomplex Lilium in Voorhout wil een andere (tijdelijke) woning. Dat blijkt uit een inventarisatie van Stek. Woonstichting Stek gaat nu actief bemiddelen bij het vinden van andere woonruimte voor de gedupeerden. Sinds de oplevering van Lilium zijn er aanhoudende lekkages waardoor een deel van de appartementen na driekwart jaar nog steeds niet is opgeleverd.

Al sinds de oplevering van de onderste drie verdiepingen van het wooncomplex, halverwege 2023, zijn er lekkageproblemen aan de buitenkant van het gebouw. Hierdoor hoopt zich vocht op in de muren en ontstaat er binnen schimmelvorming. De bovenste twee verdiepingen met 24 sociale huurappartementen zijn daarom nog altijd niet opgeleverd. De bouwer van het wooncomplex – Ouwehand Bouw uit Katwijk – probeert sindsdien het lekkageprobleem op te lossen, maar ondanks veel onderzoek en testen lukt dat maar niet.

De gedupeerden, die ten einde raad zijn, vroegen enkele weken geleden de gemeente om hulp. Aan de gemeenteraad schreven ze: ‘Verschillende toekomstige bewoners zijn op dit moment dakloos of betalen extreem veel geld aan een tussenwoning omdat Stek geen alternatieven biedt.’ Woonstichting Stek is zowel eigenaar als verhuurder van de appartementen in het nieuwbouwcomplex.

Gedupeerden voelen zich klem zitten

De mensen hebben de woning in Lilium verkregen via een loting. Als ze nu een woning moeten vinden in de sociale huurmarkt, gaat dat een lastig verhaal worden, gaven ze eerder aan. Zeker omdat de gedupeerden geen voorrang hebben als ze zich inschrijven voor een andere huurwoning, aldus de getroffenen in een gezamenlijke brief een aantal weken geleden.

Stek gaat nu dus actief bemiddelen bij de zoektocht naar andere woonruimte voor gedupeerden die dat willen. De gemeenteraad drong er op aan dat Stek zich zou inspannen om passende, alternatieve woonruimte voor de betrokkenen te zoeken en waar nodig een voorrangsregeling toe te passen.

Rechtstreeks andere woning aanbieden

De woonstichting laat in een reactie weten dat ze een vrijkomende woning van Stek in de gemeente Teylingen die binnen de huurprijsklasse en de inkomenseisen past, rechtstreeks kunnen aanbieden. Deze komt dan niet op de website van hureninhollandrijnland. ‘Dit maatwerk is afhankelijk van wat er aan woningen beschikbaar komt. Wij hebben geen invloed op wie de huur opzegt. Het is dus op voorhand niet te zeggen welke woningen we kunnen aanbieden’, aldus Stek. Toch wil de woonstichting het officieel geen ‘voorrang op de woningmarkt voor de gedupeerden’ noemen.

De toekomstige huurders zijn persoonlijk benaderd voor deze vorm van maatwerk. Iets meer dan tweederde van de kandidaten heeft aangegeven hiervan gebruik te willen maken. Een kandidaat bepaalt zelf of hij een aangeboden woning gebruikt voor tijdelijke huur als tussenoplossing. Of ervoor kiest om deze woning blijvend te huren. Woonstichting Stek: ‘Ieder keuze heeft voordelen en nadelen. Die afweging kan iemand zelf het beste maken. Twee keer verhuizen is intensief en geeft extra kosten. Maar als de situatie van nu erom vraagt, kan een tijdelijke andere woning heel goed passen.’

Mogelijkheid om alsnog naar Lilium te verhuizen in de toekomst

De mogelijkheid om later naar de Lilium te verhuizen blijft bestaan. Daarbij worden alle kandidaten sowieso bij de oplevering als eerste gevraagd of zij nog van de toewijzing gebruik willen maken. Op dat moment kan iemand alsnog besluiten naar Lilium te verhuizen.

Raadslid Ruben Kroeze van D66, die een motie indiende om de gedupeerden te helpen bij het vinden van een andere woning, is blij met recente ontwikkelingen. ‘Deze mensen leven al heel lang in onzekerheid en daar moet een einde aan komen. We hopen dat voor degenen die dat willen snel een andere woning is geregeld.’

1 REACTIE

  1. En nu voor de sloop woningen in de beatrixstraat enzovoort waar komen wij terecht weinig informatie daar over dus naar nieuwbouw wordt ook drama denk ik wat een zooitje in de woning markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in