Bron: Marca Bultink

Warmond – Voorafgaand aan de 50ste editie van de Strontrace die dit jaar plaatsvindt, gaat de documentaire “Geen bol zonder stront” in première. Deze 20 minuten durende film presenteert de vroegere mestvaart tussen Warmond en Workum. De documentaire gaat op 23 oktober in première in Workum en wordt op 24 oktober in Warmond vertoond in de tent bij het keerpunt in Park Groot Leerust.

De documentaire, getiteld “Geen bol zonder stront,” is gebaseerd op opnames van schippers, mesthandelaren en bloembollenkwekers uit Friesland en de Bollenstreek, die hun persoonlijke ervaringen en die van hun voorouders deelden. Deze verhalen vertellen over de mestvaart die rond 1900 op gang kwam vanwege de groeiende bloembollenteelt in de Bollenstreek, waarvoor meer koemest nodig was dan in het westen beschikbaar was.

De Strontrace is een historische zeilwedstrijd die sinds 1974 georganiseerd wordt. Dit jaar viert de Strontrace zijn 50-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum heeft de organisatie een diepgaand onderzoek naar de historische achtergrond van de mestvaart laten uitvoeren. Vereniging Zeilvracht Workum heeft eerder dit jaar de Leidse Filmclub LVSL ingeschakeld om een documentaire te maken aan de hand van een schippersgesprek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in