Restaurant Peking in Sassenheim (foto: Mark Kool).

Sassenheim – Na bijna vijftig jaar lijkt er een einde te komen aan restaurant Peking in Sassenheim. De eigenaresse heeft het pand te koop gezet omdat ze geen goede koks kan vinden. Aziatische restaurants kunnen sinds vorig jaar geen gespecialiseerde koks van buiten Europa meer naar Nederland halen.

Met pijn in het hart zegt eigenaresse Liuhu (61) te gaan stoppen met haar Chinese restaurant. Ze is tot de conclusie gekomen dat er geen toekomst is voor haar zaak. De zoektocht naar geschikte koks in Europa heeft niets opgeleverd en dus heeft ze besloten om haar zaak te gaan verkopen en met pensioen te gaan. “Er zijn nergens nieuwe goede koks vinden, het is een drama”, aldus Liuhu.

Door veranderde regelgeving mogen Aziatische restaurants in Nederland sinds juli vorig jaar geen gekwalificeerde koks uit landen buiten Europa in dienst nemen. De overheid stelde de regelgeving in na een alarmerend rapport van de arbeidsinspectie over wantoestanden in de Aziatische horecabranche, zoals onderbetaling, te lange werkdagen en mensensmokkel.

Eigenaresse Liuhu van restaurant Peking zocht in Duitsland en Polen naar nieuw personeel, ook omdat haar huidige drie koks inmiddels aardig op leeftijd zijn. Maar de personeelswerving verliep niet zoals gewenst. “Dan hadden we veel tijd en energie besteed aan zo’n nieuwe kok, hem in een half tot jaar tijd alles geleerd, en dan ging hij alweer weg. Chinese koks zijn gewoon veel trouwer en beter”, aldus de eigenaresse.

Ook de communicatie met Europese koks blijkt een probleem te zijn. Liuhu: “Deze Europese koks praten geen Nederlands en meestal ook nauwelijks Engels.  Dan moet je met handen en voetenwerk gaan communiceren, dat werkt niet in de keuken. Door de personeelsproblemen ziet de nieuwe generatie het ook niet zitten om het Chinese restaurant van hun ouders over te nemen.”

De eigenaresse vindt het besluit om te stoppen extra moeilijk omdat de zaak nog altijd goed loopt. “We zitten op een goede locatie en hebben voldoende klanten. Nu zouden mijn koks voor hun pensioen nog nieuw personeel hebben kunnen opleiden. Maar als dat nieuwe personeel niet te vinden is, dan houdt het gewoon op.”

Liuhu ziet het somber in voor de Chinese restaurants in Nederland. Door de personeelsproblemen en geen opvolging besluiten steeds meer eigenaren hun zaak te sluiten. “Het wordt steeds maar minder en minder, ook dit jaar zijn er weer veel Chinese restaurants gestopt. Mijn broer die een bekend Chinees restaurant in de Delftse binnenstad had is er een paar jaar geleden ook mee opgehouden. In dat pand zit nu een McDonald’s.”

11 REACTIES

  1. Een Hllandse kok omscholen is wel erg lastig, het Chinees koken zit niet in zijn genen, en daarbij duurt zo,n opleiding to Chineese kok minimaal 10 jaar.

  2. Wat jammer , het beste Chinese restaurant in de buurt gaat nu ook alweer verdwijnen. Ik kwam daar graag en die juweeltjes in je eigen buurt moet je koesteren. Maar een Hollandse kok omscholen kost veel jaren …
    de kruiden zijn echt voor fijnproevers!

  3. Als er hier een Chinese kok komt werken in een Chinees restaurant moet hem eerst geleerd worden “Nederlands” te koken.
    Een gemiddelde Chinees herkent in Europa niet het Chinees eten als Chinees eten.
    Het zal ook wel met de arbeidsomstandigheden te maken hebben.
    Die is meestal niet zoals wij gewend zijn.

  4. Heel Jammer mijn vader haalde daar vroeger altijd heerlijk chinees eten als hij geen zin meer had in koken.

  5. Omscholen lijkt theoretisch niet moeilijk, maar in de praktijk is het heel anders.
    Andere snijtechnieken, andere ingrediënten en ander keukengerei is niet zo maar te gebruiken. Daarnaast zijn de dagen lang en intensief in de horeca. In de hele branche geldt een schreeuwend tekort aan ervaren personeel, die flexibel in te roosteren is en de gewenste keuken beheerst.
    Helaas komt er zo een einde aan een fijn restaurant waar wij geregeld iets haalden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in