Voorhout – De lekkageproblemen in het nieuwbouwcomplex Lilium in Voorhout kunnen maar niet worden opgelost. De situatie is inmiddels zo uitzichtloos dat de verhuurder de toekomstige bewoners van de appartementen adviseert om uit te kijken naar andere woonruimte. De gedupeerden zijn radeloos en vragen de gemeenteraad hen te helpen.

Al sinds de oplevering halverwege 2023 van de onderste drie verdiepingen van wooncomplex Lilium zijn er lekkageproblemen met het dak van het gebouw. Hierdoor zijn de bovenste twee verdiepingen met 24 sociale huurappartementen nog altijd niet opgeleverd. In de muren zit vocht vanwege lekkages. De bouwer van het wooncomplex, Ouwehand Bouw uit Katwijk, probeert sindsdien het lekkageprobleem op te lossen maar ondanks veel onderzoek en testen lukt dat maar niet.

De eigenaar en verhuurder van de appartementen is woonstichting Stek. In een vertrouwelijke mail die een paar weken geleden naar de toekomstige bewoners is gestuurd schrijft woonstichting Stek:  ‘Alle testen zijn uitgevoerd en geanalyseerd. Helaas is er onvoldoende vooruitgang. Het is om soms moedeloos van te worden, maar we gaan door. De oplossingen voor de waterhuishouding zijn niet goed genoeg door de test gekomen. En we zijn in overleg met de bouwer over volgende stappen. We willen en moeten de lekkages oplossen voordat u in uw appartement gaat wonen. ‘

Stek lijkt inmiddels zo met de handen in het haar te zitten dat ze de toekomstige bewoners maar adviseren om op zoek te gaan naar andere (tijdelijke) woonruimte. Stek in de mail:  ‘Wij weten niet wanneer een oplevering mogelijk is. Dat vinden wij ook heel vervelend. In de afgelopen tijd hebben zes kandidaten -bij wijze van noodoplossing- de mogelijkheid gekregen om met behoud van inschrijftijd te zoeken naar een alternatieve woning. We stellen deze regeling nu voor aan alle kandidaten van het gebouw zodat u meer keuzemogelijkheden heeft. ‘

De toekomstige bewoners van de appartementen hebben nu een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Teylingen. Ze beklagen zich erover dat ze al zo’n 9 maanden wachten op hun nieuwe woning en dat woningstichting Stek slecht en nauwelijks communiceert met de gedupeerden. Ook het voorstel van Stek aan de toekomstige bewoners om in te gaan schrijven op andere sociale huurwoningen wordt niet als een oplossing gezien.

In hun mail aan de gemeenteraad stellen de gedupeerden dat de meesten van hen geen schijn van kans maken op de sociale huurmarkt. Ze hebben het appartement in appartementencomplex Lilium verkregen via loting. Als ze nu een woning moeten vinden in de sociale huurmarkt gaat dat een lastig verhaal worden, zeker omdat de gedupeerden geen voorrang van Stek krijgen als ze zich inschrijven voor een andere huurwoning.

Door alle problemen rond de oplevering komen de toekomstige huurders ook financieel in de problemen. Aan de gemeenteraad schrijven ze: ‘Verschillende toekomstige bewoners zijn op dit moment dakloos of betalen extreem veel geld aan een tussenwoning omdat Stek geen alternatieven biedt/bood. Hiernaast hebben veel toekomstige huurders spullen voor hun (nieuwe) woning gekocht. Dit omdat wij in maart 2023 te horen hebben gekregen dat de oplevering in mei 2023 zou plaatsvinden.’

De gedupeerden sluiten hun brief aan de gemeente af met: ‘We hopen dat de gemeente Teylingen ons kan helpen met deze problemen of er druk achter kan zetten. We leven nu al bijna een jaar in deze nachtmerrie en er is nog geen eindpunt in zicht. Dit kan niet langer meer. ‘

Woordvoerder Liesbeth Gort van Stek laat in een reactie weten te begrijpen dat de toekomstige bewoners niet blij zijn. Gort zegt dat Stek zelf ook erg ongelukkig is met de situatie maar dat ze weinig kunnen doen, ook omdat de appartementen nog niet zijn opgeleverd. Wel geeft de woonstichting toekomstige huurders van de appartementen iedere maand een update over de stand van zaken. Ook wil Stek gaan kijken of ze gedupeerden, die nog niet zolang ingeschreven staan voor een huurwoning, toch kunnen verder helpen met het vinden van andere (tijdelijke) woonruimte.

De gemeenteraad van Teylingen praat donderdagavond over de kwestie.

7 REACTIES

 1. Wat rot voor deze bewoners en bewoonsters.
  Hoe kan dit nou gebeuren.
  Er moet echt wat anders gezocht worden naar een andere woonruimte voor deze bewoners en bewoonsters terwijl deze Appartementencomplex van het woonstichting Stek niet zo oud is.
  En dat deze bewoners en bewoonsters vorig jaar pas in kwamen wonen.
  Ik hoop dat de gemeente Teylingen mee werkt.
  Ik wenst alle bewoners en bewoonsters en begeleiding van het appartementencomplex héél erg véél sterkte en hopelijk vinden ze weer wat anders wat wel en geen lekkage hebben.
  Aantal bewoners en bewoonsters ken ik goed.
  Daarom vind ik het erg rot voor hun.

 2. Hé ze zijn pas net verhuist vorigjaar. Ik zou zegge ga het dak op en blijf net zo lang zoeken tot je het vind . Of gooi er een nieuwe dak op .

 3. Misschien gekwalificeerd personeel dit laten oplossen. Lekdetectiebedrij bv.. En deze echt hele dagen laten werken en dit blijven controleren middels een planning.
  De 3 hoogwerkers gaan van voor naar achter van links naar rechts van boven naar beneden op die paar uurtjes per dag en elke keer weer ander personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in