Noordwijk – De eigenaresse van het perceel met het daarop het failliete tuincentrum TuineXtra is onaangenaam verrast door de claim die de gemeente Noordwijk op haar grond heeft gelegd. Dat laat haar advocaat Paul de Groen weten. De grondclaim van de gemeente op haar terrein aan de Van Berckelweg heeft grote persoonlijke gevolgen voor de eigenaresse. Zij had het complex namelijk al bijna verkocht.

De gemeente Noordwijk liet vorige week weten dat ze een zogeheten voorkeursrecht hebben gevestigd op het perceel van het tuincentrum. Dit dwingt de eigenaresse om de grond eerst aan de gemeente aan te bieden, voordat ze het aan andere partijen mag verkopen. Dit recht geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden, maar kan door de gemeenteraad worden verlengd met drie jaar.

De gemeente wil het ongeveer 3 hectare grote perceel mogelijk in de toekomst gaan gebruiken als parkeerterrein en nieuwe opstapplek voor de Beach Shuttle, de pendelbus die badgasten van en naar het strand brengt. Ook zou het stuk grond mogelijk geschikt zijn voor energie opwekkende maatregelen, volgens de gemeente.

Mevrouw Caspers, eigenaresse van het perceel, is enorm verrast door de claim van de gemeente, zeker omdat ze haar perceel al had verkocht. Nadat de huurder van het tuincentrum TuineXtra failliet ging, heeft de eigenaresse het hele perceel met daarop het tuincentrum en haar eigen woning verkocht. Zij kan het perceel niet aan de koper leveren door het voorkeursrecht.

Mevrouw Caspers en haar overleden man, Piet Caspers, hebben zelf tientallen jaren het tuincentrum TuineXtra op deze locatie geëxploiteerd. Het perceel is 55 jaar geleden door haar man gekocht van zijn vader. De laatste tien jaar is het perceel verhuurd, totdat de huurder van het tuincentrum failliet ging.

Advocaat Paul de Groen van De Clercq Advocaten en Notariaat: ‘Mevrouw Caspers is een dame op leeftijd en leefde van de huuropbrengst. Door het faillissement komt er geen huur meer binnen. Mijn cliënte was niet alleen met de verkoop maar ook met verhuizing naar een andere woning bezig en wilde op korte termijn gaan verhuizen. Het plotseling uit te lucht vallende voorkeursrecht maakt dit onmogelijk en brengt haar in een financiële noodsituatie.’

De eigenaresse zit klem. De opbrengst van het perceel is haar pensioenvoorziening. Ze kan het perceel momenteel dus niet verkopen en het verhuren van het tuincentrum zit er ook niet in. Paul de Groen: ‘Een huurder zal willen investeren in het tuincentrum en zonder uitzicht op koop zal een huurder niet investeren. Het voorkeursrecht is voor mijn cliënte uiterst nadelig. Zij zit zonder inkomsten, kan niet verhuizen en heeft geen idee wat de toekomst haar nu zal brengen.’

De raadsman van mevrouw Caspers stelt dat er snel iets moet gebeuren omdat zijn cliënt anders niet meer in haar levensonderhoud kan voorzien. Ze is ook verbijsterd dat de gemeente Noordwijk niet eerder met haar heeft gesproken over eventuele plannen voor haar perceel. Het is de eigenaresse ook onduidelijk wat voor plannen het precies zijn, of die plannen realistisch zijn en wanneer die plannen dan zouden kunnen worden gerealiseerd.

Advocaat De Groen: ‘Er zijn voorbeelden dat dit heel lang kan duren. Er moet ook van alles worden veranderd. Op het perceel staat immers al decennia een tuincentrum en ook een eventuele koper zal op deze plek een tuincentrum willen en moeten vestigen. Donderdag overlegt mijn cliënte met de gemeente en zij hoopt dat de gemeente het voorkeursrecht daarna snel opheft.’

40 REACTIES

  • Als het als tuincentrum verkocht kan worden zal het meer geld opleveren lijkt mij,want die kan een groot gedeelte van de opstallen kunnen gebruiken.

  • Ze hebben alleen voorkeursrecht. Dat wil nog niet zeggen dat de gemeente het daadwerkelijk koopt. Alleen door dit voorkeursrecht kan de eigenaar het niet aan een ander verkopen.

  • Beste Piet, de gemeente Noordwijk gaat daar op korte termijn geen beslissing overnemen. Die gaat daar eens rustig over nadenken. En doordat de gemeente het voorkeursrecht kunnen verlengen. Heeft de gemeente Noordwijk nog 3 jaar de tijd om na te denken…….

  • Gemeentes verrotten het altijd in voorkeursrecht situatie’s om een markt conforme prijs te betalen !!!
   Dus je wordt genaaid maar hoeft niet te bukken!!!

 1. Laat deze gemeente zich nou druk gaan maken met oa de Boulevard,gat van Palace,de hotels van Oranje,bij de Abraham van Rooijen straat en zeker niet als laatste: 250 eoningen die van de Provincie MOETEN gaan bouwen..

  Ga AUB geen dame op leeftijd lopen jennen met voorkeursrecht op dit stuk grond AUB zeg!!!

  • Precies en weer een dwaling van een instantie die er voor de burger en ondernemer dient te staan en in deze een ondernemer zwaar onderuit haalt.
   Kopen okay en dan voor het staande bod met directe ingang van tojd!!!

 2. Heel raar dat dit kan op iemands eigendom.
  Laten ze zich druk maken over alle andere plekken waar gebouwd kan worden . En dan ook nog voor parkeerplaatsen, terwille van toerisme Ga lekker huizen bouwen voor eigen inwoners

 3. De aasgieren dachten dit is onze kans tuincentrum failliet. We laten de eigenaar eerst lekker soppen.
  En toen werden ze wakker in Noordwijk ala gemeente bestuurde/ wethouder van deze portefeuille. En dan beslag leggen op grond die van een ander is.
  Waar halen jullie de lef vandaan om niet eerst te kijken om wie het gaat.
  Een weduwe vrouw die nu ridder te voet is. Met andere woorden het is jullie bijna gelukt om iemand kapot te maken dat ze straks geen verhuur inkomen meer heeft!
  En nu het wil verkopen om verder te kunnen leven. Hebben jullie er wel over nagedacht dat dit het aanvullende pensioen is voor deze nú wanhopige vrouw!!!
  Volgens mij vieren jullie er bot bij met bijna iedereen in het onmin te leven!!!

  Ik hoop dat jullie verstand breder is dan daar een opstapplaats te maken om naar strand te worden vervoer!
  Ik denk dat daar simpeler plaats voor te bedenken zijn !!!!

  • Van de gemeente Noordwijk hoef je niet veel te verwachten. Het is zoals gewoonlijk, ze zitten er niet voor de bewoners maar voor hun eigen toekomst.

  • Inderdaad wat een hufterigheid van de gemeente Noordwijk !
   Als er niet een contract eerder hierover is gecommuniceerd hoe kunnen ze dan iemand eigendom claimen , laten ze anders die vrouw fatsoenlijk uitkopen!
   Hopelijk heeft ze goede advocaat !🤞👍
   Sterkte voor die oudere vrouw , echt met haar te doen !!!

 4. Heeft de Notaris bij de verkoop zitten slapen?
  Die moet toch aangegeven hebben dat er een voorkeursrecht bij de gemeente ligt. Of heeft men bewust het risico genomen?

 5. De overheid kan weinig, gemeente Noordwijk kan NIKS! Een gemeenteraad die als kleine kinderen ruzie maken, en een burgemeester die graag op de kiek gaat en drukker met de kapper is dan met haar eigen gemeente. Arme Mevrouw Caspers,verwacht geen vaart achter de stroperigheid van deze gemeente. Dit gaat een HEEEEEL lang verhaal worden…

 6. Wat een hiaat in de wet waarom zou de gemeente dit willen er komt straks niemand meer naar Noordwijk overstap plaats voor een miljoen of 3 zijn ze helemaal van de pot gerukt daar op dat gemeente huis laat die lui het maar kopen die daar geld mee verdienen die strand tenten en die lui aan de boulevard . Het is toch van de gekken ze kunnen gratis parkeren en gratis met de bus naar nw Zee en wij maar betalen . Zitter er allemaal middenstanders in dat gemeentehuis . Mvr Caspers vaag gewoon een miljoen of 8 dan laten zevhet wel . Dit noem ik menen pesten in zijn ergste soort . Het is toch van de gekken je eigendom waar je de plures hebt gewerkt wil zo’n gemeente hebben voor een habbekrats wat zijn dat voor regels . En over een paarjaar doorverkopen aan GOM kunnen ze weer hun zakken vullen . 😪

 7. Ja piet over een jaar of drie ze zullen wel langzaam aan doen wat ze met alle grond aan kopen doen . Dan hoef het niet meer van mvr Caspers en daar wachten die lui op wat zijn ze slecht daar op dat gemeentehuis. Dit zijn pure VVD en CDA praktijken en derest zit maar ja te knikken en allemaal voor een gratis op. Stap plaats die mogen de inwooners betalen ,

 8. Volgens mevr is het al verkocht dan zijn die koekenbakkers van de gemeente te laat met hun voorkeurrecht dus laat ze maar aan sudderen dit is ook weer een afleidingsmanoeuvre

 9. Zou het niet zo kunnen zijn, dat de gemeente het voorkeursrecht heeft afgedwongen. Ten tijde van verruiming van de bestemming.. Dan vind ik dat wel een slimme actie van de gemeente toendertijd. Is hier meer over bekend?

  Voorkeursrecht krijg je toch niet zomaar.

 10. Dit is werkelijkwaar té misselijk voor woorden. Aasgieren, en dan om toeristen met busjes te vervoeren naar het strand??
  Welk strand?? Laten ze eerst de rest opknappen ipv. iemands toekomst te ontnemen. Dat ze geen containers neer zetten met “asiel”zoekers….. mooie binnenkomst, zal mij niks verbazen….
  Slootje over en ze staan in mijn wijk….
  Dit mag gewoonweg niet gebeuren!!!
  Schandelijk.
  Gemeente Noordwijk….. schaamt U..

 11. De gemeente heeft voorkeursrecht over talloze percelen buiten de bebouwde kom. Wat je er van vindt is onbelangrijk. Schijnbaar kan een gemeente dit rechterlijk bewerkstelligen. Het is ondemocratisch ten top. Je wordt weggecijferd aan de ene kant en aan de andere kant platgebeld door advocaten die er ook nog een paar centen mee willen verdienen. Vaak kleinere familie bedrijfjes waar percelen van vader op zoon/dochter zijn overgedaan. En bij de eindstreep staat de gemeente je in de weg om je een poot uit te draaien………

 12. Gemeente Noordwijk moet zich te barsten schamen, geld van de burgers gebruiken om een tuincentrum te kopen, en daar parkeerplaatsen aan te leggen en zo toeristen naar zee te brengen met een shuttle bus.
  En dan het ergste nog die mevrouw die in de problemen zit nog ff lekker een trap na geven door voorkeursrecht erop te vestigen, hoogmoedswaanzin ten top

 13. Oh oh oh de 7 sterrenklucht neemt steeds clownesker vormen aan…ware het in dit geval niet te triest voor woorden. Is er nu niet een constructie mogelijk middels stichting erf recht of iets dergelijks , waardoor Mv C uit de wind blijft en de gemeente tot het einde der dagen niet aan deze grond kan komen.. ?

 14. Belachelijk!!! Gemeente Noordwijk doet zijn naam weer eer om mensen KAPOT te maken. Die zullen ongetwijfeld 1/4 van de prijs bieden en gaan dat net zo lang rekken tot mevrouw helemaal kapot gemaakt is…. Burgemeester Wendy moet zich doodschamen

 15. Eigenvolk eerst toch???je schaam je tóch steeds meer wat wij in onze gemeente hebben zetten. Elke maand deze vrouw in een onveilige situaties laten zitten schaam jullie . Die paar jaren dat deze vrouw nog gelukkig kan zijn word haar afgepakt. Ik kots stééds meer van noordwijk

 16. Wat mevrouw kan doen is natuurlijk ook het voorkeursrecht tegen de gemeente gebruiken. Voor de gemeente is deze procedure namelijk zeker geen loterij zonder nieten. Ik begrijp dat het complex nagenoeg verkocht is, dat betekent neem ik aan dat er een koopprijs (lees: waarde) bekend is.

  Als mevrouw nu gewoon het complex aanbied aan de gemeente, zal deze binnen zes weken moeten beslissen of ze in onderhandeling willen treden. Zegt de gemeente nee, dan vervalt het voorkeursrecht. Zegt de gemeente ja, dan starten de onderhandelingen. Maar als de gemeente niet direct ja zegt tegen de prijs die met de beoogde koper was overeengekomen, kan mevrouw onmiddellijk de rechter vragen een bindende koopprijs vast te stellen. Het ligt in de rede dat de door de rechter te raadplegen taxateurs bij de bepaling van de koopprijs rekening houden met het bod dat mevrouw nu van een derde heeft liggen. De kosten van een dergelijke procedure zijn overigens geheel voor rekening van de gemeente. De rechter moet binnen zes maanden de prijs vaststellen.

  Als de door de rechter bepaalde prijs mevrouw niet bevalt kan zij altijd haar aanbod aan de gemeente intrekken. Maar als de rechter inderdaad een prijs vaststelt die in de buurt ligt van de prijs die zij ook nu geboden krijgt, wordt het tricky voor de gemeente. De gemeente is namelijk verplicht om, als mevrouw dat wil, daadwerkelijk te kopen voor de door de rechter vastgestelde prijs.

  Als het tegenzit heeft de gemeente dus tegen de kerst voor de hoofdprijs een tuincentrum gekocht, zonder dat er überhaupt besluitvorming heeft plaatsgevonden of en zo ja wat men er mee wil. Als het inderdaad een grote parkeerplaats moet worden heb je dus betaald voor opstallen die je vervolgens kunt gaan slopen.

 17. Het is ook niet vaak goed hè, als je de reacties hier zo leest.

  Een ‘voorkeursrecht’ is geen beslaglegging. Het is een recht op eerste koop. Dat dit op korte termijn vervelende gevolgen voor mevrouw Caspers heeft, zou gewoon oplosbaar moeten zijn. De gemeente zou haar een schadeloosstelling kunnen verstrekken voor de komende maanden, ter hoogte van de huur die ze nu ontving. Dan is mevrouw in ieder geval zeker gesteld, en kan de gemeente nadenken over wat ze wil met het perceel en het voorkeursrecht. Dat gaat vermoedelijk over enkele duizenden euro’s, maar dat staat natuurlijk in het niet tegen de waarde die het perceel strategisch wellicht heeft.

  Je kan als gemeente deze kans ook voorbij laten gaan, maar dan staan hier vermoedelijk dezelfde mensen te schreeuwen ‘hoe ontzettend dom’ de gemeente wel niet was toen ze in 2024 niet het perceel van mevrouw Caspers kochten, toen dat kon. Een tuincentrum is anno 2024 kennelijk op deze plek niet meer rendabel, dus het zou vrij onlogisch zijn om er dan wederom door een andere koper een tuincentrum te laten vestigen. Toch?

  Een parkeerplaats heeft daarbij zeker niet mijn strategische voorkeur, maar er is zoveel mogelijk op deze plek. Denk aan woningbouw, of een centraal uitgaanscentrum voor jongeren uit de regio, of een groot regionaal recyclecentrum voor Meerlanden, of inderdaad een energiecentrale voor aardwarmte, om er maar een paar te noemen. Als de gemeente het perceel verwerft, kan het rustig nadenken over wat zij op deze locatie wil. In het belang van ons allemaal en met uiterste zorg dat onze belastingcenten goed besteed worden.

  Goed dus dat de gemeente proactief handelt. En nog beter als de gemeente ook even zorgt dat mevrouw Caspers haar inkomsten voor de komende tijd gedekt zijn. Dan is iedereen weer blij!

 18. Zou bijna medelijden krijgen met mevr. Caspers. Herinner me de aankoop van t’Stille Zuie nog. Woonde er toen zelf .Jacob Verloop – De Blikke Dominee- wilde niet verkopen aan de gemeente. Hield de poot stijf. Heeft jaren geduurd. Uiteindelijk verkocht hij het voor wat hij er voor wilde hebben. Zal hier ook wel zo gaan.

 19. Na het lezen van de Weekend krant van vandaag op pagina 5 waar een uitgebreid verhaal is geschreven door de journalist Harm Dragt is bij mij de verwarring TOEGESLAGEN !! En waarom? Ik zit het hier lezen. Volgens dit verhaal zou het tuincentrum niet meer van Mevrouw Caspers zijn maar van Dirk van der Zwan die, er13 jaar gewerkt heeft in dit bedrijf, ook als bedrijfsleider, en dat die in 2014 Het bedrijf over heeft genomen. Als het niet klopt het staat er echt. Dus waarom men steeds over mevrouw Caspers spreekt snap ik niet. Als je een bedrijf overneemt heb je het toch gekocht en ben je toch eigenaar?????

 20. Die nieuwe wedhouder wil zeker bij zijn collega’s in een goed blaadje komen .Nou bij de Noordwijkers niet dit is een hele vieze streek .Wat een bestuur en dat voor een parkeer plaats na ba en nog eens ba .En zeker over een jaar of wat verkopen aan een of ander project ontwerper voor een Gods kapitaal .

 21. De Gemeente heeft 1ste voorkeursrecht?!

  Prima toch, bied het aan als eerste tegen gelijkwaardige prijs ….

  Ze willen er “over nadenken” ….
  Prima toch laat ze 30% aanbetalen met een maximale looptijd van X tijd!

  Volgens mij als je ‘n advocaat z’n contract
  Laat opmaken kan in principe de gemeente niet weigeren!

  MC2

 22. Mevrouw Caspers zal toch niet aan de bedelstaf geraken? Ze zal wel meer kunnen krijgen bij vrije verkoop. Maar via een of meer taxateurs wordt de waarde bepaald. Denk dat mevrouw Caspers hoe dan ook heel veel geld overhoudt aan de verkoop. Genoeg om niet naar de voedselbank te hoeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in