Hotel Waikiki

Noordwijk – De huisvesting van arbeidsmigranten in hotel Waikiki heeft gezorgd voor onenigheid in de raadscommissie afgelopen donderdag. Het college van B&W wil geen toestemming verlenen aan de hoteleigenaar om arbeiders uit Europa in de accommodatie te laten verblijven. Niet alle fracties zijn positief gestemd over dit voorstel, aangezien de huisvesting in het hotel al sinds 2007 wordt gedoogd door de gemeente. Dit zorgt voor frictie in het beleid over arbeidsmigranten.

Volgens het CDA en Groenlinks raakt dit voorstel aan een groter probleem. Op dit moment zijn er weinig tot geen woningen voor arbeidsmigranten, terwijl de werknemers wel hard nodig zijn voor onze economie. Ze werken volgens PUUR-raadslid Steenvoorden immers voor de bedrijven in ‘onze’ gemeente. Ondanks dat hotels in eerste instantie niet bedoeld zijn voor migranten, is het ook een manier om economisch ‘ongezonde’ hotels te behouden volgens de heer Koppel van Groenlinks: ‘De discussie is breder dan alleen hotel Waikiki. We moeten de verpaupering van hotels tegen gaan en ook voorkomen dat straks 60 mensen legaal op zoek gaan naar woonruimte, waar de jonge starter in had kunnen wonen.’ Voor de lange termijn is het volgens de heer Koppel van belang om te gaan praten met ondernemers, die arbeidsmigranten willen huisvesten. Tot die tijd roept hij het college op om een uitzondering te maken voor hotel Waikiki.

Aan de andere kant hebben de PvdI en Lijst Salman hun twijfels bij de gedoogconstructie. Raadslid Ivar Krüse wil de bestemming niet wijzigen. Hiermee zet je de deur open voor andere hotels om ook arbeidsmigranten te laten verblijven: ‘Op deze manier heb je helemaal geen controle meer over wat er gebeurt in de hotels. Daarbij zijn de hotels bedoeld voor toeristen.’ De PvdA, GroenLinks en PUUR stelden hier kritische vragen over: ‘Wat is het verschil tussen arbeidsmigranten bij een bollenbedrijf en bij de ESTEC, is het dan niet meer mogelijk om een zakelijke reis te maken en in een hotel te verblijven?’ Dit betreft het knelpunt in de discussie; het is onduidelijk wat een arbeidsmigrant is, de definities zijn niet op orde. In een speciaal ingelaste raadscommissie zal hier verder over gesproken worden door de fracties.

VVD-Raadslid Hans Knapp vat de kwestie treffend samen: ‘We zitten in spagaat, zowel moreel als juridisch.’ Na jarenlang gedoogbeleid vindt onder andere raadslid Steenvoorden de enorme actie in het voorstel ook moeilijk te rijmen met de eerder gemaakte afspraken. Desalniettemin blijft wethouder Kortleven bij zijn standpunt: ‘We gaan de bestemming van het hotel niet wijzigen, dan is het hek van de dam. Het is hetzelfde als je ineens in een winkelpand zou mogen wonen. Dat gebeurt ook niet.’ De heer Kortleven beaamt wel dat er zeker sprake is van een huisvestingsprobleem: ‘Hier zijn helaas geen kant-en-klare oplossingen voor en we moeten hier als college zeker naar gaan zoeken.’

18 REACTIES

 1. Die Kortleven is geen lang leven beschoren in ons gemeentebestuur. Eerst al zo’n achterbakse streek met Mevrouw Caspers en nu weer met Waikiki. Deze mensen gaan straks in zomerhuisjes met een man of wat. Nu heb je er zicht op. De huisjesmelkers staan al weer te juichen. Of is Kortleven van de partij voor de huisjesmelkers?

  • Kortleven is ingehuurd om in Noordwijk wethouder te zijn de man komt uit Waddinxveen en heeft totaal geen binding met Noordwijk voor hem is het gewoon een baan en als hij straks in dit dorp geen wethouder meer wordt of kan zijn gaat hij gewoon weer elders aan de slag.

 2. Gaat die Kortleven dan het werk van die mensendoen het is gewoon schandalig hoe jullie met die mensen om gaan . Maar ik snap het al op zee horen alleen maar kuurgasten die er niet zijn wat is het toch een klere dorp . Zijn jullie er wel eens wezen kijken nee dus .zoeken naar huis vestin bouw in jezus naam eens woningen die betaal baar zijn en dat verdommen jullie ook .

 3. In een spagaat die ze zelf na al die jaren creëren je kunt het ook gewoon toestaan deze mensen. moeten ook ergens wonen.En dan controle over de hotels ? hebben ze dat ook bij de Hotels van Oranje wat al jaren staat te verpieteren ? Noordwijk was een aantal jaren geleden de tweede congresplaats van Nederland wat is daar van over ? misschien moeten ze eens gaan beseffen dat het verblijf toerisme is vervangen door dagtoerisme omdat je niet langer als een dag in Noordwijk wil verblijven.Maar ze kunnen altijd nog recht van eerste koop uit oefenen op dit hotel en hotel Astoria die aan z’n laatste seizoen bezig is.

 4. Het is vast patroon. Eerst de arbeidsmigranten eruit. Als hotel is het gebouw niet aantrekkelijk, dus het verpaupert het vanzelf. Als iedereen vind dat het gezicht meer is, kan de meest gewiekste projectontwikkelaar het voor een prikkie opkopen. En er het volgende appartementengebouw neerzetten, met prijzen die alleen Louis van Gaal nog kan betalen. Piet, je het gelijk, het is een klere dorp geworden. Maar de mensen die dit veroorzaken zijn democratisch gekozen, dus het zal de wil van de meerderheid wel zijn.

 5. Het is natuurlijk onzin dat deze migranten nodig zijn voor onze economie. Zij doen ongeschoold werk zoals inpakken bij bollenbedrijven en distributiecentra, en bv als schoonmaaksters in hotels. Geen enkele kennis, kunde of speciale vaardigheden voor nodig. Allemaal werk dat prima gedaan kan worden door werkloze Nederlanders. Die zijn echter te lui om dat voor minimumloon te doen.

 6. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werk ik in mijn schoolvakanties bij een groot export bloembollenbedrijf in Noordwijk. 90 % van de werknemers, het zijn er tientallen, komt uit Engeland, Ierland en Polen; ze zijn allemaal illegaal werkzaam. De Polen komen in een héél klein autootje, model Fiat 500, met z’n vijven soms, aangereden. Zonder uitzondering zijn zij hooggeschoold, betrouwbaar, gemotiveerd, gedisciplineerd; zij maken dagen van 12 tot 14 uur. Zonder deze zéér gewaardeerde werknemers kan het bedrijf haar deuren wel sluiten, daar bestaat geen twijfel over. Velen van hen komen jaar in jaar uit terug, wetende dat zij met open armen ontvangen zullen worden.
  Één keer is er een theatrale inval van de belastingdienst. Het toneelstuk heet ‘Gedogen’. Het lijkt net echt; ik help de illegalen zich te verstoppen in de koelcellen achter opgestapelde gaasbakken.
  Waar worden die Polen gehuisvest? Het gebeurt vaak dat mij gevraagd wordt om met een personenbusje de Polen te brengen of op te halen waar zij verblijven. Dat is op plekken die niet meer zo floreren zoals; Hotel Dijk en Burg, de van de Berghstichting. Kortomo: iets meer mededogen en waardering, iets meer de teugels van onze xenofobische aandriften, die niemand vreemd zijn, aantrekken.

 7. Ze hebben van uit Den Haag werkelozen verplicht uit Rotterdam aan het werk tezetten in het west land dat heeft nog geen week geduurd dus de schuld dat hier buitelanders werken van Den Haag maar laat ze maar komen want de Nederlander voelt zich te groot voor simpelwerk .

 8. in Noordwijk is het niet meer zoals in de jaren 80 en 90 , jongeren gaan niet meer uit om 21.00 in de avond met lekker een zak poen op zak zoals ” wij ” vroeger deden .
  daarbij komt kijken dat gemeente Noordwijk heeft gekozen voor de meer welvarende mensen om te verblijven .
  domme Keuze achteraf want sinds die tijd is het 1 grote rommelige klerezooi geworden met bouwputten en overal paardestront op de straten .
  het word tijd voor een ander meerjaren plan

 9. Het is hondsbrutaal dat de gemeente zich kennelijk mag bemoeien met wat iemand met zijn eigen hotel mag doen en er zitten niet bepaald deskundigen in de gemeente, om het maar eens vriendelijk te zeggen….

 10. Noordwijk wat was je mooi maar dat is long ago
  Je bent verkracht keer op keer door die moneymakers, die narcisten die alleen oog hebben voor hun eigen belang.
  VVD EN CDA zijn de ergsten, wat een hufters, ze hebben dit dorp kapot gemaakt, vuile volkverlakkers.
  Mensen als Victor Salman , Brands en Gerard de Stip moeten zich diep schamen maar er zijn er nog veel meer. Eigenlijk moeten ze dit dorp onder curatele stellen

 11. Beste Akkerman, wat hebben de door jou genoemde namen met de zaak ‘Waikiki’ te maken?…het gaat hier om illegaal gebruik van een tot hotel bestemd pand. De vraag is of dit gebouw redelijkerwijs nog voor de hotelfunctie is te gebruiken. Als dat objectief gezien niet zo is, dan komt een andere gebruiksfunctie, zoals de huisvesting van arbeidsmigranten, in beeld. Dan moet trouwens ook de beleidsregel huisvesting arbeidsmigranten aangepast worden want daarin staat dat hotels niet gebruikt mogen worden voor arbeidsmigranten. Dat dit strijdige gebruik al jaren ongemoeid wordt gelaten door de gemeente en later de Omgevingsdienst, is hun natuurlijk aan te rekenen. Maar ja, handhaving is nou eenmaal niet populair bij gemeenten bij het uitvoeren van beleid.

 12. Sorry,het proces van het totaale plaatje om de hotels en toerisme om zeep te helpen loopt al decennia,s en is geen moment opname,…
  Steeds meer regulaire druk en hogere heffingen met een elite die niet meer wil EN RUST MET TOTAALE CONTROLE met macht creeert,…
  Het is geen natuur verschijnsel dat er meer dan honderd hotels zijn verdwenen dat er alleen nog dag toerisme komt en dan nog een kleine selecte groep geld spendeert met de wetenschap dat alle andere vormen toerisme zijn verdwenen uit de markt verblijfs toerisme,zimmer mit fruhstuck en evenementen en horeca veel te duur.
  Ongastvriendelijke regelgeving verstoort de markt en is door niet deskundige genomen besluiten genomen om uit protectie systeem en instituut ten koste van de economie.
  Het hoort allemaal binnen het plaatje van het psychologische totailitaire systeem waar men naar streeft ,na de corona is de angst voor investeren door bemoeizucht gestagneerd,een evaluatie van de teloor gang van de badplaats is nog nooit gehouden zelfs de fouten en leer proces negeert men,…kennis en inhoudelijke diversiteit onbreekt met zichzelf serieus nemen,…de oudjes uit de sixtees de witte hotels deden het zo slecht niet,…glamour mondain is een droom die scheuren vertoont,…

 13. Niet iedereen heeft die brief gelezen, de arbeidsmigranten wonen er niet maar VERBLIJVEN. Omdat ze steeds max 3 maanden blijven. Een toerist zou toch ook 3 maanden een kamer mogen huren, waar zit het verschil of die toerist lui op een terras gaat liggen of op zijn knieën op het land gaat werken. Idee voor mevr Balk, wat zijn de regels voor een hostel. Een deel wat in de Flying Pig verblijft staan er zelfs ingeschreven en werken daar (of elders) soms wel een jaar lang.

 14. In het Huister duin hotel wonen ook mensen het hele jaar op kamers mag dat wel ja alles mag in Noordwijk als je maar geld hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in