Foto: gemeente Teylingen

Sassenheim – De gemeente Teylingen meldt in een nieuwsbrief dat er een incident is geweest bij de noodopvang voor minderjarige vluchtelingen. Teylingen heeft een vaste procedure rondom incidenten. De dag na de vechtpartij is een gesprek geweest met de betrokken personen en met de ondernemer die getuige was en betrokken raakte bij het incident. De jongeren is duidelijk gemaakt dat dergelijk gedrag niet wordt geaccepteerd. Indien nodig worden sancties ingesteld, bijvoorbeeld het inhouden van leefgeld. Als dit niet voldoende werkt volgt verplaatsing naar een andere opvang. Bij strafbare feiten wordt altijd aangifte gedaan. De ervaring leert overigens dat corrigerende gesprekken goed werken. Tot overplaatsing komt het bijna nooit.

Verder meldt de gemeente dat de jongens uit de noodopvang sinds 9 januari onderwijs krijgen. Ze leren Nederlands en een beetje Engels en daarnaast leren ze hoe het werkt in Nederland. Van de verkeersregels tot feesten die hier worden gevierd en ook hoe mensen met elkaar omgaan. Daarnaast zijn er sportieve activiteiten. Het lesprogramma gaat via de Internationale Schakelklas (ISK) Duin- en Bollenstreek. Pabostudenten van Hogeschool Leiden helpen zes weken bij het lesgeven aan de vluchtelingenkinderen. De studenten staan samen met een ervaren collega voor de groep.

In de nieuwsbrief wordt ook verslag gedaan van een derde overleg met omwonenden van de noodopvang. Daar kwamen 13 buurtbewoners op af.

6 REACTIES

  1. Wat kost dat allemaal niet, nu al een incident en het komt “bijna nooit” voor dat ze overgeplaatst worden. Wat een energie, tijd en aandacht wordt er aan deze jongens geschonken (in die landen zijn er zeker geen meisjes die mogen of kunnen vluchten?).
    Hadden we maar zoveel over voor onze eigen ouderen die ons land hebben opgebouwd, maar nee die maken geen stampei dus daar hoeft geen aandacht naar toe.
    O ja ik hoop maar weer dat ik niet van discriminatie beticht wordt.

  2. Ga er maar vanuit dat er nog vele incidenten zullen volgen. Waarom leren ze naast Nederlands maar ” een beetje Engels?”Het is toch niet de bedoeling dat ze hier blijven? Daarom is het zaak dat ze veel en goed Engels leren om zich straks in een ander land te kunnen redden.

  3. Ik denk dat wij beter een 20 andere talen kunnen gaan leren willen wij ons straks nog kunnen redden. Dr gaat er geen één terug , er komen er de komende jaren nog heel veel bij.telkens iedereen verbaast bij elk incident doen,dat is de orde van de dag !!!

  4. Na het lezen van deze nieuwsbrief en de reacties hieronder, was ik toch wel een beetje nieuwsgierig naar hoe braaf en voorbeeldig jongeren in de mooie Bollenstreek zich klaarblijkelijk gedragen. Zijn het allemaal padvinders die bij het zebrapad staan om de seniore burger te helpen oversteken? Hebben ze het druk met klusjes voor buren? En gaan ze met zelfgebakken muffins langs wijken waar mensen het moeilijk hebben? Dus google-de ik toch maar eens op “vechtpartijen Bollenstreek”, ‘vechtpartijen jongeren’ ‘vechtpartijen voetbal’. En goh, wat blijkt nou ruzies en vechtpartijen zijn van alle tijden, kleuren, seksen en windstreken. Wat een verrassing!

  5. En Dorieneke….wil je daar mee zeggen dat we naast de problemen met onze eigen jeugd het normaal is dat we dan de problemen van de opgevangen buitenlandse jeugd er dan maar kritiekloos bij moeten nemen? a

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in