
Lisse – De gemeenteraad van Lisse besloot na de verkiezingen om te gaan werken met een raadsakkoord, zodat er meer tijd over bleef om in contact te komen met inwoners en organisaties. Zo konden meningen beter worden gepeild, participatie dus. Donderdag tijdens de raadsvergadering bleek deze verbeterde participatie in de praktijk nog een flinke worsteling.
Nota bene een burgerinitiatief voor een betere registratie van vermindering van CO2 door de de invoering van een CO2 prestatieladder, kreeg geen meerderheid. Voorstander wethouder Austie wilde de ladder wel als stok achter de deur om CO2 meer te verminderen en om beter te laten zien wat de gemeente zelf doet aan verminderen. Ook wees Austie er op dat bij veel gemeenten de prestatieladder leidt tot kostenbesparing. Ze meldde bijvoorbeeld dat de gemeente Lisse meer gas en elektriciteit verbruikt dan de grotere gemeente Teylingen en dat er dus nog veel te winnen is.
Toch zagen de meeste partijen de CO2 prestatieladder niet zitten vanwege de kosten. Bovendien kunnen de eigen ambtenaren prima zelf de zaak in beeld brengen, aldus CDA en CU/SGP. Het begrip ‘Wij van WC-eend’, liet PvdA/GroenLinks nog even uit de mond vallen. De grootste partij in Lisse, Nieuw Lisse, wil helemaal geen stok achter de deur bij politieke beloften, de partij zegt voorstander te zijn van CO2-vermindering, maar in de argumentatie zette de partij vraagtekens bij allerlei klimaatmaatregelen. Alleen D66 en PvdA/GroenLinks steunden het burgerinitiatief waardoor het sneuvelde. Meest opmerkelijke opmerking over het afschieten van een transparante manier van werken kwam van VVD-raadslid Wim Slootbeek: “we praten er niet over als het niet goed uit komt”.
Bij een tweede onderwerp tijdens de raadsvergadering draaide de discussie over hoe peil je de mening van inwoners en organisaties over een bepaald onderwerp. Het ging over de winkeltijdenverordening. Kortweg: wanneer open en wanneer dicht. Tijdens de corona-periode mochten supermarkten langer open op zondag in Lisse. Dat geldt nog steeds en is nog nooit geëvalueerd. Dat moet grondig gebeuren, vindt CDA-wethouder Van der Zwet. VVD, D66 en Nieuw Lisse kwamen echter met een voorstel om alles sneller en korter te doen zodat eerder een besluit kan worden genomen. Minder avonden praten met inwoners en belangenorganisaties bijvoorbeeld. Dat kon wel rekenen op een meerderheid. Tegen stemden de zondagsrust-partijen CDA en CU/SGP.