
Voorhout – De gemeenteraad van Teylingen heeft een vergunningsaanvraag voor het gewijzigde gebruik van de toegangsweg Rijnsburgerweg naast 58 in Voorhout met een krappe meerderheid afgewezen. De aanvraag stond donderdag op de agenda van de raadsvergadering omdat er tijdens de commissievergadering Ruimte geen conclusie tot stand was gekomen. Daar was sprake van een kritische houding van de meeste fracties.
Het voorstel had betrekking op een vergunningsaanvraag voor een gewijzigd gebruik toegangsweg Rijnsburgerweg naast 58. Deze weg werd tot nu toe alleen gebruikt voor (beperkt) agrarisch verkeer. Omdat er in de aangrenzende gemeente Katwijk een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten werd gerealiseerd, zou de betreffende toegangsweg als ontsluitingsweg voor deze locatie gaan dienen. Een andere mogelijke ontsluitingsweg zou niet mogelijk of haalbaar zijn.
Vanuit de gemeenteraad werd ook negatief geoordeeld over het voorstel en de gevolgde procedure. Met name de houding van de gemeente Katwijk werd gehekeld. De gemeente Katwijk had voor de huisvestingslocatie een omgevingsvergunning verstrekt, zonder op een behoorlijke manier in overleg te treden met de gemeente Teylingen. De algemene mening was dat Katwijk de gemeente Teylingen en zeker de bewoners aan de toegangsweg met de negatieve gevolgen zou confronteren.
Naast de indiener van de vergunningsaanvraag, kwamen ook de omwonenden aan het woord. Zij waren ook van mening dat er onvoldoende rekening was gehouden met hun belangen. Er werd gevreesd voor verkeersoverlast met alle gevaren van dien, en ook de flora en fauna zouden schade kunnen oplopen.
Via een amendement trachtte de fractie van de ChristenUnie, samen met de VVD een tussenoplossing te vinden, door een vergunning af te geven voor bepaalde tijd (tot 2029). Dit amendement haalde het echter niet.
Het voorstel voor de vergunningsaanvraag werd daarna met een krappe meerderheid afgewezen. De fracties van D66, ChristenUnie, VVD en één lid van de fractie van Trilokaal stemden vóór, maar dit was niet voldoende voor een meerderheid.
Tenslotte werd er nog een motie, ingediend door ChristenUnie, D66 en Partij voor Teylingen, in stemming gebracht. In deze motie werd het college opgeroepen om in overleg te treden met de gemeente Katwijk om lering te trekken uit deze ontstane situatie. De verantwoordelijke wethouder Volten was van mening dat zij al veelvuldig contact had met haar collega in Katwijk. Voor haar was de motie overbodig. Niettemin werd de motie met 15 stemmen voor en 10 tegen aangenomen.
Het is nog de vraag wat er gebeurt als de aanvrager naar de rechter stapt. Dit zou mogelijk tot een aanzienlijke schadeclaim kunnen leiden.