Voorbeeld van Janus op de rotonde. Bron: Gemeente Noordwijk

Noordwijk – Bij het schatten van de kosten voor het verplaatsen van het kunstwerk Janus is uitgegaan van het ergste geval, dat antwoordt het Noordwijkse college op de schriftelijke vragen van de fracties PvdI, CDA en GroenLinks. De partijen waren verbaasd over de hoge kosten, namelijk 225.000 euro, voor de verplaatsing van het Vuurtorenplein naar de pas aangelegde rotonde een paar meter verderop. Daarom werden er vragen gesteld over de verantwoording van de kosten en of B & W denken dat inwoners de kosten verantwoordelijk vinden.

Het college heeft aangegeven dat de kosten voor het verplaatsen van sculptuur Janus zijn gebaseerd op een globale raming, een ruwe schatting, waarbij mogelijke kosten voor ontmanteling en andere bijkomende uitgaven zoals slimme verlichting, voorbereiding, directie, toezicht, stikstofmaatregelen en onvoorziene kosten zijn meegenomen. Deze raming is dus gebaseerd op een worstcasescenario.

Pas na goedkeuring van het project door de gemeenteraad kunnen er naar alternatieven worden gekeken. Momenteel vinden er gesprekken plaats met de aannemer die de globale raming heeft opgesteld.

Het college vindt dat het noodzakelijk is om Janus te verplaatsen vanwege de toekomstige ontwikkeling van het Vuurtorenplein. Ze merken op dat de gemeente uiteindelijk niet kan ontsnappen aan de kosten van verplaatsing. Dit is ongeacht de mening van inwoners, die volgens het college al sinds een ver verleden uiteenlopen van slopen tot behouden.

10 REACTIES

  1. Waarom 2 beelbepalende objecten in rechte lijn voor elkaar zetten ? Als je Noordwijk komt inrijden is het heel mooi om dan ” tegen de vuurtoren aan te rijden ” Zet dit iconische stuk op n ander beeldbepalende plek !

  2. Nog niet zo lang geleden werden in Egypte complete piramides met de hand gebouwd. Het lijkt mij een fantastisch leerwerk project om ditzelfde met Janus te doen.

    Voor de nodige inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=E5pZ7uR6v8c

    Daarmee kan het belachelijk hoge bedrag dat men serieus wil uitgeven voor dit project mooi in het spaarpotje van het CDA om eindelijk eens de voorzieningen te realiseren waarop een enorme groep burgers zit te wachten.

  3. Zet een mooi verlicht beeld van Neptunus op de rotonde ,worden de auto mobilisten ook niet te veel afgeleid om een Selfie te maken.en knap Janus op .want het is gekoppeld als kunstwerk aan de muur aan de linkerkant uit 1964.maak Janus beeld Kleurijker ,zoals de kleuren van de LHBTQI gemeenschap.

  4. Ik neem aan dat er een bouwtekening van is of zijn die versnipperd net al de papieren van het politiebureau. Ja dan kan je niks meer berekenen. Dan het vingertje in de lucht en we zien wel wat het kost .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in