Bollenstreek – De onrust bij lelietelers om het verbod op bestrijdingsmiddelen lijkt zich uit te breiden tot de hele bloembollensector. Nadat de belangenorganisatie LTO al had gezegd ‘verbijsterd’ te zijn, en ook de Koninklijke Algemene Vereeniging voor de Bloembollencultuur KAVB zich achter de verliezende lelieteler had geschaard, blijft vrijdag de deur potdicht. 

‘Gaat het over Drenthe? We hebben besloten daarover de pers niet meer te woord te staan’, aldus de telefoniste van de KAVB in Hillegom, de branchevereniging voor de bloembollensector. ‘Waarom?’ ’Eh, tactisch?’, stamelt ze. Verder komt ze niet, en de communicatiestrateeg die zou worden gevraagd terug te bellen doet dat niet. Dus blijft het gissen. Hoewel… 

De hele bloemensector was verbijsterd door de uitspraak van de rechter in Assen, deze week, in een kort geding dat de buren van een lelieteler uit het Drentse buurtschap Boterveen tegen hem hadden aangespannen. Eerder bleek hij niet bereid tot een gesprek. De buren willen dat hij ophoudt met spuiten omdat hun gezondheid risico loopt door het gebruik van een combinatie van bestrijdingsmiddelen, vlakbij hun huis. De rechter geeft hen daarin gelijk.  

Duidelijk is dat de hele sector bang is dat nu meer omwonenden zich geroepen voelen naar de rechter te stappen.  Terwijl, zegt LTO, de telers zich aan alle regels zouden houden en alleen middelen gebruiken die zijn toegestaan ‘door onafhankelijke, wetenschappelijke instanties’, meldt de NOS. Op de LTO-website zegt Jaap Bond, voorzitter van de KAVB: ‘Door deze uitspraak wordt het de betreffende teler (…) onmogelijk gemaakt om zijn producten te telen,’ terwijl hij volledig volgens de regels werkt en zelfs voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Bond zal hem en andere leden steunen bij vervolgstappen. ‘Daarnaast onderzoeken we de juridische mogelijkheden, omdat de potentiële consequenties van deze uitspraak groot zijn.’  

Ook Vereniging Meten=Weten ziet dat: ‘Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de sierteelt’, aldus de site van het ‘spontane burgerinitiatief’ dat streeft naar een ‘gezonde leefomgeving zonder pesticiden’. Maar of de bollentelers nu bang moeten zijn dat de rechter ook hun tulpen, hyacinthen en pioenen aan de schandpaal nagelen zal moeten blijken. De rechter in Assen sprak over een perceel lelies, op een specifiek, dicht bij huizen gelegen perceel. Een gewas dat ook ook volgens Meten=Weten uitzonderlijk veel gif krijgt: als voor tulpen gemiddeld 25,8 kg pesticiden per hectare wordt gebruikt, volgens de cijfers van Meten=Weten, krijgen lelies 113,7 kg per hectare. Dat is 4,5 keer zoveel. 

Bovendien wordt voor lelies een combinatie van middelen gebruikt. Voor een aantal gewasbeschermingsmiddelen die de Drentse lelieteler gebruikt, kan niet worden uitgesloten dat zij een onaanvaardbaar schadelijk effect kunnen hebben op mensen, aldus de rechter in Assen. ‘Op basis van de huidige toelatingseisen en de gebruikte bestrijdingsmethodes kan onvoldoende zekerheid gegeven worden dat deze risico’s tot een aanvaardbaar minimum zijn beperkt’, terwijl er uit internationaal onderzoek blijkt dat er ‘een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen (zoals Parkinson, Alzheimer en ALS).’ 

LTO en haar leden werken al meerdere jaren samen met onderzoeksinstellingen om te komen tot alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen, aldus LTO op de eigen website. ‘Als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan zullen boeren en tuinders hun verantwoordelijkheid nemen en dit accepteren.’ Voor verdere vragen verwijst de LTO-woordvoerder naar LTO Noord, dat samenwerkt met de KAVB. Waar de kaken stijf op elkaar blijven. Want inderdaad, het zijn spannende tijden. 

14 REACTIES

 1. Gif blijft gif. De tijden zijn veranderd en sommige sectoren hebben de boot gemist. Nu niet zeuren, klagen, vingerwijzen & om compensatie vragen. Toon ondernemerschap en stop met vergiftigen.

  • Heeft niets met ondernemerschap te maken, maar met de willekeur van de huidige rechtspraak.
   Telers voldoen aan alle eisen en worden afgeschoten als loslopend wild
   Met eenduidige duidelijkheid is iedereen gebaat, dan weet de kweker waar hij aan toe is en kan hij maatregelen treffen! Op dit moment worden de Nederlandse boeren en kwekers afgeschilderd als de hoofdschuldigen van de wereldwijde milieu problematiek!!

 2. Studies hebben aangetoond, dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot in een straal van 500 meter schadelijk is voor mens en dier. Je zal maar aan de rand van zo’n prachtig bollenveld wonen.

 3. Deze rechter weet niet wat hij heeft aan gericht .er 100 studies die nog steeds niet aan kunnen tonen wat nu wel of niet giftig is maar laten wij toch niet altijd de tuinders en boeren aan wijzen als zwarte Piet o dat mag ook niet meer gezegd worden ,Nederland spit zijn eigen graf en de grootst deel van Nederland helpt daar mee zonde

 4. De mensen zijn zulke sukkels ze douche elke dag weer maar het is zo leuk in shampoo en zeep zitten de zelfde werk samen stof dus nog meer op de dag douche lekker roundup op je kop gooien haha geweldige mensen hadden EIKELS

 5. Opa heeft z’n leven lang in de velden en schuren met bollen gewerkt, hij is helder van geest en van ouderdom iets over de 90 overleden.
  Van de generatie daarna – mijn ooms die ook in de bollen zaten – hebben de meeste die leeftijd niet bereikt. Daar trad dementie op en / of een vroegtijdig overlijden.
  Was het niet in hun tijd dat de bescherming van hun bollen doormiddel van koken en sproeien – tankje op de rug en spuiten maar – in zwang raakte. En als er één begint met het gebruik van gewasbeschermingsmddelen dan kan de rest niet achterblijven, want dat gaat dan je bedrijf kosten, dus je moet mee.
  Moet je met deze wetenschap als sector dan niet eens op je hoofd krabben of je wel goed bezig bent. Is het je gezondheid en je leven dat waard? En niet alleen jouw gezondheid als bollenkweker, maar ook dat van je gezin en de mensen die op korte afstand van jouw velden wonen.
  Maar, het zal je bron van inkomen en je liefde voor dat vak maar zijn.
  Komop sector bollenteelt, verzin een biologische oplossing.

 6. Wat de agrarische over de producten spuiten zijn gewas bescherming midden om het product gezond te houden . Als dat straks niet meer mag vind ik dat we de geneesmiddelen ook maar moeten verbieden. Voor de mens.Want dat zijn het zelfde middelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in