Teylingen – Partij GroenLinks heeft donderdagavond haar zorgen uitgesproken over het middel Dinoterb tijdens de gemeenteraad van Teylingen. Dit naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant waarin het landbouwgif in Noord-Hollands oppervlaktewater in bollengebied is gevonden. Het onkruidbestrijdingsmiddel is al sinds 1998 verboden, maar GroenLinks acht de kans groot dat dit middel ook in Teylingen te vinden is. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zegt dat dit niet zo is, mede omdat er al twintig jaar niet meer wordt gecontroleerd op Dinoterb.

Wethouder Heleen Hooij heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering gezegd dat de gemeente hier verder geen verantwoordelijkheid in heeft. Hoogheemraadschap Rijnland doet op acht vaste punten in de regio continue metingen op andere middelen. Deze worden maandelijks uitgelezen en kunnen bij het waterschap worden opgevraagd. Er wordt verder volgens de wethouder ook niet gecheckt of boeren/tuinders het middel Dinoterb op hun terrein hebben staan.

De Volkskrant heeft vorige week in een artikel vermeld dat er Dinoterb is aangetroffen in het oppervlaktewater van Noord-Hollands bollengebied. De Koninklijke Algemeene Vereenging voor Bloembollensector (KAVB) laat weten geschrokken te zijn: “De KAVB benadrukt dat elke overschrijding in het oppervlaktewater, van welk middel dan ook, onacceptabel is.” Zij betreuren dat de Volkskrant geen informatie heeft opgehaald van deskundigen. Ook vinden zij dat ze onterecht beschuldigd worden.

Tijdens de commissievergadering in april wordt er verder over dit onderwerp gesproken.

2 REACTIES

  1. en weer alleen Milan Schenk die zijn nek uitsteekt en die Groenlinks gelijk laat weten dat het absurd is wat er met de boeren gedaan en gewezen word. je mag hem niet moeten hij staat er wel !!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in