Noordwijk – ‘Ik ben diep, diep, diep teleurgesteld in de gemeente Noordwijk,’ zegt moestuinier Marja Spee geëmotioneerd. Ze werkt 300 dagen per jaar op haar moestuin in Noordwijk Binnen. Ze woont in een flat. ‘Wat moet ik nou zonder moestuin?’ roept ze huilend uit. ‘Ik heb net nieuwe aardbeien gezet. En dan denk je: ‘Ben ik er volgend jaar nog wel? ‘Het voelt gewoon ellendig. En het was mijn feestje, de lust en mijn leven.’ Ze heeft nog hoop. ‘Als de gemeente naar ons luistert kan het tij nog keren,’ zegt Marja Spee. ‘Maar we hebben niet het idee dat er naar ons geluisterd wordt. Er worden mails gestuurd en politieke partijen zeggen dat ze achter ons staan, maar als puntje bij paaltje komt, is dat helemaal niet waar.’

Het lijkt wederom over en uit met de moestuinen en dierenweitjes op bollengrond. Het gedogen is voorbij. Alle percelen groter van 1500 vierkante meter moeten weer bollengrond worden. Honderden mensen met weitjes en moestuinen zien hun levenswerk en liefhebberij verdwijnen. De emoties lopen hoog op. Al eerder deden Bollenstreek-gemeenten een poging de regels over het gebruik van bollengrond te handhaven. Maar door vele protesten werd het handhaven opgeschort.

Grondhonger en het behoud van de Bollenstreek. Dat ligt aan de basis van de plannen om de grondbestemmingen streng te handhaven. De land- en tuinbouwaorganisatie LTO adviseert om paardenweitjes, moestuinen en siertuinen op bollengrond groter dan 1500 vierkante meter weer aan de grotere bollenpercelen toe te voegen. Bij kleinere stukken grond kan per perceel worden bekeken of het weer een professionele agrarische bestemming krijgt. Bij die beslissing wordt gelet op grondkwaliteit, waterhuishouding, ontsluiting door wegen en omringende bebouwing. Op deze manier blijft het bestaan van de Bollenstreek gewaarborgd en heeft de sector een toekomst, zegt afdelingsbestuurder Johan de Groot van LTO Noord. ‘We zijn erg kritisch op het gebruik van bollengrond, omdat er een zeer grote vraag is naar verse grond.’ Grondhonger noemt hij die vraag.

Cees Steenvoorde van actiegroep Waarom Weg? voelt zich een beetje bedonderd door de gemeente. Dit lijkt weer op een ‘bollenstreek’ van Noordwijk . ‘We waren gewoon nog in gesprek met de politiek en ze zouden het handhaven opschorten. Niets wees erop dat ze nu over zouden gaan tot handhaving. De kleine stukken grond zijn machinaal niet te bewerken, het is te klein, de grondkwaliteit is niet goed. En waarom zijn dit soort stukjes als moestuintje of paardenweitje ontstaan? Omdat het niet meer rendabel was om te betelen, zegt Steenvoorde. ‘We zijn zwaar teleurgesteld en verrast door dit besluit’.

De Noordwijkse gemeenteraad kan de beslissing nog wijzigen. De andere bollengemeenten Teylingen, Hillegom en Lisse moeten nog een beluit nemen over de handhaving. De gemeente Noordwijk wil ondanks herhaaldelijke verzoeken niet reageren voor de camera of onze microfoon. ‘Daar heb ik geen behoefte aan,’ zegt wethouder Theo Alkemade telefonisch. Wel wil hij kwijt dat 30 percelen momenteel beoordeeld worden op de door LTO aangegeven criteria. ‘En daar komen er nu tien bij die een bezoek krijgen van een handhavingsdienst.’ De lijst percelen die ter discussie staan zijn er meer dan 400, aldus Alkemade.

19 REACTIES

 1. De dictator Alkemade wil niet reageren hebben we nog een gemeenteraad en raadsleden of zijn ze allemaal bang van mnr Alkemade is er dan niemand die hier tegen ingaat ik heb het al eerder gezegt als er niemand om die grond komt word he bouw grond voor het GOM . Er is geen bollen bedrijf die hier geld in steekt dat een Die L T O danst naar de pijpen van Noordwijk een ander extern bedrijf was niet goed genoeg want die wilde 4000 meter pas genoeg vinden voor bollen grond Maar dat was niet goed dus nemen we een ander die wel luisterd het kost wat .

 2. Belachelijk dit , de gemeente noordwijk kan zich beter bezig houden met de eigen bewoners. ..Waarschijnlijk is geld en status belangrijker. Niemand gaat telen op 1500 vierkante meter .en er word vergeten dat de grond in
  particulier bezit is .en dan moet je grond nog soort van terug gekocht worden Dure grond dan .. gaat verder boven de prijs van bollengrond.
  En waarom heeft het LTO zoveel invloed .
  Ze hebben een duur bureau ingeschakeld en dat gooien ze zo over de schouder. Bizar zeg dacht dat .de gemeente bezig was voor de eigen inwoners
  NIET DUSSSSS

 3. Deze wethouder zit al onder de plak bij het WEF,. Past volledig bij de plannen.. alles volbouwen, massa
  immigratie en tegelijkertijd geen eigen eten meer mogen verbouwen. Allemaal afhankelijk van de supermarkten waar je straks alleen digitaal mag kopen met goedgekeurd gemonitoord gedrag.

 4. Is dit democratisch besloten of een dictaat? Komop raadsleden jullie kunnen en weten beter. Gaat het hele feest weer opnieuw beginnen? We zijn er klaar voor!

 5. Waar zijn ze mee bezig! Op zoveel bollengrond zijn al huizen gebouwd, waar compensatie voor betaald is door de eigenaren van de grond. Maar weet iemand in de bollenstreek waar bollengrond bijgekomen is! Ik denk niemand. Want dat is er niet! Zou iemand van de gemeente dat niet eens ons kunnen vertellen? Voor de gemeentelijke verkiezingen kwamen waren veel van de gemeenteraad het met ons eens dat het moest blijven, ze voerden er zelfs campagne mee! Of was dat om stemmen te krijgen! Nu zitten ze weer voor 4 jaar en zijn ze het vergeten waar ze voor stonden. Het zou fijn zijn als ze eens voor de mensen van de moestuintjes en paardenweitjes op zouden willen komen! Iets dat de mensen al meer als 20 jaar hebben. Hun eigen land! Dat ze mogen kopen voor hun hobby! Wie maakt deze regel uit!
  Naast ons ligt een stuk grond waar al 4 jaar geen huurder voor te vinden was, afgelopen jaar zat er een peenboer op! De mensen achter dat bureau op het gemeentehuis weten het te vertellen maar kennen de praktijk niet! Het gaat puur om geld, ze geven het weer met bakken uit aan allerlei onderzoek bureau’s en aan handhaven! Om zelf hun handen daar niet aan willen brandenden! Dat is onze gemeente die geeft niets om zijn bewoners! Bedankt gemeente !

 6. “Op deze manier blijft de Bollenstreek gewaarborgd en heeft de sector toekomst,” en””We zijn erg kritsch op gebruik van bollengrond, omdat er een zeer grote vraag is naar verse grond”, aldus afdelingsbestuurder Johan de Groot van LTO Noord.
  Waar was de LTO toen bollengrond werd opgeofferd aan villa’ s, en immense bollenschuren, bijvoorbeeld aan de Gooweg in Noordwijkerhout? Er is zoveel goede bollengrond verdwenen door huizenbouw. Ook de GOM speelde hier een dubieuze rol in. Niets te merken van een konsekwente en principiële rol van LTO en GOM m.b.t. bollengrond.

 7. Laat die gemeenteraad opstappen. We hebben hier geen behoefte aan een dictatoriaal bewind, jammer dat er geen verkiezingen zijn, dan zou je al die kleine machtswellustelingen kunnen wegstemmen. Denk daaraan bij de volgende verkiezingen. En nu met de energieschaarste, heb de gemeente ge- informeert van de unieke geothermielocatie aan de Leeweg ten tijde van wethouder Jose Fles. Foto van haar in de krant naast de locatie, vol enthousiasme, daarna zilch, nada.Als er was doorgepakt toen, dan was er nu een warmtenet in dit zg. kuuroord geweest. Maar nee makkelijker paardenweitjes afpakken en kapitale villas erop bouwen, en niet voor de lokale bevolking

 8. Het is gewoon te gek voor woorden meestal zijn die stukjes niet voor niks paardewei en groeit gewoon niks anders en een rooimachine kan er nog niet eens draaien en de lto zijn helemaal niet wijs

 9. Wat een arrogantie van die alkemade om te zeggen “daar heb ik geen behoefte aan om te reageren “voor de camera of de microfoon en nu het handhavingsstokje over doen aan de wethouder Eberharter dan is hij van de ellende die hij veroorzaakt af en kan hij zeggen dan moet je bij de wethouder Eberharter zijn deze wethouder moet tegen alkemade zeggen kap met die onzin over paardenweitjes en moestuinen het kost de gemeente handen vol geld en niemand heeft er baat bij

 10. Geloof dat gespuis waar je voor gekozen hebt nooit meer , ze hebben maling aan inwoners, als ze maar op het pluche kunnen zitten en ook nog verontwaardigd zijn als je geen u zegt .
  M.i. zit er gewoon geld achter

 11. Pas als een bollenteler bij de gemeente een claim legt dat hij daadwerkelijk op een perceel bollen wil telen, kan overgegaan worden op handhaving.
  Zo niet dan kan de huidige situatie blijven bestaan. Hoe simpel wil je het hebben.

 12. Beste Johan de Groot en anderen , ik heb even het filmpje op je site bekeken.
  Ik vrees dat deze beelden uit N.Holland komen , niet allemaal maar toch.
  Hoe kun je beweren dat 1500m2 groot genoeg is ?
  Er wordt geroepen dat er broodhonger is naar verse grond.
  Als de kwekers nou weer eens gaan diepploegen dan creeer je vanzelf verse grond.
  Vroeger werd niet anders gedaan !!!
  Je teelt zelf 30 ha. Zit jij nou echt te wachten op 1500m2 grond waar je niet met je trekker kunt keren en in de loop van 20 jaar de aaltjes , phytophtera, fusarium, welig tieren. Daar vertrouw je als kweker je plantgoed niet aan.
  Je zou als kweker niet slim bezig zijn als je daar je vingers aan gaat branden , je gaat de bietenbrug op. Het gaat niet over de kleine stukjes grond, maar over geld en macht.
  Je weet dat Alzheimer speelt in onze regio , het is erg jammer dat er een behoorlijk grote groep is die ervoor stijd om er alleen maar beter van te worden.
  Meer meer meer……
  Ik denk dat zeker 80% van de bollenstreek tegen deze ontwikkelingen zijn .
  Laten we verenigen !!!.
  Even ter zijde , ik ben geen familie van de bovengenoemde hr. Alkemade
  Nog een feitje:
  Van oorsprong was de bedoeling met de greenportwoningen dat het op 600m2 gebouwd zou worden. Ik zie op de lage Gooweg percelen die zeker 2000m2 zijn.
  Als die mensen moeten compenseren voor € 40,- voor wonen is dat bijna gratis.
  Prijs bollengrond is rond €15,- per m2 .

  Heel anders als je voor een moestuin € 40,- bij moet betalen .
  Het meest bijzondere is dat je geen moestuin mag hebben op bollengrond , maar als je een exorbitant bedrag betaald mag het wel

 13. Mag ik jullie eraan herinneren dat deze raad en dit college er zit dankzij uw stem. Huilen is voor u te laat, nog een paar jaar wachten dan kunt u weer kiezen.
  Tip: stem eens op een landelijke goed georganiseerde naam, mensen van lokaal, maar met een organisatie erachter. Niet de cowboys die ook een lokaal partijtje oprichten.

 14. Gemeenten komen overal geld weg trekken bij burgers die het al niet te breed hebben….ipv de rijke leeg te zuigen, maar nee dat zijn hun vriendjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in