Noordwijk – Een grote, bakstenen toren in het midden van het Noordwijkse duin diende op 1 augustus 1923 voor het eerst als lichtgids voor grote stoomschepen op de Noordzee. Dit jaar geeft, de inmiddels witte toren, honderd jaar licht.

Ondanks alle technologische ontwikkelingen van de afgelopen honderd jaar is de Noordwijkse vuurtoren nog steeds een actief onderdeel van de vaarwegmarkering en wordt onderhouden door Rijkswaterstaat. ‘Het is natuurlijk wel zo dat alle schepen allemaal computers hebben om precies te weten waar je staat en die zijn op de meter nauwkeurig’, vertelt Rick van der Niet van de Stichting Kurt Carlsen, die de vuurtoren sinds oktober 2019 in beheer heeft.

Volgens Van der Niet is het nog maar de vraag hoe lang de vuurtoren actief blijft, maar Noordwijkers hoeven volgens hem in ieder geval niet bang te zijn dat het witte baken op de boulevard verdwijnt. ‘Wij zorgen ervoor dat het licht voor de Noordwijkers in ieder geval blijft branden.’

4 REACTIES

  1. Ik heb een mooie Vuurtoren Foto met een kleine Vuurtoren ervoor van 2005.Tot nu toe heb ik het nog nergens gezien.Graag zou ik het willen sturen, maar de auteursrechten niet afgeven.
    Ik wacht op Antwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in