Foto Nico van Kappel

Bollenstreek – Het is op korte termijn niet goed in te schatten, maar als de hoge waterstand in de duinen blijft zoals die nu is, kunnen oude bomen op langere termijn verstikken en overleven ze het niet.

Volgens een ecoloog van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn bomen veerkrachtig en is er altijd na een natte periode herstel te zien, maar door de extreme huidige omstandigheden wordt het gebied de komende tijd goed in de gaten gehouden.

De natte omstandigheden zorgen aan de andere kant ook voor nieuwe flora en fauna. Zo zijn er weer vogelsoorten gesignaleerd die al langere tijd hier niet meer zijn gezien. En bij het natte gedeelte zijn meer kievitsnesten gezien. Ook zijn er andere planten gezien zoals nieuwe duinvalleisoorten als de Teer guichelheil en de knopbies. Verder zijn er in het gebied  meer amfibieën als rugstreeppadden.

 

 

 

 

12 REACTIES

  1. Sommige delen van het duin lagen en liggen al bezaaid met dode bomen voor de hoge waterstand een feit was.
    Veel nieuw geplante jonge bomen overleefden niet omdat ze in de extreem droge en hete zomertijd niet op tijd water kregen van de boswachter. Over het beleid van Staatsbosbeheer kan je wel een boom opzetten!

  2. Daar houden ze toch van als er een struik of boom staat gaat er een shoffel door heen als het droog is hebben ze wat te zijken en met het water weer bij het zweefvlieg veld liggen al jaren dode bomen . Ze ver nielen de duinen zelf die bos kabouters.

  3. En een nieuw inheemse soort dook deze winter op op de natte maar bevroren plekken..van die wezens die ijzers onderbinden en rondjes gingen schaatsen.

  4. Jaren geleden had je boswachters die waren en werden opgeleid door de natuur zelf .Nu worden er boswachters opgeleid door scholen en na … jaar zijn ze boswachter. Hebben veel geleerd wat niet mag in de natuur moeten per jaar voldoen aan een aan tal criteria qua boetes .Dit soort boswachters kan de natuur missen als kiespijn met andere woorden de natuur word gemaakt op de tekentafel en niet door de natuur het is dus niet verwonderlijk dat deze achteruit gaat kijk bv naar de grote plassen water die er vroeger niet waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in