
Noordwijk/Noordwijkerhout – Op Landgoed Sancta Maria zijn bijzondere voorwerpen gevonden die al vele eeuwen onder de grond liggen. Archeologen van IDDS Archeologie en SOB Research hebben afgelopen jaren hier onderzoek gedaan en sporen van bewoning gevonden die teruggaan tot de late bronstijd (vanaf 1100 voor Christus). Tijdens archeologisch onderzoek zijn twee zeldzame vondsten opgegraven: een houten emmer en een krans van wortels van de jeneverbesstruik.
De houten emmer komt uit een opgraving die in juli 2022 heeft plaatsgevonden door SOB Research. Sporen van akkers, houten gebouwen en een aantal waterkuilen zijn hierbij aangetroffen. In een van de waterkuilen hebben archeologen de emmer gevonden en het voorwerp kunnen traceren uit de vroege ijzertijd: 776-516 voor Christus. Vermoedelijk is de emmer toen verdwenen tijdens het ophalen van water uit een waterkuil, maar het zou ook om een houten voorraadpot kunnen gaan.

Iets verderop hebben archeologen van IDDS Archeologie in het voorjaar van 2023 onderzoek gedaan. Ze hebben daar ploegsporen gevonden die laten zien dat de mensen in de prehistorie al aan akkerbouw deden. Ook hebben de archeologen resten van kleine opslaghutjes en een paar waterputten gevonden. Op de bodem van een van de waterputten vonden archeologen een krans van meer dan 50 centimeter in doorsnede. Deze krans is gemaakt van in elkaar gedraaide wortelstrengen van de jeneverbesstruik. Uit analyse blijkt dat de krans dateert uit de periode 775-477 voor Christus, ongeveer even oud als de houten emmer. Het is lastig te achterhalen waar de krans voor is gebruikt. Archeologen vermoeden dat het een rituele functie heeft kunnen hebben gehad, maar het kan ook gewoon zijn gebruikt om de grond steviger te maken.

Wat ben ik geïnteresseerd en nog meer nieuwsgierig naar het oorspronkelijke doel/functie van de gevonden jeneverbesstruikkrans (wat een fraai woord)
Hoop ooit eea te vernemen via u of in de pers.
Ik vermoed dat de krans deel is van de wandversteviging van een gegraven put. Tegen instorting, dus.