foto PR

Noordwijk – In de raadsvergadering, dinsdag, heeft de ISD goedkeuring gekregen de kosten voor de maatschappelijke ondersteuning (WMO) te verminderen. Dat is noodzakelijk volgens de ISD door de sterk stijgende kosten, gebrek aan personeel en dalende financiële bijdragen van de overheid in 2026.  

Wethouder Salman zei wel de wet te volgen, maar scherper aan de wind te willen zeilen. Voor de scootmobiel wordt de keuze beperkt en wordt de maximumsnelheid lager. Huishoudelijke hulp wordt teruggeschroefd en per 2026 komt er weer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.  

Het versobering voorstel werd aangenomen met 23 stemmen voor (VVD, CDA, PvdI, Lijst Salman Noordwijk, NZLokaal, MetLef, Lijst De Moor, D66) en vier tegen (GroenLinks, Puur en PvdA). 

21 REACTIES

 1. Noordwijkers,
  Denk als u op 22 november gaat stemmen heel goed na welke politieke partijen onze regeringen hebben gevormd, altijd onder de leiding van dezelfde politicus van dezelfde partij!!!. Zij hebben het hele zorgstelsel uitgekleed voor alle Nederlanders. Maar voor bepaalde groepen wordt momenteel alles uit de Financiele kast getrokken!! Wie zou dat betalen, kijk eens naar de stijgende zorgpremie die deze groepen zomaar ontvangen!! Let op uw SAECK!!!

  • Beste B Randing, ben het vaak met u eens, maar: Het is niet de regering maar de 2e Kamer(en uiteindelijk de 1e Kamer) die bepalen of een zittende regering hun voorstellen kunnen uitvoeren, dus links-midden- en rechtse partijen hebben hiervoor gezorgd, m.a w. de hele politiek is een bende, nu hopen op betere tijden!
   Wat bedoelt u precies met “stijgende zorgpremie die deze groepen zomaar ontvangen”??

 2. Zij zullen zelf wel geen lichamelijke beperking hebben en geld zat. Ik krijg geen huishoudelijk hulp omdat mijn man er nog is. Ik zit in een rolstoel,rechter onderbeen amputatie,wond onder linkervoet met drain. Mag niet lopen en niet staan. Voet totaal niet belasten. Dus redt je maar

 3. Ik vindt dit alles niet op zijn plaats wmo korten op budget voor ouderen die ook nog in bezit zijn van een scootmobiel en huishoudelijke hulp ik vindt dit een schande van het kabinet links er rechts maar bezuinigingen voor wat

 4. Gelezen het voorstel en de diverse reacties!!
  De WMo-wet geeft aan dat de WMO een open eind financiering heeft.
  Het college en gemeenteraad kunnen beslissen dit uit de algemene reserve te financieren en de huidige kwalitatieve en kwantitatieve te handhven

 5. Ik heb als raadslid voor PUUR een amendement ingediend waardoor de raad aan het stuur blijft. Helaas vindt de meerderheid dat het dagelijks bestuur zelfstandig besluiten mag nemen zonder een democratisch proces in de gemeenteraad. We hebben geen enkele grip meer op gemeenschappelijke regelingen.

  • Sorry hoor, ik vind dit niet kunnen bezuinigen op wmo. Vele mensen zijn hierop aangewezen. Ze vragen juist hulp aan wmo omdat ze het niet meer zelf kunnen doen. Nederland gaat het systeem vd Amerikanen gebruiken waardoor uiteindelijk een verschil komt tussen rijk en arm. De rijken die overal gebruik kunnen maken omdat ze het kunnen betalen en de armen geen hulp krijgen omdat ze geen geld hebben. Maar wel alles duurder maken.

 6. Ik vind ook de schuld bij vele burgers die een schootmobiel hebben maar er niks mee doen laat die hun schootmobiel terug halen dan zijn de burgers die echt hulp nodig hebben niet de dupe

 7. Als je tegenwoordig een beperking of chronische ziekte heb ,dan ben je op zeker de smaak,jaren lang beknibbelen op de zorg en steeds duurder maken,je kan nog beter een asiel zoeker zijn of een een bank beroven dan zit je sowieso beter…zo klaar mee met al die klaplopers en kabinet….

 8. Andere Jan,
  Bij deze nogmaals een uitleg wat ik bedoel met stijgende zorgkosten en dat er bepaalde groepen in dit land zijn die de zorg gratis ontvangen. Ja en dat betalen de verzekerden, ik hoop dat het duidelijk is. Nu maar hopen dat omroep dit antwoord durven te plaatsen Al een eerdere poging gedaan met voorbelden maaar die werd niet geplaatst. Dus bij deze Andere Jan.

  • Duidelijk, maar het zijn niet alleen de zorgkosten, denk aan al de toeslagen, ook voor werkenden, het is toch te gek voor woorden, dat mensen minder gaan werken, omdat anders de diverse toeslagen komen te vervallen!! Werken moet dus minder worden belast, zodat de werkenden netto meer overhouden, en toeslagen kunnen worden geschrapt

 9. Iedere asielzoeker die ons land binnen komt kost de gemeenschap op jaarbasis €30 000,- volgens een onderzoek waarvan de uitkomst blijkbaar onder de pet wordt gehouden. Verkiezingen?
  Het is duidelijk dat dit geld, linksom of rechtsom, ergens vandaan moet komen. Meestal van de minst weerbare groep. Zo veroorzaakt het ene probleem weer het volgende. Belastinggeld kan maar 1 keer worden uitgegeven.

 10. Ik gebruik mijn scootmobiel elke dag.boodschapjes ed en elke dag eruit.kan 10 meter lopen dan is het op.met descoot heb ik weer een sociaal leven.zonder kan ik niet .ik hoop dat ze hun goed verstand gebruiken en hier van af blijven.

 11. Dat krijg je er nou van als de VéVéDé speciaal voor haar achterban de inkomensafhankelijke bijdrage voor WMO-ondersteuning schrapt…
  Nu kunnen de gegoede en rijke burgers voor hetzelfde bedrag als dat de paupers betalen, óók (maandelijks €19,=) aanspraak maken op alle faciliteiten die de WMO aanbiedt. Dit terwijl die groep het allemaal makkelijk zelf kunnen betalen.
  De VéVéDé flikte dat ook al met de zorgpremie (Rutte-II)….

 12. Het valt op, dat alles veel geld mag kosten m.u.v de zorg voor ouderen en mensen met alleen een aow .
  Als je zelf invalide bent, en je partner bijna, maar nog niet helemaal, dan krijg je geen hulp, want men gaat er dan van uit dat je partner alles nog wel kan.
  Ben je oud, ziek en alleen, en krijg je een beetje hulp, dan mag de hulp de helft van de benodigde werkjes niet uitvoeren omdat dat te zwaar is voor de hulp, of men zegt dat er geen personeel beschikbaar is.
  De eigen bijdrage gaat wel door, die is niet afhankelijk van de hoeveelheid hulp die beschikbaar is, de werkjes die je niet meer zelf kan , en de hulp niet mag uitvoeren moet je maar accepteren en laten vervuilen.
  De staat en de gemeente, geeft kapitalen uit, aan oorlog, opvang in cruise schepen etc, maar een fatsoenlijke regeling voor de minder bedeelden is niet aan de orde, en voor je zelf en zoek het maar uit, en pas op dat je per ongeluk er iets naast ontvangt, dan wordt het in mindering gebracht. Lang leve de welvaart!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in