Kandidaat PvdI (links) weggestemd. Rechts doet wel mee.

Noordwijk – De gemeenteraad heeft de kandidaat-wethouder van de Partij voor de Inwoners (PvdI) afgewezen. Tijdens de raadsvergadering dinsdag werd met 17 tegen 5 stemmen de heer Jongenelen de zetel in het college van burgemeester en wethouders geweigerd. Zo’n grote meerderheid was voor fractievoorzitter Alexandra Dik en raadslid Ivar Kruse van de PvdI van de Partij voor de Inwoners schokkend. Zij vonden de gang van zaken schandalig.

De PvdI werkte namelijk wel mee aan de nieuwe raadsagenda die noodzakelijk bleek toen de coalitiepartijen VVD, PvdI, CDA en Lijst Salman Noordwijk niet langer samen door één deur konden. Ze zeiden het vertrouwen in elkaar op. Samen met formateur Robert Strijk werd een raadsagenda opgesteld. ‘’Dat is geen raadsakkoord’’, benadrukte Strijk dinsdag tijdens de raadsvergadering. Fracties en raadsleden zijn vrij in hun stemgedrag bij alle onderwerpen van de agenda. De raadsagenda is in die zin niet meer dan een onderwerpenlijstje voor de laatste twee jaar van deze raadsperiode.

Pijnlijk was het gevolg van deze vrijbrief bij het stemmen. Ad Jongenelen, de kandidaat-wethouder van de Partij voor de Inwoners en opvolger van de afgetreden Alois Eberharter werd door een grote meerderheid van de raad naar huis gestuurd. Wie voor en tegen stemden en waarom werd tijdens de raadsvergadering niet bekend gemaakt. De stemming is altijd geheim.

De nieuwe onafhankelijk wethouder Martijn Kortleven treedt wel aan als wethouder in het college van burgemeester en wethouders.

26 REACTIES

 1. Ik vraag me af of de raadsleden wel beseffen dat ze de inwoners dienen in plaats van hun eigen agenda erop na te houden. Dit is schandalig gekonkel waar niemand mee gediend is. En bovendien gezichtsverlies voor de gemeente, die hard werkt om de Noordwijkse politiek in het juiste vaarwater te krijgen. Een gotspe van de bovenste plank.

 2. Geheime stemming maar het is glashelder. Gewoon tellen. Fractie PvdI en De Moor stemden natuurlijk voor. Dus in iedergeval alle aanwezige raadsleden van VVD en CDA en Lijst Salman stemden georkestreerd tegen. Hoezo individueel stemmen op inhoud?

 3. Wat een poppenkast. ’tis al jaren een grote politieke chaos in Noordwijk. Het besef dat zij de inwoners moeten dienen is van verre. Binnen de gemeentelijke organisatie zijn ze momenteel hard bezig om het imago naar de inwoners te verbeteren op oa. bereikbaarheid, klantgerichtheid, participatie, dienstverlening etc. Door deze actie zal de burger (weer) denken . . . . . . .vul het maar in gemeenteraad!

 4. De bewoners van Geheel mee eens met bovenstaande misschien moeten de partij van de INWONERS? INCLUSIEF DE MOOR eens wat vaker in de spiegel kijken

 5. Gewoon een vraag:

  Halverwege de vergadering is deze gesloten en is een nieuwe vergadering uitgeroepen.
  Ter vergadering waren 5 gemeenteraadsleden niet aanwezig. De Gemeentewet schrijft voor dat de raadsleden schriftelijk moeten worden opgeroepen voor een vergadering. Gezien de gang van zaken ga ik er van uit dat de 5 ontbrekende leden niet (tijdig) in kennis zijn gesteld van deze vergadering. Daar doet het door de burgemeester genoemde spoedeisende belang (voor zover er al een dergelijk belang zou zijn, de gemeente heeft het vele maanden met drie wethouders gedaan, daar kunnen echt nog wel een paar dagen bij) niet aan af.

  Is deze tweede vergadering (en daarmee de benoeming van wethouder Kortleven) daarmee wel rechtsgeldig? Ik kan me voorstellen dat in ieder geval de raadsleden die niet ik kennis zijn gesteld van deze tweede vergadering deze rechtsgeldigheid ter discussie kunnen stellen.

  Wellicht iets voor de dames en heren journalisten om uit te zoeken?

  • De wet schrijft voor 48 uur schriftelijke oproep. Echter in spoedeisende gevallen mag de burgemeester hiervan afwijken en ook mondeling een nieuwe vergadering afroepen mede omdat ook de benodigde stukken hiervoor bekend waren.

   • Geachte heer Steenvoorden,

    Kunt u aangeven op welke regelgeving u zich baseert?
    Artikel 19 Gemeentewet is duidelijk: oproeping dient schriftelijk te geschieden. Een uitzondering zoals u die benoemt kan ik nergens in de Gemeentewet of het Reglement van Orde terugvinden.

 6. Zo nu houden we weer ander halve ton in kas kunnen ze niet allemaal naar huis . Wat een bende want ze maken er helemaal niks van . Transparant open alles gaat via de achterkamer mensen moet besluiten genomen worden er zij problemen zat in Noordwijk de mensen hebben geen vertrouwen meer in jullie .

 7. Als men deze wethouder niet wilde had men dat in een veel eerder stadium kenbaar moeten maken. Nu kwam deze man met vrouw en kinderen in de veronderstelling benoemd te worden. Dat dacht de PvdI ook. De aankomend wethouder had al een pasje voor het raadhuis gekregen en alles moest er op lijken dat hij gewoon benoemd werd. Willens en wetens werd deze man en de PvdI misleid en te kakken gezet. De bloemen waren er al bij. Het is onmenselijk en onfatsoenlijk om zo met een wethouder die ook maar een mens is om te gaan. Maar in de politiek is deze walgelijke vorm van politiek bedrijven blijkbaar toegestaan. Alle mensen die het niet met mij eens zijn wens ik ook zo een behandeling toe. Ik heb er geen goed woord voor over. Dat men een bloedhekel heeft aan de PvdI dat mag. En ik begrijp dat allerlei lieden die problemen hebben met transparantie die partij graag een kopje kleiner maken. Maar moet je een volkomen integere aankomend wethouder dan zo te kakken zetten? Als Noordwijks ingezetene bied in ieder geval mijn excuses aan. Verschrikkelijk dat wij zulke bestuurders en raadsleden hebben zonder enig moreel besef of fatsoen.

 8. Wat een bende in de politiek van Noordwijk eerst gaan ze de heer Strijk er bij halen voor advies vervolgens stemmen ze de nieuwe wethouder die aangesteld zou worden weg in een geheimen stemming ga maar raaien wat daar gebeurd is ????
  EEN GROTEN POPPENKAST en de burgemeester doet niks

  • Kruiwagen vol kikkers en niemand die ze erin weet te houden. Wat een poppenkast. Maargoed, we stemmen met zijn allen zelf dit zooitje ongeregeld in de raad. Vervolgens heeft een groot deel vd stemmers niet eens un de gaten wat er nu speelt. Beginnen we over twee jaar weer van begin af aan.

 9. Eens meneer Brandjes. Niets aan toe te voegen. Is zeer duidelijk door u verwoord. Ik heb ook een vorm van plaatsvervangende schaamte!

 10. Je verwacht t niet heh …mijn god wat een poppekast, Word het niet eens tijd dat die hele gemeente raad op non actief gesteld word?

 11. Misschien eens tijd om deze gemeente eens onder curatele te zetten,dat zooitje wat er nu zit bakt er totaal niets van en de komende twee jaar zullen ze het ook niet veel beter gaan doen.Overigens als Noordwijker excuses aan de heer Jongenelen voor deze schandelijke manier van behandeling door de Noordwijkse raad.

 12. Thomas Steenvoorden zit in de oppositie en dus is het niet moreel verwerpelijk dat hij tegen stemde. Die mazzel hebben alle raadsleden die in de oppositie zaten. Of dat in het belang van Noordwijk is kan je je afvragen. Maar al die anderen die niet in de oppositie zaten hebben geen enkel excuus. Dat Thomas functioneert onder een bestuur dat als Noordwijk onwaardig wordt bestempeld pleit niet voor hem. Maar in dit specifieke geval kan je hem niets kwalijk nemen.

  • Meneer Brandjes, of je nou in de oppositie zit of niet, op een bepaald moment moeten raadsleden kiezen voor het algemeen belang, in dit geval van de gemeente Noordwijk, en “persoonlijke en partijbelangen parkeren”. Dat geldt voor alle raadsleden. De nu afgewezen wethouder had gewoon benoemd moeten worden. Er is zoveel werk te doen in de gemeente Noordwijk. De tegenstemmende raadsleden kan je het m.i. zeker kwalijk nemen!

 13. Gelukkig is Noordwijk kuuroord. Geciteerd: ‘Kuuroorden, badplaatsen en spa’s worden beschouwd als centra van uitmuntendheid voor een gezondheidsvakantie. Deze kuuroorden bieden alle voorwaarden om ziekten te voorkomen, klachten te verlichten of de gezondheid te herstellen.’ Misschien zal aan de beoogde wethouder, om zijn teleurstelling te kunnen verwerken, een weekje ‘kuuroord’ worden aangeboden. Beter zou het zijn om gezondheidsklachten te voorkomen door de omgangsvormen in en rond het gemeentehuis te verbeteren.
  En: indien de beoogde wethouder gebruik gaat maken van zijn ‘kuuroord’ aanbod, dan wel even de shameplekken in het dorp afschermen en de zakken met PBD afval die op diverse plaatsen de gehele week buiten hangen, weghalen. Anders is de kans groot dat de beoogde wethouder zichzelf de vraag stelt of hij wel de juiste afslag heeft genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in