De Zilk – De parochie Heilige Willibrordus luidde dinsdagavond in de raadscommissie van de gemeente Noordwijk de noodklok over de kerktoren van de Heilige Hart kerk in De Zilk. Penningmeester Henri van Haaster gaf in zijn pleidooi aan dat de toren in zeer slechte staat is en toe is aan vernieuwing. Voor dit plan moet de parochie een half miljoen euro uittrekken, maar dit heeft de kerk vooralsnog niet. Zonder een gemeentelijke bijdrage zullen ze genoodzaakt zijn om de toren af te breken.

In de loop van honderd jaar is de kerktoren in De Zilk verouderd. De bouw is in 1920 gestart en sindsdien is de toren onderhevig geweest aan de weersomstandigheden. Met name het zoute water heeft invloed gehad op de kwaliteit. De parochie heeft een specialistisch bureau onderzoek laten doen naar de staat. Zij hebben geadviseerd om de kerktoren te vernieuwen, omdat het niet meer veilig is. Inmiddels zijn er verstevigingen geplaatst, maar dat is slechts een oplossing voor een aantal jaren.

Het college van B & W heeft de raad voorgesteld om 50.000 euro bij te dragen. Echter zal dit volgens de heer Van Haaster niet toereikend zijn: ‘De parochie heeft niet genoeg financiële middelen om de resterende 450.000 euro bij te leggen. Er zal ongeveer vijftig procent van de totale kosten betaald moeten worden door de gemeente.’ De fractie van NZ-lokaal stelde hier kritische vragen over. Uit de boekhouding blijkt namelijk dat de parochie een overschot van twee miljoen euro heeft. Hiermee zouden ze de kosten zelf kunnen dragen. Volgens de penningmeester is dit geld nodig om het jaarlijkse tekort van een half miljoen aan te vullen: ‘Dat overschot is met een groot tekort zo verdwenen, dus we hebben alle middelen nodig.’

Toch beamen de fracties de cultuurhistorische waarde van de kerktoren; dit blijkt uit de onderzoeken van de gemeente. Daarnaast is het een landmark in de omgeving, door de hoogte van de toren. Desalniettemin is het onduidelijk wat de toekomst van de kerk zal zijn. De heer Van Haaster weet dat het aantal parochianen terugloopt. De kans is daarom groot dat het gebouw verkocht zal worden aan een projectontwikkelaar voor de bouw van appartementen. Dit roept vragen op bij de fracties: zal de kerktoren meer geld opleveren, als de kerktoren vernieuwd is? Volgens de parochie is dit niet het geval; voor de projectontwikkelaar maakt dat niet uit.

Wethouder Roberto ter Hark ziet ook het belang van de kerktoren: ‘Het is een gemeentelijk monument, dus zijn we ook verantwoordelijk voor het behoud daarvan.’ De gemeente heeft in het verleden kaders gesteld voor het onderhoud van de monumenten; de subsidie bedraagt 7.500 euro per vijf jaar. Hier is het college al vanaf geweken, door het bedrag te verhogen: ‘We kunnen niet meer bijdragen dan het vastgestelde bedrag. Als gemeente kijken we naar het eigen vermogen van de vereniging en dat is voldoende om het achterstallig onderhoud aan te pakken.’ Penningmeester Van Haaster heeft aangegeven de bijdrage niet aan te nemen, als het bij het voorgestelde bedrag blijft. De kwestie zal tijdens de volgende gemeenteraad opnieuw besproken worden.

4 REACTIES

  1. ” Als gemeente kijken we naar het eigen vermogen van de vereniging en dat is voldoende om het achterstallig onderhoud aan te pakken”, aldus wethouder Ter Hark. Als de gemeente eens zou kijken naar het eigen vermogen van 135 miljoen euro en zou gebruiken, is er ook op allerlei vlakken meer mogelijk in de gemeente! De pot verwijt de ketel…..

  2. “In de loop van honderd jaar is de kerktoren in De Zilk verouderd”
    En noordwijk is pas net samen met de zilk… en nu mag noordwijk gaan betalen???

  3. “Zonder een gemeentelijke bijdrage zullen ze genoodzaakt zijn om de toren af te breken” Met een sloophamer en een helm op aanbellen? Durf te wedden dat het dan ineens niet zo blijkt te zijn, en als het moet, toch ineens veel meer blijkt te kunnen dan ons voorgespiegeld wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in