Kopers nieuwe appartementen wachten wanhopig op stroom, ruzie gemeente en Liander

Noordwijk – Al meer dan een jaar kunnen de bewoners van 23 koopwoningen achter de boulevard van Noordwijk niet hun nieuwe huis in. Er is geen elektriciteit in de appartementen. Door de grote vraag naar elektriciteit op een te klein netwerk, netcongestie, moeten meer transformatorstations worden gebouwd. De gemeente Noordwijk en netbeheerder Liander hebben een conflict over het plaatsen van zo’n transformatorhuisje. Bewoners zijn de dupe.

Marion en Cees van der Bent staan wat troosteloos in de motregen naar hun nieuwe huis op de begane grond te kijken. Verder dan de voordeur van Residence Van Henegouwen komen de toekomstige bewoners niet. ‘Het voelt zo raar,’ zegt Marion. ‘Je bent praktisch eigenaar en je kan er gewoon niet in. Ik heb het in gedachten al zo vaak ingericht,’ zegt Marion. ‘We wachten nu meer dan een jaar op de verhuizing. We zouden drie maanden bij mijn zoon logeren, maar dat is nu al een jaar. Ik heb mijn zoon gefeliciteerd met zijn gratis huishoudster’, grapt ze.

De toekomstige bewoners hebben pech op pech. Eerst werd de bouw vertraagd door de omgevingsvergunning, daarna door verlate bouwmaterialen door de oorlog in Oekraïne. En dit jaar gooit netcongestie roet in het eten. ‘Maar het gaat niet om netcongestie,’ zegt gedupeerde Willem Voogt, die de zaak uitgebreid heeft uitgeplozen. ‘Het is gewoon een ordinaire ruzie tussen de gemeente Noordwijk en Liander over de plaatsing van een transformatorhuisje, die al vanaf januari 2023 duurt. Liander wil zekerheid hebben omtrent de rechten voor het plaatsen van een transformator in de straat. Maar de gemeente wil die zekerheid niet geven,’ zegt Willem.

De gedupeerden Willem Voogd, Cees en Marion van der Bent en Rob Hogenhuis.

Willem zit met zijn vrouw in een tijdelijke woonruimte in een seniorencomplex. ‘We zouden er één winter zijn, maar we gaan nu de derde winter in,’ zegt hij sip. ‘Het meest trieste is dat de instanties die ons zouden helpen, het volledig laten afweten. De gemeente en Liander zijn er toch om de burger te dienen? Maar op deze manier worden we toch ontzettend benadeeld. Ongelooflijk dat we door onwil en incompetentie men het zo ver heeft laten komen,’ zegt Willem.

De gemeente Noordwijk en Liander betreuren de situatie en zien hoe zeer de bewoners de dupe zijn van de situatie. Noordwijk laat weten dat ze het beschouwen als ‘een zaak tussen de ontwikkelaar en Liander’. ‘De projectontwikkelaar had de stroomvoorziening op eigen terrein moeten aanleggen. De projectontwikkelaar heeft daar in zijn ontwerp geen rekening mee gehouden,’ aldus de gemeente.

Conflict Liander en Noordwijk

Noordwijk vervolgt: ‘Wij hebben 30 vierkante meter gemeentegrond beschikbaar gesteld voor een transformatorstation. De gemeente heeft aangegeven dat ze kan instemmen met een eeuwigdurend recht van opstal. Hiermee is de weg vrij voor Liander. Alleen gaan ze toch niet over tot plaatsing. Liander en gemeente hebben een andere zienswijze over het zakelijk recht voor de locatie van het station. Liander wenst niet meer onder de voorwaarden van de laatste jaren te contracteren,’ aldus Noordwijk.

Netbeheerder Liander: ‘Helaas heeft het intensieve contact met de gemeente nog niet geleid tot een oplossing. Liander ziet de situatie steeds schrijnender worden voor de toekomstige bewoners van het complex. Het is dan ook van groot belang dat we eruit komen. Het is voor Liander een voorwaarde om de locatie langere tijd te kunnen beheren, omdat het bouwen van een transformatorstation veel geld en tijd kost en bovendien de nodige overlast veroorzaakt. Vandaar dat zo’n station enkele decennia moet kunnen meegaan. Liander heeft eind november een laatste voorstel gedaan aan de gemeente.’

Juridische stappen

Liander gaat nu via het Ministerie van Volkshuisvesting juridische stappen ondernemen om de zaak op te lossen. ‘We zijn ons bewust dat de toekomstige bewoners daarmee niet zijn geholpen. Door deze procedure kan het nog wel acht maanden duren voordat zij hun huis in kunnen’, aldus de netbeheerder.

Volgens toekomstig bewoner Rob Hogenhuis is het lastig aan te geven wie hier de schuld heeft. ‘Ik weet het ook niet. Alle partijen wijzen naar elkaar.’ Willem Voogt heeft meerdere brieven naar de gemeente geschreven en ze reageren gewoon niet. Dan ga ik toch rechtdoor naar de Nationale ombudsman’, zegt Willem boos. ‘De gemeente moest zich schamen dat het op deze manier moet gebeuren.’

21 REACTIES

 1. Wat hier gaande is, is diep triest dat het zover moest komen. Het zou alle drie de partijen sieren om binnen de kortst mogelijke tijd hiervoor een oplossing te zoeken. Wellicht ism Hotel van Oranje, aangezien hier bij de bouw straks eveneens veel stroom nodig is.
  Mijn suggestie pak de fluwelen handschoen op en kom tot een overeenkomst. Dit mag geen zaak worden die maanden in beslag gaat nemen.

 2. Bekend landelijk probleem, 15 jaar geleden had men de stroomnet kabels moeten vervangen, en de transformatoren, om het bekende Blackout te voorkomen, wat in Duitsland ook regelmatig voorkomt. Via:YouTube.nl MIT der Energiewende in den Blackout en Plotzlich Dunkel en Blackout-wie gut sind wir Auf Hessen ohne Strom vorbereitet? Geeft weer als de zuivere sinus van 50 hz wisselstroom zal veranderen.

 3. Aanvulling:via: ovmagazine.nl Alle THEMA’S Duurzaamheid en zap naar Waterstof:Massa is Kassa en terugnaar Energie pag 2 Onze Energiehuishouding moet slimmer geeft weer de exakte info, en dat ontbreekt via kabelland Nederland tov de schotel bezitters in de weergave van de exakte info.

 4. Aanvulling: via:YouTube.nl (tik in) Waterstof Rijnstate Elst:CEO die het begrijpt, als eerste ziekenhuis in Europa, die gebruik maakt waterstof als energie opwekking, en zou ook in de bollenstreek de oplossing zijn, om het vele stroomverbruik, gebruik te maken van waterstof opwekking. En dat ontbreekt.om stroomnet-tekort op te vangen. Waterstof is de Heilige Graal voor de Economie van de Bv Nederlanf

 5. Maar ondertussen worden de eigenaren al een jaar wel aangeslagen ozb eigenarenbelastingen, en wat al die stenen staan al die tijd in box 3, omdat ze er niet kunnen inschrijven. Dat wordt per eigenaar een flinke claim. Leest u mee gemeente?

 6. De gemeente beweerd dat de project ontwikkelaar de trafo op eigen grond had moeten aanleggen. Die bewering zou ik maar eens goed controleren.

  Als het niet waar is is het natuurlijk schandlig dat een overheids instelling leugens verspreid. In VVD kringen niet actieve herinneringen. Degene die dat doet direct ontslaan.

  Als het wel waar is dan vraag ik mij af waarom een gemeente nog een bouwvergunning afgeeft. Immers als er een vergunning wordt afgegeven controleer je tocht of de constructie berekeningen kloppen, het gebouw voldoet aan het bouwbesluit, de riool capaciteit voldoende is en of het gebouw van electriciteit kan worden voorzien. Of is dat niet logisch?

  Maar als het probleem er is zou het toch fijn zijn als je een overheid hebt die niet alleen maar geld in zijn zak steekt (21% btw, leges kosten, og belasting , vennootschaps belasting,inkomstenbelasting, etc ) Maar heel aktief aan de slag gaat om het probleem op te lossen in plaats van het over de schutting te gooien.

 7. Als laatste info inzake stroomnet uitval wat steeds meer zal toenemen nu al op div locatie’s in div provintie’s. Ook in Provincie Gelderland. Al mijn exakte informatie, is ook bekend bij de Redactie van Omroep Gelderland, door mij fysiek afgegeven aan balie van Omroep Gelderland, voordat ik werd omver gereden via mijn nieuwe E-Bike,1.5 jaar geleden en nog herstellende van ben, met mijn huidige leeftijd van 79 jaar. Het is om te huilen, hoe weinig de exakte kennis zal worden weergegeven via Kabelland Nederland en via Leander/Vattenval etc het waarom van stroomuitval. De hoogopgeleide Techneuten worden bij hun strot gegrepen door die alpha deskundigen die totaal niet de ballen verstand bezitten, inzake techniek en meer media-geil zijn. Via:YouTube.nl Nicola Tesla en ziet een van grootste ING allertijden, de ontdekker van wisselstroom/inductie/krachtstroom-transformatoren/magnetisme/draadloze energieoverdracht/energie zuinige lamp etc. En weten de Deskundige dat ook!.

   • Geachte hr Cees:door die aanrijding ben ik instabiel geworden, ook de reden dat ik mijn auto heb verkocht, en geen gebruik maakt van de vrij nieuwe E-Bike. En daarom met goed overleg met rijwiel e drijf om hem via hun Show-room weer aan te bieden,via Liemers in Duiven. Betreft de E-Bike Sparta type a-line Energie met 500 wat motor kleur Cognac en kompleet met zeer ruime fietstassen en met een goedgekeurde hangslot en met ventiel-drukken ventielen, en pas met 1700 rijafstand. Gekocht 8-01-2022 en altijd binnengestaan in onze inpannige berging. En daarom een scootmobiel gekocht. Ik heb totaal geen haast met de verkoop van de E-Bike. MAAR IN DE BOLLENSTREEK TE RIJDEN IS WEL EEN AANRADER.

  • Meneer Peperkamp, uw oplossingen relateren aan grootschalige landelijke bouwprojecten. Daar is bij dit kleinschalige bouwproject geen sprake van. Het is zoals de heer Heus aangeeft, laat de 3 partijen, aannemer, Liander en gemeente bij elkaar gaan zitten om tot een oplossing te komen.

 8. Je hebt ontwikkelingslanden in de wereld, waar heel veel fout gaat v.w.b. de infrastructuur. Zo heb je ook ontwikkelingsgemeenten, waarin veel fout gaat. Ik denk dat Noordwijk inmiddels wel in de top 3 staat in Nederland. Het wachten is op ingrijpen van de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

 9. Voorzieningen zouden “groen” geleverd worden van het bouwproject aan de overkant. Dit ging niet meer en deze Kattukse bouwer heeft toe pas, tijdens de bouw, het e.e.a. aangevraagd. Te laat dus en geen rekening houdend om het op eigen terrein op te lossen. De bouwer is oorzaak van het probleem en nu moet de gemeente het maar oplossen met als gevolg weer 3 – 4 parkeerplaatsen minder in de wijk. Maar dat zal de nieuwe bewoners een wordt zijn, parkeren straks heerlijk in de garage.

 10. Het heeft niet helemaal een raakvlak met het onderwerp,mijn geluk was ook,het dragen van een zeer dure helm,die mij beschermt heeft.Het is een landelijke plaag geworden,het meer gebruik van de Smart-Phone bij de verkeersdeelnemers.Door het aangereden ongeluk is er minder mobiliteit ontstaan,en ook mijn 5.5 jaar auto-verkocht,gezien mijn fysieke omstandigheden,en uit eigen financiele middelen de nieuwste scootmobiel gekocht.Ziet via: Econelo.de Model S4000 met 4 wielen en schijfremmen en met 2 loodzuur-batterijen,ziet via: batterijen in de winter het verschil tussen loodzuur vs lithium batterijen(lithium-batterijen kunnen ontploffen,vooral als de inwendige SEPARATOR knapt met alle gevolgen van dien geldt ook voor E-auto’s(er is geen ontkomen op aan).En daarnaast een scootmobielberging gekocht,via: scootmobielberging.nl,omdat er steeds meer scootmobiel-houders er bij komen,door ouderdom,en er te weinig plekken zijn oa in Woningbouwcor-compexsen,en ook belangrijk de stroomoplaadpunten etc.Vooral de Gemeente’s/Woningbouwcor/V.E.V Eigenaars zijn aanzet bij het bouwen van Senioren-complexsen.Daarnaast heb ik een rechtsbijstand afgesloten bij nieuwkoop van mijn E-Bike,en alle kosten die gemaakt zijn en worden,kan ik verhalen op de tegenpartij.En dat vertaalt,dat door het onzinnige gebruik van Smart-Phone’s in het verkeer, en de vele ongelukken die dagelijks plaatvinden,maar ook in het auto-verkeer etc. weer vertaalt zal worden op de kosten verhoging van onze ziekenkosten-Auto-premie’s.En dat is het dilemma van het dagelijkse verloedering van onze samenlevingsverbanden.Het geeft een verkeerde diffirentiatie om gezond en zonder fysieke problemen oud te worden.Advies: let goed op vooral gezien en aan het verkeer zichtbaar deel te nemen.

 11. De gemeente is er voor de burger. Je zou er toch van uitgaan dat de gemeente met de vuist op tafel slaat om dit geschil op te lossen. Niet dus, men hangt achterover en wijst naar een andere partij. Zou het de gemeente niet meer interesseren dat het in de afgelopen jaren zo geschonden blazoen nog meer averij oploopt. Is de gemeente er thans één van een leeuw zonder tanden? Arme burgers!

 12. NOORDWIJK is altijd al een kustgemeente geweest. Bij mij weten ligt de gemeente al jaren met elkaar overhoop, dus als je het met ELKAAR al niet kunt vinden…hoe kun je dan iets betekenen voor de burger.
  Burgemeester Verkley is denk drukker met het naar de kapper gaan en haar agenda wanneer ze weer ergens op de foto kan

 13. Een beetje kortzichtig om alleen de gemeente de schuld van dit probleem te geven. Een projectontwikkelaar die bouwt zonder zich te verifiëren of er ruimte op het net is. Liander die niet accoord gaat met de voorwaarden van de gemeente voor het plaatsen van een transformatorhuisje. En Liander die een leveringsverplichting niet na komt en zich beroept op netcongestie. Een oud gezegde zegt al: “waar twee kijven, hebben twee schuld”. In dit geval zijn het er drie. Kortzichtigheid en hakken in het zand.

 14. Overal in het land zijn korte stroomnet onderbrekingen, komt dat er nieuwe kabels en transformatoren al geplaats had moeten worden. Ook nieuwbouw/bedrijfsleven moeten nog jaren wachten, het stroomnet werk zit vol, maar ook zijn er weinig vaklieden in de elektrotechniek.Dus het probleem ligt volgens mij niet bij de projecontwikkelaars/Gemeenten etc. Maar meer bij de achterstand van het vernieuwen van de kabels/transformatoren etc. EN ALS JE KENNIS BEZIT VAN ELEKTROTECHNIEK DAN WEET JE HET WAAROM ZOALS IK AL EERDER HEB AANGEGEVEN IN DE DUITSE TAAL.

 15. Het probleem zal ook worden veroorzaakt door de vele opladen van de E-auto’s en E-vrachtauto’s en E-vervoersbussen. veroorzaakt een tekort aan netstroom-spanning. In Zwitserland is een wet in wording,om bij stroomnet-crisis,de de E-auto’s etc. niet meer mogen opladen bij de stroomnetpalen,want in Zwitserland zijn ze autonoom in hun beslissingen.Vooral Zwitserland zet zich volledig in voor de opwekking van de Groene Energie,en vooral voor het zware vrachtwagenverkeer voor het rijden op waterstof.Via youtube.nl (tik in) Wasserstoff-der Zukunftsantrieb für den Schwerverkehr,vooral in de bergen hebben de E-Auto’s/vrachtverkeer niet die voldoende akku-capaciteit.Ook in de Bollenstreek zal het heden in de toekomst liggen bij meer gebruik van waterstof,om een Blackout te voorkomen,en dan kunnen nieuwbouw-projecten over voldoende energie beschikken.Daarnaast het opladen van E-auto’s via de 3 Phase eerst uit wisselstroom en dan omzetten naar gelijkstroom(tik in) Tree -Phase Explained:geeft weer de krachtstroom van 380 volt krachtstroom.En dat is mijn grootste ergenis via Kabelkand kijkers tov de Schotelbezitters het dom houden,inzake de technologische ontwikkelingen tov de NPO die kan duiden op een meer links karakter,wat de kijkers niet weten,daar zeuren ze niet over.Vandaar mijn exakte waarheden en bevindingen.Vaak door eigenbelang en of commerciele verstrengelingen worden vaak belangrijke zaken in de doofpot gedeponeerd.Kabelkijkers wordt eens wakker.Via: NDR.de zap naar Themen A-Z thema’s oa Windkraft/Energiewende etc. en u kan het laten vertalen in de Nederlandse Taal.En dat is het verschil tussen de Duitse Deelstaat Omroepen en die vaak onzinnige Talk-Show TV praat-programma’s oa Vandaag Insine,waar gaat het feitelijk over! informatie voor die kijkers-publiek die beschikken over een IQ van een Wasbeer!.Als het maar over sexuwele onderwerpen;Kaarsen/vrouwelijke geslachtsdelen zal gaan met die smerige video-filmpjes,maar het trekt wel de meeste kijkers. Mij vraag als 79 jarige Senioor:in wat voor land ben ik terecht gekomen?. Industrie/ bloembol kwekers en blijf rijden in uw brandstof-auto’s,en het inkopen van waterstof-auto’s/waterstof-vrachtauto’s dan zal er meer energie vrijkomen,door door te rijden met waterstof-aandrijvingen. Bronvermelding) Waterstofmagazine.nl geeft weer de ontwikkelingen van waterstof-innovatie overal in de wereld.Nu de Bollenstreek nog: je zult er maar wonen in de Bollenstreek,met de zee en de opennatuur direct in je omgeving.Maar ook de Staalindustrie vooral in Duitsland gaat steeds meer Waterstof-gebruiken voor de productie van groene staal,nu Tata-steel nog,maar het kost ook enorm veel geld,om dat om tezetten via waterstof zonder kolen en vervuiling van de woonlocatie’s.En daarmee kan de Overheden zich voor inzetten.Groet uit het Oosten van het Land.

 16. En ja hoor idd gemeente Noordwijk laat zich weer van zijn slechte kant zien, wat eerder als hier geschreven is de gemeente is er voor de burger Nou dat is dus ver te zoeken wel een poppenkastvoorstelling opvoeren in het gemeentekantoor met over elkaar buitenlende raadsleden en partijen Maar even iets oplossen ho maar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in