Warmond – Netbeheerder Liander hoeft van de rechter niet in oktober dit jaar al de stroomaansluiting bij nieuwbouwcomplex Mariënhof in Warmond geregeld te hebben. De bouwer van het complex sleepte Liander voor de rechter omdat door het uitblijven van de stroomvoorziening, de oplevering niet op tijd kan plaatsvinden. Volgens de rechter is het te laat aansluiten van de stroom Liander niet aan te rekenen. Wel moet Liander het voor 15 februari 2025 hebben geregeld.

Bouwer Van Rhijn Bouw uit Katwijk had in het kort geding geëist dat netwerkbeheerder Liander uiterlijk in oktober van dit jaar het nieuwbouwcomplex van stroom zou voorzien. Van Rhijn Bouw is bang dat de geplande oplevering van de 51 woningen aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar gevaar loopt.

Liander had tijdens het kort geding half mei in Den Haag laten weten niet aan de eis van de bouwer te kunnen voldoen. De netwerkbeheerder heeft te weinig personeel en het de komende tijd druk met ander klanten. Volgens Liander heeft de bouwer de vertraging zelf veroorzaakt door te weigeren een contract te tekenen waarin een keuze in aanleg wordt gemaakt.

Bouwbedrijf maakte geen keuze

Het bouwbedrijf weigerde namelijk te kiezen tussen de aanleg in combi (samen met overige nutsvoorzieningen, zoals water en internet, in één keer) of solo, waarbij Liander zelfstandig de werkzaamheden voor alleen elektriciteit oppakt. Zolang er geen keuze wordt gemaakt en geen contract wordt getekend, wil Liander de klus niet aannemen en loopt de vertraging op.

Van Rhijn Bouw wil het document dat hoort bij de combi-aanleg niet tekenen omdat de termijnen waarbinnen Liander en de andere nutsbedrijven hun werkzaamheden moeten uitvoeren, ruimer zijn dan de geldende regels rond stroomaansluitingen. De bouwer is bang dat Mariënhof dan zeker niet op tijd op het stroomnet is aangesloten.

Niet oktober, maar februari

De rechter vindt dat de netbeheerder inderdaad de verplichting heeft de aanvrager op het stroomnet aan te sluiten, maar vindt tegelijkertijd dat de deadline van oktober niet haalbaar is. Volgens de rechter kan Liander niet worden veroordeeld tot het aansluiten op het stroomnet ‘binnen een termijn die zij onmogelijk kan nakomen’. Volgens de rechter kan dit gezien de omstandigheden niet van Liander worden verwacht.

Wel moet Liander er van de rechter voor zorgen dat het complex uiterlijk op 15 februari volgend jaar van stroom is voorzien. Of de woningen nu wel op tijd kunnen worden opgeleverd, is dus nog onzeker.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in