Lisse – In het LAM museum in Lisse heeft een liftmonteur een kunstwerk aangezien voor vuilnis en weggegooid. Het werd uiteindelijk teruggevonden in de vuilnisbak. Het gaat om een werk van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet (1988). Het lijken gebruikte blikjes bier. Wie goed kijkt, ontdekt dat de gebutste en lege blikjes handgeschilderd zijn.
Het LAM museum presenteert zijn internationale kunstcollectie niet alleen aan wanden of op sokkels, maar ook op onverwachte plekken. De blikjes van Alexandre Lavet lagen in de glazen liftschacht van het museum, alsof ze waren achtergelaten.
Het museum neemt de liftmonteur niets kwalijk. Hij verving een vaste monteur die het museum door en door kent. Nadat de conservator de blikjes miste, is direct een grondige zoekactie gestart. Uiteindelijk werd het kunstwerk teruggevonden in een vuilniszak, die klaarstond om afgevoerd te worden. De blikjes bleken na wat schoonmaakwerkzaamheden intact. Ze krijgen een tijdelijke ereplaats in de entree van het museum. Op een klassieke sokkel, deze keer.
Zojuist is dit bericht gedeeld door NPO Radio 2.
Leuk hoor
Waarom moet dit kunst wezen
Omdat het reakties zoals de jouwe oproept? Kunst laat ons voelen, ervaren, resoneren met levenslust, levensangst, taboes, blinde vlekken, verdrongen trauma, dromen, doodsangst etc…
Liftmonteur met goed gevoel voor kunst! Hij laat zich niet, zoals de conservator van dit museum, voor de gek houden! Waarom moeten we deze vorm van “kunst” een plek geven in een museum. Loop een willekeurig park in en je vindt veel van deze “kunstwerken”! Jammer dat deze troep een plekje krijgt in een door de cliënten van Dirk van den Broek bijeen gespaarde museum. Lagere prijzen aan de kassa zullen ze meer waarderen
Bert wat een zure reactie! Weet je overigens dat je het LAM in Lisse gratis kunt bezoeken en dat is best zoet.
Liftmonteur heeft helemaal gelijk! Het meeste wat in LAM wordt tentoongesteld hoort in prullenbak!
Dat is onmogelijk een kunst noemen!
Kunst moet alle gevoelens raken, maar bij LAK “kunst” en andere moderne “troep” krijg ik altijd een vraag: ” Wat die kunstenaar heeft gerookt?”
Mijn dochter toen van 8, naar een bezoekje van Rijksmuseum in Amsterdam zei: “Mam, ik voel me van binnen schoon, alsof iemand heeft mij binnen stofgezogen” ! Van moderne “kunst” voel ik me vies en wil onder douche me goed schrobben met veel zeep! En als kunst geeft zo’n gevoel, dat is niet goed!
Fijn dat men de liftmonteur niets kwalijk neemt, en dit benadrukt is in het artikel.