Foto: Jeroen Duineveld
Lisse – Voor het derde jaar op rij had de organisatie van de Ter Specke Bokaal (TSB) niet te klagen over het weer, net als in 2022 en 2023 was het zonnig. Wel stond in tegenstelling tot de afgelopen jaren de wind op het laatste lange rechte stuk tegen, waardoor de tijden vergeleken met vorige edities op de sprintnummers wat tegenvielen.
Wat ook jammer was, was dat de grote namen Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en Churandy Martina wegens blessures niet mee konden doen. En verder was er de pech dat afgelopen donderdag al de Harry Schulting Games in Vught waren. Normaal is de opening van het outdoorseizoen in Lisse, maar de wedstrijd in Vught wordt altijd gehouden op Hemelvaartsdag. twee wedstrijden in drie dagen betekent vaak kiezen voor atleten.
Maar als we al die kleine minpuntjes weglaten, bleef er een in de breedte zeer sterk bezet evenement over dat voor de vele toeschouwers een genot was om te volgen. Zo werd er voor het eerst in de geschiedenis een 600m verlopen bij de TSB. Sowieso worden er veel incourante afstanden gelopen (150m, 300m, 1000m) bij dit evenement maar op verzoek van wereldkampioen estafette Lisanne de Witte werd het evenement uitgebreid met de 600m.
Adel verplicht dan natuurlijk ook om te winnen en dat deed ze in een schitterende tijd van 1.27.10, een van de snelste 600 meters ooit gelopen en natuurlijk direct ook een Ter Specke Bokaalrecord. Het zou het enige nummer zijn dat De Witte zou lopen, maar ze voelde zich zo goed dat ze de organisatie verzocht of ze ook aan de 300m mee mocht doen. Dat werd toegestaan en leverde misschien wel de mooiste race van de middag op: in een hele spannende strijd wist Lisanne de Witte ook deze race te winnen, maar tussen de nummer 1 en 3 zat slechts 4/100 van een seconde.
Ook bij de 1000m bij de dames was er een sterke loopster te vinden: Marissa Damink liep met 2.40.94 net boven het Ter Specke Bokaal record, dat deed niet Bram Anderriesen, die verpulverde op de 3000m het oude TSB-record (uit 2012) met meer dan 8 seconden: van 8.04.28 naar 7.55.77. Verder ging voor het 3e jaar op rij de 100m horden naar Maayke Tjin-a-Lim, ze liep zowel in de ochtend als in de middag een wedstrijd, in de ochtend kwam ze tot 13.26, in de middag 13.16.
Aan het einde van de dag waren dan de prijsuitreikingen:
Sinds 2022 heeft de TSB een publieksprijs: ‘de Bol’, elke bezoeker kon stemmen op zijn of haar favoriet. Deze prijs heeft een naamswijziging ondergaan en heet nu de ‘Janny Dofferhoffbol’, ter nagedachtenis aan een Spartaan-lid dat eind 2023 overleed. Deze prijs werd een prooi voor Lisanne de Witte van AV Trias uit Heiloo en zij werd hiermee de opvolgster van Maud Vischer, die vorig jaar deze prijs won.
De Talent Award wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende prestatie van een jonge atleet/atlete. Deze prijs ging naar Madelief van Leur van atletiekvereniging Altis uit Amersfoort. Deze 17-jarige liep met 37.78 de 2e tijd op de 300m (net achter Lisanne de WItte) en vestigde hiermee zowel een record voor de categorie onder 18 jaar, maar ook onder 20. Vorig jaar was deze prijs voor Joas van Hellemondt.
Dan de prijs waar het evenement naar vernoemd is: de Ter Specke Bokaal. Een comité met daarin o.a. de winnares van deze bokaal in 2019 (Lisanne Schol) koos zowel bij de mannen als bij de vrouwen een winnaar op basis van de beste prestatie op een onderdeel.
Bij de heren was het geen verrassing dat de prijs ging naar Bram Anderriessen, zijn TSB-record op de 3000m, was ontzettend goed en zo won deze atleet van AKU uit Uithoorn de Ter Specke Bokaal 2024 en volgt daarmee Jonas Phijffers op.
Bij de dames werd de winnares Lisanne de Witte, voor haar race op de 600m, zij is hiermee de opvolgster van N’ketia Seedo.
Bij de prijsuitreiking was er nog even hilariteit omdat zowel Anderriesen als Van Leur nog bij de dopingcontrole bleek te zitten. Maar na een korte pauze konden ook zij gehuldigd worden en vervolgens samen met De Witte op de foto als winnaars van de prijzen van de Ter Specke Bokaal 2024.
Overall kan de organisatie terugkijken op een geslaagd evenement, en kan het vizier op editie 42 in 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in