Archieffoto Eline van Egmond

Lisse – De gemeente Lisse houdt de komende jaren nog een schrale begroting. Er zijn nog steeds tekorten die niet opgelost zijn. Dat blijkt uit de kadernota, een tussenstand van de begroting later dit jaar.

Lisse sluit 2025 met een tekort van 2,6 miljoen. In de kadernota staan bezuinigingen voor een bedrag van 900.000 euro, maar het gat blijft dan nog 1,7 miljoen. Voor 2026 wordt een tekort van 4 miljoen verwacht. Dat komt volgens wethouder Van der Zwet vooral door taken die het rijk afstoot, maar waar onvoldoende financiering tegenover staat. Hij hoopt er nog op dat het rijk de protesterende gemeenten tegemoet komt.

B & W hebben de kadernota gepresenteerd, maar nu is het woord aan de gemeenteraad. Die moeten beslissen over bezuinigingen. Voor het jaar 2026 willen B & W dit najaar al dat de gemeenteraad zich over maatregelen buigt. Eerder is al een volgorde bepaald van mogelijke manieren om de begroting rond te krijgen. De laatste mogelijkheid in dat rijtje is een verhoging van de OZB. De gemeenteraad praat er 3 juli over.

Hieronder het radio-interview met wethouder Kees van der Zwet:

Hieronder de complete kadernota:

Lisse Kadernota 2025-2028

3 REACTIES

  1. Geen paniek. Net zoals andere bollenstreekdorpen heeft Lisse miljoenen aan eigen vermogen. Noordwijk bijvoorbeeld een vermogen van 165 miljoen. Nergens voor nodig. Gewoon onroerend goed in gemeentebezit verkopen en de tekorten zijn weer aangevuld

  2. Weer OZB omhoog?!! Misschien sommige ambtenaren ontslaan, bij andere salaris verlagen, duure etentjes van gemeente ambtenaren afschaffen en voor dat je weet tekorten langzaam verdwijnen!!!

  3. Ik hoop niet dat ze gaan bezuinigen op voorzieningen voor arme inwoners. De bijzondere bijstand is al enorm uitgekleed het afgelopen decennium. En zoals bekend is het sociaal minimum al te laag om van te leven zeker voor een alleenstaande. Mensen op het sociaal minimum kunnen niet eens meer naar de tandarts en dat kost de gezondheidszorg uiteindelijk heel veel geld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in