Roeiers actief in het water van De Greveling (foto: archief).

Lisse – Het college van B & W heeft laten weten dat het opnieuw De Greveling niet laat verbreden. De boodschap is een antwoord op de schriftelijke vragen van Nieuw Lisse, die in gesprek waren gegaan met roeivereniging Iris. Het besluit komt voort uit de uitspraak van het Hoogheemraadschap Rijnland (in het vervolg: Rijnland), die in 2021 al aan de gemeente liet weten dat de kosten niet opwegen tegen het maatschappelijke belang van de roeivereniging. Het college laat daarom weten dat ze niet opnieuw een verzoek tot dijkverlegging gaan indienen bij Rijnland.

De zaak is een langlopende kwestie. In 2021 diende roeivereniging Iris een verzoek in tot verbreding van de Greveling. De waterdoorgang zou namelijk gaan versmallen door de aanleg van steigers bij de nieuwe woningen aan de Turfstekerskade. De vereniging vond dat de veiligheid in het water achteruit zou gaan.

Het college van B & W liet toen weten dat Rijnland De Greveling niet ging verbreden, omdat de kosten te hoog waren voor het maatschappelijke belang wat het opleverde. Wel besloot het college naar aanleiding van een onafhankelijk veiligheidsonderzoek een maximumsnelheid van 6 km/uur in te voeren. Dit moest duidelijk worden gemaakt met nieuw te plaatsen borden. Daarnaast zou de Greveling opgeschoond worden.

De roeivereniging diende bezwaar in tegen het besluit. Daarnaast blies Nieuw Lisse de zaak nieuw leven in door schriftelijke vragen te stellen. Uit de beantwoording van het college blijkt dat er geen nieuw verzoek bij Rijnland zal worden ingediend, door de uitspraak in 2021. Ook werd duidelijk dat de gemeente het waterperceel waar de steigers worden gebouwd verkocht heeft aan de ontwikkelaar voor €32.724,60. De gemeente heeft nog geen evaluatie van de plaatsing van de borden gehouden, omdat de steigers nog niet opgeleverd zijn. Ten slotte geeft het college aan hoogstwaarschijnlijk niets te gaan doen met het ingediende bezwaar van roeivereniging Iris.

 

2 REACTIES

  1. “Alles” is wat overdreven, maar inderdaad, als het voetbal zou betreffen is er meer mogelijk. Een voetbalvereniging levert namelijk veel meer maatschappelijk belang op dan een roeivereniging. Dat lijkt me duidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in