Foto: NOS

Lisse – Er moet iets gebeuren met de opvang van asielzoekers. Veel partijen lieten woensdag tijdens een commissievergadering weten niet af te willen wachten op wetten vanuit de Rijksoverheid, maar proactief te willen zoeken naar huisvesting. Dat is ook met de andere Holland Rijnland gemeenten afgesproken. ‘Zolang er geen wet is, gaan wij erover,’ zei Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) wijzend op de uitgestelde spreidingswet. Deze wet zou gemeenten verplichten asielzoekers op te vangen.

Veel partijen willen iets doen voor vluchtelingen. Hulp geven aan hen die dat nodig hebben is een sterk punt van Lisse, vindt PvdA-GL. VVD en Nieuw Lisse twijfelen nog over de proactieve samenwerking met andere gemeenten. Als de spreidingswet niet wordt aangenomen, levert de gemeente al plekken zonder dat andere gemeenten daartoe ook worden verplicht.

Het is vooral Nieuw Lisse dat aandringt om de huid van Lisse duur te voorkomen. Zij komen met het voorstel om opvangplekken aan te bieden in ruil voor bouwen op gebied waar dat nu niet mag van de provincie.

Bij de samenwerking tussen 18 gemeenten wordt uitgegaan van een opvang voor 2200 vluchtelingen in de regio, wat neerkomt op zo’n 88 asielzoekers voor Lisse die minimaal vijf jaar worden opgevangen. Lisse kan deze aantallen uitwisselen met andere gemeenten voor bijvoorbeeld statushouders of arbeidsmigranten. Maandag beslist de gemeenteraad definitief over de samenwerking tussen gemeenten bij de opvang van asielzoekers.

4 REACTIES

  1. Eindelijk komen deze mensen ook hier.ze moeten goed geholpen worden.de bollen streek is uitermate geschikt voor deze mensen .hier wonen fijne mensen die wat over hebben voor een ander.en er is hier werk genoeg .hoop dat het niet te lang duurt .

  2. Neem ook het besluit van Noordwijk eens ter harte als we het hier in Nederland nog leefbaar willen houden! Nood is wat anders maar dan vraagt dit wel wat van het beleid wat nu al niet uitvoerbaar is, althans met handen en voeten getreden wordt. We kunnen het niet aan op onze postzegelgrootte. En maar blijven mopperen over de stikstofproblemen. Meer burgers meer problemen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in