Noordwijk – Oud-militair Evert Oostdam heeft in een podcast uit de Youtube-serie Scherpschutters zijn verhaal over zijn periode in Srebrenica verteld. Hij maakte onderdeel uit van de VN-vredesmissie, de blauwe baretten. Dat was direct ook een belangrijk onderdeel van de tweestrijd waar hij regelmatig in zat als groepscommandant. Ook al lag je onder vuur, je mocht niks terug doen. Ze moesten werken als een neutrale partij.
Evert Oostdam vertelt onder meer over een hinderlaag waarbij ze wel degelijk terug schoten omdat ze moesten vechten voor hun leven. “Mannen, wij gaan hier niet sterven”, riep hij tijdens de strijd waar hij geen luchtsteun kreeg en niet met zwaar kaliber mocht schieten. Uiteindelijk wisten ze te ontkomen. Later kreeg hij als reactie dat als ze waren gesneuveld ze een ingecalculeerd verlies waren geweest.
Rode draad in de podcast van Oostdam zijn de moeilijke omstandigheden waarin ze moesten opereren met beperkte middelen. Ook bijzonder dat ze regelmatig contact hadden met de Serviërs waardoor ze een beter beeld kregen van beide vechtende partijen. Oostdam maakte deel uit van de lichting Dutchbat II. Dutchbat III was de lichting die het bekende drama van de 8000 vermoorde moslims meemaakte. En daarvoor ook allerlei verwijten krijgen. Wat betreft de publieke kritiek weet Oostdam wel beter omdat hij de dilemma’s en de omstandigheden heeft meegemaakt waaronder gewerkt moest worden.
Hij rapporteerde alle incidenten tussen de strijdende partijen en zag aankomen dat het in de enclave fout dreigde te gaan. Tot op de dag van vandaag weet hij niet wat er met zijn rapportages is gebeurd. Het ging uiteindelijk vreselijk fout in Srebrenica. Dat verhaal uit de geschiedenis dreunt voor veel ex-militairen nog na. Oostdam merkte na terugkomst ook dat zaken onder het tapijt werden geveegd omdat het een verhaal is waar veel mensen en verantwoordelijken niet op terug willen kijken. Zijn exit-gesprek duurde vijf minuten. Oostdam zegt er geen last van te hebben in de vorm van PTSS of iets dergelijks. Dat zijn verhaal aanspreekt, blijkt uit de reacties onder de podcast. Er is veel waardering voor zijn verhaal. Hij motiveert het vertellen van zijn verhaal als volgt: ‘deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Europa (Nederland) mag nooit vergeten worden uit respect voor alle slachtoffers en nabestaanden’.
Klik op de link hieronder voor de podcast:
Als het spannend wordt laten de hoge heren je vallen of ze zijn niet thuis . Gr P W