Teylingen – Het ging dinsdagavond tijdens de commissievergadering in Teylingen slechts over één onderwerp, maar wel een heel belangrijke, namelijk de betere en eerlijke spreiding van asielzoekers binnen de gemeentes van Holland Rijnland waar ook Teylingen toe behoort.

Het college van B & W stelt voor zelf initiatief te nemen voor een betere, landelijke opvang van asielzoekers door een evenredige en eerlijke verdeling bij de gemeentes binnen Holland Rijnland. De meningen liepen dinsdagavond uiteen. PvdA en Groen Links zijn voorstander. FVD is tegenstander. VVD, D66, CDA en Trilokaal vonden er nog te veel open eindjes aan zitten en men vond het ook jammer dat Noordwijk niets voelt voor een evenredige verdeling en zelfs overweegt uit de samenwerking te willen stappen.

Wethouder Marlies Volten herkende de zorgen van diverse partijen, maar zij is er van overtuigd is dat het eigen initiatief van het college bij de opvang de juiste weg is. De regie blijft zeker bij de gemeenteraad en de kosten van de opvang worden nog steeds vergoed door het rijk. Ook gaf zij aan dat als er al gemeentes zijn die niet willen deelnemen zoals Noordwijk dat dit niet gaat leiden tot extra opvang binnen de gemeente Teylingen. Er tekende hierna een kleine meerderheid af die akkoord lijkt te gaan met het raadsvoorstel dat donderdag 20 april als bespreekstuk op de agenda zal komen te staan.

Aanvulling redactie: De gemeente Noordwijk heeft gereageerd op een onderdeel van een vraag van onze verslaggever in het filmpje op 2:50. Daarin zegt onze verslaggever in de context van de kritiek van Teylingen over opvang asielzoekers: “de gemeente Noordwijk doet niet mee”. De gemeente Noordwijk zegt daarover in een reactie dat dit onjuist is: “Ons college heeft het voorstel van Holland Rijnland geamendeerd doorgestuurd aan de raad. Concreet: het college heeft het regiovoorstel met een ‘Ja, mits’ advies doorgestuurd. Aanstaande dinsdag neemt de gemeenteraad een besluit.” Ze verwijzen naar deze link

3 REACTIES

  1. Onzekerheid alom.
    Het is weer het eeuwige gebla zoals in Den Haag en er gebeurt niets.
    Laten die 150 Kamerleden eerst maar eens een opvang in hun voortuin zetten en dan praten wij weer.

  2. In een artikel op 8 april over de zwemkunst van mensen uit de Oekraine op tv west staat dat Noordwijk al meer dan 500 Oekrainers heeft opgevangen,het is dus niet zo dat Noordwijk geen mensen opvangt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in