Bollenstreek/Lisse – Demissionair minister Adema wil dat de telers in de Bollenstreek meer gaan doen om het gebruik van schadelijke gewasbestrijdingsmiddelen fors naar beneden te brengen. Dat zei hij donderdag tijdens het Nationaal Bloembollen Congres in Keukenhof in Lisse. Volgens Adema loopt de bloembollensector het risico in de problemen te komen met Europese regelgeving als ze niet snel genoeg verduurzamen.

Adema: ‘De Bollenstreek is een streek waar gemiddeld veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. We hebben echt ambitie om te zorgen dat dat naar beneden gaat. En ik heb de sector ook opgeroepen aan de slag te gaan om die gewasbeschermingsmiddelen fors te verminderen. Het is een mooie sector waar we internationaal mee op de kaart staan en dat willen we graag zo houden.’

De demissionair minister schetst een sober beeld van de toekomst als de sector te weinig doet om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen stevig te verminderen. ‘2027 is de deadline. Dan kan het zijn dat Europa ons op de vingers tikt. En dan kan het ook zijn dat er ook fors gekeken wordt naar de Bollenstreek. Je moet er toch niet aan denken dat we in een soort stikstofcrisis gaan belanden waarbij ook allerlei bedrijven worden geraakt, ook de bloembollenbedrijven’, aldus minister Adema.

10 REACTIES

 1. Is dit het enige wat jullie eruit lichten van de hele conferentie? Dit geeft een heel vertekend beeld. Tijdens de conferentie werd ook gesproken over de journalisten van tegenwoordig 🙁 niet gehoord zeker.

 2. Hoe zit ’t met de bomen teelt in het Oosten van het Land. Waar ik woon in de buurt van Elst, Gelderland, zijn de stukken met bomen kwekerijen letterlijk uit de grond geschoten. Ook precies in een grondwater win gebied!!! Paar jaar geleden heb ik persoonlijk een foto gemaakt van een kan Roundup. Ik zou ’t zo geweldig vinden als de waterschappen ook daar grondwater testen deden.

 3. Maakt echt niet uit wat er in de grond zit of komt we zijn echt met z’n allen ziek aan het worden. Ik heb een foto gemaakt van een kan,wat denk je dat er in je pot bonen uit Kenia zit,alleen al omdat ze een jaar of 4 goed blijven in je voorraad kast.maak je daar ook een foto van ?

 4. Oproepen tot matiging van het gebruik van klassieke bestrijdingsmiddelen is hetzelfde als verzoeken om matiging van snelheid in plaats maximale snelheden aangeven. Overschrijdingen van de maximale snelheid worden terecht bekeurd. Waarom overbelasting van het milieu nog steeds niet. Probeert de minister met verzoeken goede sier te maken? Zinloos en respectloos.

 5. Wel >€30miljard reserveren voor biodiversiteit terwijl niemand ziek wordt als die op het oude niveau blijft, maar niets om:
  – verspreiding van voor ons giftige bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat enz. tegen te gaan.
  Terwijl daardoor veel mensen uiteindelijk dodelijke ziektes zoals Parkinson en Alzheimer oplopen.
  – de kwaliteit van onze gezondheidszorg zoals bijv. ziekenhuiszorg te verbeteren terwijl die minder is dan in andere landen.

  Kortom niets voor de burger, alleen geld voor natuurfanaten.
  Daarmee demonstreert deze regering haar minachting voor de burger.

 6. Er weer dat belachelijke Europa die zich ermee gaat bemoeien!
  Voor mij een reden om met dat hele Europa gebeuren te kappen, je mag niets meer.
  Maar er wordt niets gedaan aan de vervuiling in de zuidelijke landen, die pleuren gewoon alles in de berm. Nee, dat mag allemaal, de meest vervuilende rotzooi vind je daar.
  En hier worden we weer op de vingers getikt omdat we juist zo goed bezig zijn met het behoud van de oh zo belangrijke sector!!, maar nee, daar heeft men geen boodschap aan, zeker onze demissionaire regering niet!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in