Noordwijk – Moordverdachte Serge H. uit Noordwijk stak zijn 35-jarige vriendin Hania dood, omdat hij bang was dat ze met hun pasgeboren dochtertje zou verdwijnen. Dat vertelde hij vrijdag in de rechtbank bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hun dochtertje werd op 19 november 2020 geboren. Precies een maand later werd de Poolse Hania vermoord in de badkuip van hun woning aan het Lindenplein in Noordwijk.
Het pasgeboren dochtertje van het stel woont dan al niet meer thuis om veiligheidsredenen. Er zijn meldingen van ruzies en huiselijk geweld, daarom wordt de baby drie weken na de geboorte uit huis geplaatst. ‘Ik had een spoedzitting over die uithuisplaatsing geregeld in de rechtbank,’ vertelt de 27-jarige Serge H. ‘We zouden dat weekend de zaak voorbereiden, maar zij weigerde steeds. Ze wilde dat ik de was ging vouwen.’ De twee maken de hele zaterdagavond ruzie.
Hania stuurt vanuit de slaapkamer boze appjes naar Serge, die in de woonkamer zit. ‘This is your fault. I not have baby, because you are agressive.’ ‘Ik denk dat ze diep teleurgesteld was in mij en de uithuisplaatsing’, zegt Serge H. ‘Ze had mogelijk een postnatale depressie en ze was net klaar met de morfine die ze in het ziekenhuis had gekregen.’
Serge vertelt dat hij de bliepjes van zijn telefoon vervelend vindt en loopt naar de slaapkamer, waar Hania op bed ligt. ‘Ik heb gezegd dat ze moest stoppen. Ze riep lelijke dingen. Ik zou de baby nooit meer zien, ze zou de baby ziek maken. Toen ging er bij mij iets massaal fout. Ik pakte een mes.’
Eerst dreigt hij alleen met het mes en vraagt haar te stoppen. ‘Maar ze herhaalde de dingen die ze zei over de baby. Ik was bang dat ze met de baby wegging. Ik was bang dat de baby een infectie zou krijgen van Hania. Toen heb ik geen seconde meer nagedacht en heb ik gelijk gestoken. Twee keer in haar nek, de derde keer tegen haar ribben.’
Hania begint hevig te bloeden, daarom brengt Serge haar naar de badkamer. ‘Omdat er bloed op het bed kwam. Ze is op mijn aanwijzing zelf de badkuip ingestapt. Opmerkelijk dat ze gewoon meeliep.’ De verdachte haalt in de keuken het grootste mes dat hij in de la ziet liggen. ‘Ik stak haar nog een keer in haar nek, omdat ze nog teveel een bedreiging vormde.’
Serge slaat op de vlucht. ‘Ik had niet eens mijn handen gewassen, geen geld meegenomen. Ik ben gaan rennen, ik was panisch.’ Hij pakt de trein naar Brussel en vertelt daar aan een oom dat hij verder wil reizen naar Parijs, Griekenland of Armenië, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
De politie wordt de volgende dag gealarmeerd door de moeder van Serge. Zij krijgt het stel telefonisch niet te pakken, waarop agenten gaan kijken bij de woning aan het Lindenplein. Ze gaan via het raam naar binnen. In de badkuip in een plas bloed vinden ze Hania. Ze is veertien keer gestoken. De verdachte wordt vier dagen later opgepakt in Zuid-Frankrijk, na een internationale signalering.
Volgens deskundigen is Serge H. al sinds 2015 chronisch psychotisch. Hij is schizofreen en heeft waanideeën. Hij dacht dat Hania hem wilde vergiftigen. Deskundigen vinden de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar of volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze adviseren tbs met dwangverpleging.
De officier van justitie vindt de verdachte slechts deels ontoerekeningsvatbaar. ‘Zijn wanen zijn niet de hoofdreden geweest voor de ruzie. Hania beledigde hem die avond. Toen ze hem zei dat ze met baby weg zou gaan, flipte hij. Het lijkt er niet op dat hij de regie volledig kwijt was en dus niet anders kon.’ De officier eist een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging.
Daarnaast eist het Openbaar Ministerie (OM) een contactverbod van vijf jaar voor Serge met zijn dochtertje. ‘De familie van Hania hoopt op een langdurig contactverbod, omdat zij vrezen voor de veiligheid van het kind. Liefst zien de familieleden geen contact tussen de verdachte en het meisje tot ze meerderjarig is. Het kind woonde bij een pleeggezin, maar sinds kort bij de ouders van Serge.
De advocate van Serge H. wil dat hij wordt ontslagen van alle rechtsvervolging en wordt behandeld. ‘In aanloop naar en tijdens het incident was Serge ernstig psychotisch. Deskundigen hebben te weinig informatie om te kunnen concluderen of hij deels of volledig ontoerekeningsvatbaar is. Er moet voorkomen worden dat hem ten onrechte een strafbaar feit wordt toegerekend.’ Ze pleit voor tbs met voorwaarden.
De vorige week overleden moeder van Hania schreef een brief, die vrijdag werd voorgelezen in de rechtszaal. ‘Hania was zo jong, zo gezond, vol plannen voor de toekomst. Ze heeft een nieuw leven geschonken, maar zal niet meer betrokken zijn bij haar toekomst. Het enige waar ik troost uithaal is mijn kleindochter zien opgroeien, wat een lief kind.’ De broer van Hania is uit Polen overgekomen, maar maakt geen gebruik van zijn spreekrecht.
De rechter doet over twee weken uitspraak.
Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in