Teylingen – Het nieuwe afvalbeleid van Teylingen lijkt de hoeveelheid restafval binnen de gemeente terug te dringen. Dat blijkt uit een evaluatie aan de gemeenteraad. Het afvalbeleid, genaamd “De betere afvalscheider wordt beloond”, draait sinds 2021 en heeft de hoeveelheid restafval per inwoner sindsdien verminderd.

De prognose is dat ook in 2023 het totale restafval wordt teruggedrongen binnen de gemeente. Gebaseerd op de eerste zes maanden van dit jaar wordt de hoeveelheid restafval per inwoner 111 kilogram verwacht. In 2022 was dit 124 kilogram per inwoner. De evaluatie meldt het minder vaak ophalen van restafval ook als oorzaak voor de vermindering van restafval.

Terwijl het restafval vermindert, stijgt het PBD en GFT-e afval binnen de gemeente. Verwacht wordt dat het PBD afval met 4 kilogram per inwoner stijgt. Zo zijn er in de eerste twee maanden van 2023 meer PBD containers aangevraagd dan in heel 2022. Na een daling van GFT-e afval in 2022 wordt er dit jaar een stijging verwacht, waardoor het niveau in de buurt komt van 2021 (110 kilogram per inwoner). Landelijk is er een daling van papierafval en deze trend vindt ook plaats in Teylingen.

Een onderzoek heeft dit jaar plaatsgevonden naar ondergrondse containers om afvalscheiding te verbeteren. Uit dit onderzoek kwam dat de inwoners van Teylingen minder plekken hebben om glas en papier te scheiden. Als gevolg wordt het scheiden van glas en papier in 2024 makkelijker door de installatie van nieuwe ondergrondse containers.

De gemeente Teylingen evalueert in begin 2024 kritisch het huidige afvalbeleid. In de tweede helft van 2024 wordt de raad geïnformeerd over de bevindingen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een nieuwe afvalbeleid, aangezien deze eind 2024 afloopt. Hierbij wordt input verzameld van verschillende belanghebbenden, waaronder inwoners, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie.

1 REACTIE

  1. Prachtig, maar wanneer komt er een keer een landelijk beleid, liefste met weer na scheiding wat zich inmiddels weer bewezen heeft en wat m.i. uiteindelijk goedkoper is omdat voor iedereen niet opnieuw het wiel en materialen moet worden uitgevonden en dezelfde regels gehanteerd worden wat weer administratieve rompslomp scheelt. Ach het houdt aan de andere kant weer commissies en onderzoeksbureaus aan het werk want daar zijn we gek op in Nederland en geven er bakken met geld(lees gemeenschapsgeld cq belastingbetaler) aan uit.
    Minder afval produceren en uiteindelijk moeten verwerken begint bij de producent (moet een zakje soep in een doosje zitten en groente in plastic folie, waarom kan ik niet met een leeg doosje eieren nieuwe halen enz. bijvoorbeeld?)! Nee het gaat erom dat je moet betalen voor plastic wat ook weer een fiets is gebleken. Alles wordt opgelost met geld, uiteindelijk ons geld!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in