Teylingen – In Teylingen wordt er sinds 2021 een nieuw afvalbeleid gehanteerd waarbij “de betere afvalscheider wordt beloond”. Door minder vaak afvalbakken op te halen worden inwoners van Teylingen gedwongen om hun afval vaker te scheiden. Dit heeft geleid tot minder restafval in de gemeente. De gemeente publiceerde onlangs de resultaten van dit beleid over 2022.

De opgehaalde hoeveelheid restafval aan huis is in 2022, met 120 kilo per inwoner, afgenomen ten opzichte van 2021 (132 kilo per inwoner). Met een daling van 6,5% is het een verbetering naar het beleidsdoel van 100 kilo per inwoner. De hoeveelheid restafval per inwoner wordt verwacht nog verder terug te lopen in 2023 omdat het afval nu één keer in de drie weken wordt opgehaald in plaats van om de week.

Het opgehaalde GFT-afval daalde in 2022 met 8,5% in vergelijking met het jaar ervoor, waarvoor de gemeente geen verklaring voor kon vinden. Hoewel de inzameling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) vrijwel gelijk bleef, zag de gemeente wel een stijging in aangevraagde en geplaatste PBD-containers. Daardoor wordt er verwacht dat de hoeveelheid PBD dit jaar zal stijgen.

Oud papier en karton (OPK) werd in 2022 fors meer ingezameld dan in 2021. Dit was verrassend, gezien de verwachting was dat, door de in 2022 ingevoerde ja-ja deursticker, het OPK-afval zou teruglopen.

10 REACTIES

  1. Let op voor het jaar 2023 op ‘afvaltoerisme’. Voor 2021 en 2022 kon je €60,- terug krijgen bij maximaal 4x per jaar de rest-afvalbak aan de weg zetten. Dit was met een gezin van 5 personen te doen. Dit is voor 2023 teruggeschroefd naar Max 2x per jaar. Dit is onhaalbaar. Die €60,- kan nu alleen nog als ik na 2x mijn restafval in de bak van mijn alleenstaande buurvrouw gooi!!!

  2. Door scheiding van afval neemt het afval af. Papier is dan bijvoorbeeld geen afval maar grondstof geworden.
    Bij ons zie ik de meeste bakken iedere keer aan de straat staan. Bij de meeste buurtgenoten is er waarschijnlijk nog niets gewijzigd tussen de oren. Wij waren al behoorlijk op dreef, maar brachten onze container wel meestal weg, met de beloning hebben wij (gezin van 5), het aantal keer aanbieden verminderd. Het is nu een sport om der bak zo min mogelijk aan te bieden. Het rest afval gaat nu met zo min mogelijk lucht de bak in. Wordt daar efficiënt opgestapeld. Maar terug naar twee keer gaat het bij ons niet worden. De 4 keer was haalbaar.
    Wat heel erg flauw is, is wel voor de maximale teruggaaf gaan, maar aan afvaltoerisme doen. Ik vind het vreemd dat mensen zich niet gewoon aan de regels kunnen houden. Als voor alles een BOA moet worden ingezet, wordt de belasting alleen maar hoger.

    • Sinds we niet meer beloond worden met €€, door de bak zo min mogelijk aan te bieden zetten wij hem nu ook iedere keer aan de straat. Als het minder aanbieden toch niet loont dan iedere keer maar een lege bak met minder kans op stank en ongedierte. Dus eigenlijk snijdt de gemeente/afvalophaler zichzelf in de vingers.

  3. Belachelijk beleid. Kijk liever naar wat er nog steeds richting milieustraat gaat… bakken vol bedrijfsafval en niemand controleert… volgend jaarnkosten weer omhoog zeker ?

  4. Bwlachelijk ik zie vaak mensen gooien vaak in mn vlikobak dus is geen rechtvaardig dat betekent dat ik meer betalen dan anderen ja daaggg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in