foto Kim Martens

Noordwijkerhout – Toen de oud-bestuursleden van Surf Club Como (SCC) begin juni de deur openden van het oude clubhuis aan het Oosterduinse Meer schrokken ze zich rot, schrijven ze in een ingestuurde brief aan de Noordwijkse gemeenteraad. Hun surfhonk, in eigendom van ondernemer Edwin de Beukelaar, bleek opeens verkocht te zijn aan de gemeente Noordwijk. In de brief stelt het oud-bestuur van de surfclub de gemeente aansprakelijk voor de verdwijning van hun privéspullen. Gesprekken met de betrokken organisaties, waaronder Triathlonvereniging de Bollenstreek en Nederzandt, werpen een ander licht op deze beschuldiging. 

Het oud-bestuurs van SCC, een Duits/Nederlands echtpaar, waren tijdens Pinksteren een week op vakantie in Noordwijkerhout, waar zij het verdwijnen van hun surfgerei ontdekten. De masten en surfplanken waren, volgens het echtpaar, zonder enige mededeling weggehaald door Triathlonvereniging de Bollenstreek, nadat het pand door Nederzandt was terugverkocht aan de gemeente Noordwijk. Een gesprek tussen de betrokken partijen bleek ook niks op te lossen, waardoor het oud-bestuur de gemeente nu aansprakelijk stelt voor de geleden schade.  

‘De twee bestuursleden van SCC zijn aardige mensen, maar nu heb ik ook een heel andere kant van ze gezien.’ zegt Edwin de Beukelaar. De Beukelaar is, in samenspraak met Nederzandt, verantwoordelijk voor de verkoop van het pand van de surfclub aan de gemeente Noordwijk. In eerste instantie was hij zich van geen kwaad bewust: ‘Na een gesprek met de gemeente en alle partijen leken de misverstanden positief afgesloten, maar toen las ik ineens die ingestuurde brief met beschuldigingen. Tijdens het gesprek heb ik het echtpaar zelfs nog nieuwe surfboards aangeboden, maar dit aanbod hebben ze afgeslagen.’

Het verhaal begon ongeveer zeven jaar geleden toen De Beukelaar het clubhuis kocht van het bestuur van SCC. De Beukelaar had uitgebreide plannen om verschillende watersporten te introduceren aan het Oosterduinse meer, onder andere voor invaliden. Na veel getouwtrek tussen verschillende partijen en de gemeente is hier uiteindelijk weinig van terechtgekomen, behalve het betalen van de jaarlijkse pacht. In de tussentijd mocht het oud-bestuur van SCC hun privéspullen herbergen in het pand. De loze kosten hebben De Beukelaar uiteindelijk doen besluiten het pand terug te verkopen aan de gemeente met de inboedel, waarna het materiaal is verdwenen: ‘Het klopt dat wij het clubhuis hebben verkocht inclusief inventaris, maar de gemeente Noordwijk heeft zo snel gehandeld dat wij niet in staat waren om het oud-bestuur op de hoogte te stellen. Tevens waren ze slecht bereikbaar, omdat zij een deel van het jaar in Duitsland verblijven en wij weinig contactgegevens hebben.’ 

Na de verkoop van het pand in 2023, heeft de gemeente het toegewezen aan Triathlonvereniging de Bollenstreek; Noordwijk had het gekocht voor de sportvereniging, omdat ze al lange tijd geen onderkomen hadden. Jeroen Went, voorzitter van Triathlonvereniging de Bollenstreek, heeft in opdracht van de gemeente Noordwijk het surfhonk leeggeruimd. Volgens Went was het overgrote deel van het materiaal oud en versleten: “een grote klerezooi”. De Voorhoutse organisatie ‘Kleen4Care’ heeft alle voor hen bruikbare spullen meegenomen; al het andere materiaal is naar de stort vervoerd. Nederzandt had ook nog surfboards en wetsuits in het gebouw liggen, die weggehaald zijn. De Beukelaar zegt dit niet als een probleem te ervaren, omdat de spullen gedoneerd mochten worden. Het clubhuis aan het Oosterduinse meer ligt er momenteel nog vervallen bij. Went meldt dat vorige week pas de huurovereenkomst is getekend. Deze zomer zal het pand waarschijnlijk opgeknapt worden. 

In de ingestuurde brief wordt met name de gemeente Noordwijk aangewezen als schuldige. Het verhaal blijkt genuanceerder: een reeks misverstanden en uiteenlopende belangen lijken de boosdoener te zijn. De verschillende betrokkenen hebben geprobeerd te goeder trouw te handelen en tot een oplossing te komen. 

6 REACTIES

  1. Weer de gemeente Noordwijk de schuld geven. Bekende truc van Noordwijkerhout. Valt te veel op! Eigen verantwoordelijkheid van alle andere partijen!

  2. In het door ‘gewasbeschermingsmiddelen’ vervuilde Oosterduinse Meer is er nauwelijks mogelijkheid tot het beoefenen van watersporten… (vanaf 3 juli jl geldt er al een waarschuwing voor blauwalg!). Dus dan kan je leuk plannen maken, zoals ooit door deze De Beukelaar, maar zal er eerst iets aan de oorzaak van de vervuiling gedaan moeten worden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in