Noordwijk – PvdA en D66 hebben nieuwe vragen gesteld aan het college van B & W over de aansprakelijkheidsstelling van oud-burgemeester Rijpstra. Het gaat om de kwestie rond een ondermijningsrapport uit 2018, waarover een rechtszaak is aangespannen. De zaak is aangespannen door een aantal mensen die in het rapport worden genoemd tegen de oud-bestuurders die betrokken waren bij het opstellen van het rapport. In de kern gaat het om ongewenste beïnvloeding van politieke beslissingen, vooral bij vastgoedzaken.

Het huidige college van B & W van Noordwijk stelt er niets mee te maken te hebben en ze hebben ook besloten dat de oud-bestuurders geen vergoeding krijgen voor juridische kosten. Oud-burgemeester Rijpstra, die de opdracht gaf tot het opstellen van het rapport, kreeg schriftelijk van B & W te horen dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade die voortvloeit uit de rechtszaak.

Over dit laatste hebben PvdA en D66 eerder vragen gesteld. Ze zijn niet tevreden over de antwoorden op die vragen. De twee partijen willen weten of B & W moreel en politiek gezien vinden, dat een politiek ambtsdrager in de basis zou moeten kunnen
rekenen op rechtsbijstand en dekking van aansprakelijkheid voor zaken die uit de ambtsuitoefening voortvloeien? Dus ongeacht de dekking door de verzekering, aldus PvdA en D66.

De partijen gaan ook in op de kwestie zelf. Zij stellen dat het laten opstellen van een
verkennende notitie/vooronderzoek binnen de bevoegdheden van de burgemeester valt omdat hij ‘de hoeder van integriteit’ is. PvdA en D66 stellen dan ook de vraag: ‘op grond van welke wet of gemeentelijke verordening valt het geven van de opdracht voor het
document over ondermijning niet binnen de bevoegdheden van de burgemeester?’

5 REACTIES

  1. Het feit dat de opdracht niet aan eigen ambtenaren is geven. En dat het in het geniep is gedaan als private actie. En uiteraard gewoon artikel 261/262 Sr en 6:162 BW.

  2. Zou mooi zijn als de gemeente de oud- bestuurders en burgemeester Rijpstra juridisch en financieel in deze “ondermijningszaak” moeten beschermen, al is het alleen al als tegenwicht tegen de poenerige kliek die als ondermijners worden genoemd en een rechtszaak aanspanden.

  3. Ik ben het niet gouw met je eens André maar nu wel dit verhaal heeft al klauwen met geld gekost er zijn veel belangrijkere dingen in Noordwijk .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in