Noordwijk – Inwoners van de Bollenstreek klagen steen en been over de bereikbaarheid in hun regio. De Duinpolderweg had daar verandering in moeten brengen. Maar deze nieuwe weg tussen de oost- en westkant is er nooit gekomen. Gaat-ie er in de komende jaren alsnog komen?

‘De Duinpolderweg had de Duin- en Bollenstreek moeten verbinden met de gemeente Haarlemmermeer. Daar is in 2019 een streep doorheen gezet door de provincie Noord-Holland. De provincie Zuid-Holland kijkt nu naar alternatieven’, legt Alfons Morssink, fractievoorzitter van Partij voor de Inwoners in de gemeenteraad van Noordwijk, uit.

Een bedrag van 20 miljoen euro heeft de provincie gereserveerd. Maar er blijft onenigheid in de provincie of en waar het asfalt moet komen te liggen. ‘Wij hebben al jaren een gigantisch groot probleem in de Bollenstreek. Mensen moeten veel reizen om naar werk te gaan. Om van noord naar zuid te gaan is van alles geregeld, maar van oost naar west helemaal niets.’

Er moet een nieuwe provinciale weg komen tussen de oost- en westkant van de Duin- en Bollenstreek. Eens zeggen Forum voor Democratie, VVD, D66, CDA, PVV, 50PLUS, SGP, DENK, GOUD, JA21, BVNL en BBB. Oneens antwoorden GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP, AWP en Volt.

VVD en GOUD vinden allebei dat die nieuwe weg er moet komen, maar staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de plek en het type weg. GOUD pleit voor een tunnel onder de bollenvelden. ‘Dat beperkt de overlast voor omwonenden. De leefbaarheid van mensen staat voorop’, meent Willem Bakx, lijsttrekker van GOUD bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart, die vindt dat Bollenstrekers dan best wat meer belasting mogen gaan betalen.

Veel te duur, vindt VVD. Want voor 20 miljoen euro heb je bij lange na geen tunnel. Lijsttrekker en provinciegedeputeerde Jeannette Baljeu wil een weg aanleggen op de grond en de N206 te verlengen tot aan de N207, zoals afgelopen voorjaar werd gepresenteerd door de provincie en Bollenstreekgemeenten.

Morssink is het daarmee eens. Hoewel de weg dan dwars door een bollenveld gaat, zijn er volgens het Noordwijkse gemeenteraadslid genoeg boeren die willen stoppen en bereid zijn om hun grond te verkopen. Ook wel ruilverkaveling genoemd. ‘Die oplossing is niet makkelijk, maar hij is er wel.’

Bekijk hieronder het verkiezingsdebat van Omroep West en Bollenstreek Omroep over de Duin- en Bollenstreek. Alfons Morssink van Partij voor de Inwoners in Noordwijk debatteert met lijsttrekkers Jeannette Baljeu (VVD) en Willem Bakx (GOUD) over een nieuwe weg dwars door de Bollenstreek. Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek kruist de degens met lijsttrekkers Hans Veentjer (BBB) en Willem Bakx (GOUD) over het landelijk gebied.

Bron: Mediapartner Omroep West

3 REACTIES

  1. De N207 rechtdoor trekken naar de N206 is de beste optie met een lus achterom naar de Keukenhof, dan wel de Elsbroeker brug ondertunnelen, dan zijn we eindelijk van de files
    daar af

  2. Het zijn niet alleen bollenvelden, maar ook cultuurhistorisch zéér waardevolle gebieden. Het doortrekken van de N207 is een goed idee, maar dan wel door middel van een tunnel. Alleen dan kan dit waardevolle gebied behouden blijven voor het nageslacht

  3. Met respect, verdeeld ook intern partijen. 20 miljoen is te weinig om het knooppunt bij de steenfabriek in Hillegom op te lossen. Zelfs de nieuwe Rijnlandroute via Katwijk lost het niet op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in