Koninklijke onderscheiding aan mevrouw Berkhout-Byrne door burgemeester Carla Breuer. Bron: HLTsamen

Voorhout – Mevrouw N.C. (Noeleen) Berkhout-Byrne uit Voorhout heeft woensdag een Koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Carla Breuer. Mevrouw Berkhout-Byrne (66 jaar) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking heeft plaatsgevonden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden tijdens een symposium ter ere van haar pensionering.

Gedurende haar carrière heeft zij talloze patiënten behandeld en staat zij bekend om haar zorgzaamheid en deskundigheid. Sinds 1982 werkt zij als dialyse verpleegkundige en verpleegkundig specialist nefrologie bij het LUMC.

Mevrouw Berkhout-Byrne heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het beroep van verpleegkundig specialist in de nefrologie. Haar werk en toewijding zijn zowel nationaal als internationaal erkend. Zij heeft onder andere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en gesproken op internationale congressen, zoals het internationale congres van dialyse- en transplantatieverpleegkundigen en The European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association.

In 2014 ontving mevrouw Berkhout-Byrne de Maria ter Welle Prijs voor haar inzet om de zorg voor oudere nierpatiënten te verbeteren. Daarnaast was zij betrokken bij onderzoeken zoals het COPE-onderzoek en het POLDER-onderzoek, en ontwikkelde zij het Nefrogeriatrisch Zorgpad. Haar werk heeft bijgedragen aan een betere levenskwaliteit voor oudere nierpatiënten.

Mevrouw Berkhout-Byrne heeft ook zelfhulpgroepen van nierpatiënten begeleid en voorlichtingsgesprekken met nierdonoren verzorgd via het ‘Nierteam aan huis’. Haar initiatieven hebben patiënten geholpen een actievere rol te spelen in hun eigen ziekteproces. Bovendien droeg zij bij aan het landelijke project ‘3 goede vragen’ van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, dat patiënten ondersteunt in de communicatie met hun arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in