Foto: Gemeente Noordwijk

Noordwijk – De gemeente Noordwijk heeft in 2022 in totaal voor 89 statushouders, inwoners met een verblijfsvergunning, huisvesting gevonden. Dit zijn er 30 meer dan vooraf is afgesproken. Dit heeft de gemeente geantwoord op vragen over statushouders van de Partij voor de Inwoners. De gemeente Noordwijk heeft vanuit de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) en vanuit de Provincie Zuid-Holland opdracht ontvangen voor “het versneld plaatsen van statushouders, bovenop het geplande aantal van 59 personen voor het jaar 2022”. Het aantal statushouders wat meer huisvesting heeft gekregen in 2022 wordt weer afgetrokken van het aantal dat in het eerste deel van 2023 is afgesproken, aldus de gemeente.

De Partij voor de Inwoners stelde kritische vragen aan het College van B&W over het ‘voorrang’ geven van huisvesting aan statushouders ten opzichte van ‘eigen’ jongeren en starters. De partij haalt afspraken aan uit het coalitieakkoord dat stelt dat: “Statushouders en andere woningzoekenden moeten gelijk worden behandeld. We moeten af van de voorrangsregel voor statushouders, het sluit onze eigen inwoners nu uit. We willen dat zoveel mogelijk eigen inwoners, zeker de starters, in Noordwijk kunnen wonen. Er komt geen AZC in Noordwijk.” Het College is bekend met de afspraken uit het coalitieakkoord, maar ze zijn ook gebonden aan wat wordt opgelegd door de rijksoverheid. “Er is momenteel onvoldoende ruimte om uitvoering te geven aan de uitwerking van de afspraak uit het coalitieakkoord”.

Het College laat in de antwoorden aan Partij voor de Inwoners weten “geen extra personen te hebben geplaatst, maar versneld, om ervoor te zorgen dat het AZC in Ter Apel minder druk zou ervaren”. De statushouders hebben huisvesting gekregen in ‘sociale doorstroomwoningen’ en de gemeente benadrukt dat nieuwbouwwoningen nooit worden verhuurd aan statushouders. Noordwijk geeft verder aan dat wanneer ze niet versneld statushouders hadden gehuisvest de provincie Zuid-Holland zou ingrijpen. Er zou een projectleider van de provincie aan het werk worden gezet met de opdracht om woningen te vinden voor de statushouders.

De Partij voor de Inwoners maakt zich zorgen over ‘het afnemende draagvlak’ onder de bevolking. Daarnaast vindt de partij dat een toename van statushouders zorgt voor extra druk op basisvoorzieningen als huisartsen, tandartsen, het onderwijs en de kinderopvang. De gemeente Noordwijk erkent die problemen. “In alle sectoren is krapte op de arbeidsmarkt wat kan leiden tot wachtlijsten”. De gemeente Noordwijk ziet geen eenvoudige oplossing op korte termijn, “mensen moeten worden opgeleid en geschoold, dat kost tijd”. Alfons Morssink van de Partij voor de Inwoners laat in een reactie weten dat zijn partij bij het standpunt blijft dat statushouder geen voorrang moeten krijgen in het vergeven van huisvesting. Daarnaast vindt Morssink dat de gemeente zich niet moet verschuilen achter mogelijk ingrijpen door de provincie.

7 REACTIES

  1. Opmerkelijk hoor. In de nieuwe Duinstraat in Nwh zijn zeer zeker wel nieuwbouwwoningen verhuurd aan statushouders. Is inmiddels al enkele jaren geleden, wellicht voor het coalitie akkoord?

  2. Tja Joris zo werkt politiek niet. Wat is een nieuwbouw woning? Alle woningen waren ooit nieuwbouw ,maar een uur na de oplevering is het geen nieuwbouw meer. Dus neem van mij aan voordat de woning was opgeleverd aan een statushouder was die woning al een uur oud dus geen nieuwbouw woning. Kijk in de politiek lieg je nooit. Tja soms heb je een niet actieve herinnering. En soms een verkeerde herinnering. Maar liegen. Nee dat komt in de politiek nooit voor. En zeker niet in Noordwijk. En al helemaal niet als (oud)politici onder ede staan. Wen er maar aan.

  3. Alleen de naam al,statushouder.89 woningen x 3 ? binnen een jaar of 15 de deur uit = nog eens 267 woningen.hebben we het alleen over Noordwijk,dat noemen we dan weer huizen tekort.gaaf landje hoor !!!

  4. Ach meneer Brandjes, waar het ook over gaat, uiteindelijk komt u in de laatste zes regels van uw verhaal toch weer fijnzinnig uit bij uw grote frustratie: het ondermijningsrapport en de verantwoordelijken hiervoor. Hopelijk komt de rechtszaak snel met een uitspraak en kunt u dan uw energie weer volledig besteden aan de Partij voor de Inwoners.

  5. Schandalig dit! De gemeente moet zich kapot schamen en niet schuilen achter ”ingrijpen van de provincie”.
    Ik sta al vanaf mijn 18e intussen 12 jaar ingeschreven voor sociale huur, maar in aanmerking komen, nee ho maar. Dan gaan de ”zielige” statushouders voor. Intussen helemaal klaar met deze groep mensen. Ik woon op mijn 30ste nog thuis bij ”pa en moe”.
    Ik heb een baan, betaal mijn belasting en dan word je ook nog eens door je eigen gemeente buitenspel gezet door voorrang te geven aan statushouders. Gelijke monniken gelijke kappen. Laat deze mensen ook eerst maar eens 12 jaar inschreven staan.

    De gemeente heeft makkelijk praten, zelf zijn ze allemaal voorzien van een woning dus zij voelen deze pijn niet.

    Ik moet ook maar mijn NL paspoort verscheuren en per boot aankomen. Dan heb ik in deze gemeente nog sneller een huis dan met werken, belasting betalen, ingeschreven staan en een Nederlander zijn. Pure discriminatie dit mensen op basis van afkomst voorrang verlenen.

  6. Tja ander volk eerst. Maar wij leven in een democratie dus ga stemmen bemoei je met de politiek. De grootste partij is de partij die niet stemt. Een schone taak als je het anders wil. Het kan wel. De PvdI wilde 10% ozb verlaging. Is gebeurd. Goedkoper parkeren voor Noordwijkers is gebeurd. Afschaffen hondenbelasting is gebeurd. Gelijke behandeling van inwoners en status houders. Tja wij hebben niet de meerderheid. Dus er zijn nog kiezers die onze mening niet delen of niet op de PvdI gestemd hebben. Dat is democratie. Die statushouders hebben voorrang omdat de gekozen politici dat zo willen waarschijnlijk mensen die al wonen? De PvdI wil gelijke behandeling voor inwoners en statushouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in