Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk – Gemeente Noordwijk start een onderzoek naar het ophalen van de PBD-zakken. Dat laat het college van B & W weten in een brief aan de gemeenteraad. In het onderzoek worden de gevolgen voor inwoners, de (extra) kosten van inzameling, verwachte hoeveelheid ingezameld afval en de afkeur van de inzamelingsmanier besproken. De resultaten van dit onderzoek zullen nog dit jaar worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het ophalen van plastic, blik en drinkpakken (PBD) kan mogelijk veranderen, maar dit brengt volgens het college extra kosten met zich mee. Er wordt een bewonersonderzoek uitgevoerd, waarbij argumenten van voor- en tegenstanders van het huidige beleid worden verzameld.

Een van de mogelijke aanpassingen van het PBD-inzamelbeleid waar naar wordt gekeken is de inzamelfrequentie. Door vaker PBD-zakken op te halen kan mogelijk het restafval een keer in de maand opgehaald worden. Mocht dit besloten worden, duurt het volgens Meerlanden drie tot zes maanden voordat de inzamelfrequentie kan worden aangepast.

Uit de resultaten van het onderzoek komt een aantal scenario’s. Voorbeelden van scenario’s kunnen zijn:

 • Verhogen van de inzamelfrequentie van PBD naar een keer in de twee weken;
 • Verhogen van de inzamelfrequentie van PBD naar een keer in de twee weken gecombineerd met een verlaging van de inzamelfrequentie van restafval naar een keer in de vier weken;
 • Introductie van een minicontainer voor PBD die elke drie weken wordt geleegd;
 • Introductie van een minicontainer voor PBD die elke twee weken wordt geleegd in combinatie met een verlaging van de inzamelfrequentie van rest naar een keer in de vier weken.

26 REACTIES

 1. Dat had je vooraf moeten doen. Geen extra containers, geen zakken en restafval elke twee weken. Het is niet ingewikkeld.

 2. Nog één scenario: dat bepaalde inwoners hun PBD zakken niet twee of meer dagen voor de inzameling aan de lantaarnpalen hangen, wat een asociale mensen heb je toch😡Wie de schoen past, trekke hem aan!

  • Ik hang helemaal niets, door die vogels. Asociale methode wordt je door de strot geduwd en bij de afvalverbranders gaat het gewoon de oven in en wij meer belasting betalen en de opgewekte warmte wordt weer tegen gasprijs als stadsverwarming terug verkocht aan de burger.
   Wie is asociaal?

 3. Hoe kan een gemeente zich zo op onnodige kosten, onnodig onderzoek, onnodige irritatie en onnodige algemene afkeur in de gemeenschap jagen? Juist….door ondoordacht een systeem van PBD-zakken aan lichtmasten en palen te introduceren. Er was niets mis met het systeem dat bewoners hun PBD-zakken zelf deponeerden in containers. Waarom moest dat anders? Zie nu de veroorzaakte ellende!

 4. Is de papier kliko die we gehad hebben niet te veranderen naar PBD? En deze eens in de 4 weken legen.
  Papier kan dan in de gezamenlijke buurt containers.

  • Plastic kam ook gewoon nog in de gezamenlijke wijkcontainers alleen zijn een hoop mensen te beroerd om er heen te lopen of fietsen.

 5. Men kan zijn volle zakken nog steeds inleveren bij de containers. Als iedereen dat nou eens gewoon doet in plaats van ze 2 weken van tevoren aan de lantaarnpalen te hangen dan is het probleem opgelost. Het is niet zo moeilijk.

  • Mee eens. Hoe moeilijk is het toch om zelf je plastic zakken in de containers te gooien, weegt bijna niets. Verzamelpunten misschien een keer extra legen zijn dan de enige kosten!

 6. Zijn er nu zoveel stomme mensen in Noordwijk dat ze niet op een kalender kunnen kijken . Hoek molen straat hangen die zakken hele weken als ze opgehaald zijn hangen ze de andere dag al weer drie weken lang . Geef een kalender uit met de datum wanneer ze hun zak kunnen ophangen dat is meer voor de domme mensen en voor de asociale . Maar er moet ook gezegd worden dat die Meerlanden er ook een potje van maakt . En nog wat wordt er weer een extern bureau in gehuurd . Er is ons belooft dat als we gingen scheiden van afval dat het allemaal goedkoper werd dus niet wat jullie beloven daar komt nooit iets van terecht maar verhogen dat kunnen jullie als de beste .

 7. Restafval nog maar eens in de vier weken. Wat een malloten.
  Over drie jaar weer een onderzoek naar de toename van illegaal gedumpt afval.

 8. Kom eens kijken bij buurgemeenten bijvoorbeeld. Een aantal jaren geleden in Nieuw Vennep is het ook veranderd (ook Meerlanden), PBD eens per 2 weken en het restafval naar eens in de 4 weken. In de voorbereiding heel veel scepsis en angst voor volle containers, toename zwerfaval etc etc. Kom nu eens kijken en leg je oor ten luister, geen klachten of rotzooi wat PBD en restafval betreft

 9. Kijk eens naar de grote steden hoe zij het doen. Plaats op elke hoek van de straat een ondergrondse container.

  Het straatbeeld gaat er ook niet op vooruit met al die bakken!

  Gemeente Noordwijk doe er je voordeel mee en maak van Noordwijk een nette Gemeente!

 10. Het is geen gezicht! Al die afvalzakken die aan lantaarnpalen hangen en soms behoorlijk lang.
  Ik vind dit nou een typisch gevalletje van eerst doen en dan later gaan nadenken.
  Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van de gemeente.
  Waarom niet in elke wijk een afvalverzamelpunt met meerdere containers (voor elke afvalsoort) die ook regelmatig geleegd worden zodat geen zwerfvuil ontstaat?

 11. Mijn suggestie was en is nog steeds om op de verzamellocaties (bijv bij AH) een ondergrondse container te plaatsen met een pers er in. Net zoals op het marktterrein achter de Kerkstraat. Er zit zoveel lucht in al die zakken. Pers de boel samen en dan neemt het heel erg veel minder ruimte in. Dan zijn wij ook van die foeilelijke zakken af.

 12. In elke straat een kleine milieustraat. Waar papier, plastic en restafval gedaan kan worden. Dat scheelt bij iedereen drie vuilnisbakken. Meerlanden leegt de milieu straat twee x per week. De groenbak in de winter om de drie weken legen (ophalen door Meerlanden) en in de zomer elke week. Dan heb je ook geen dumpingen meer naast bakken. Iedereen kan ze gebruiken zonder pas. Er hangen geen zakken met plastic meer het hele jaar aan de palen. Er waaien geen bakken meer door de straten tegen auto’s. Ouderen hoeven niet meer met grote bakken te sjouwen. Veel voordelen dus.

 13. je moet een pbd zak van de zomer eens ruiken na 3 weken met al je vlees bakjes en plastic verpakking waar het hondenvlees in verpakt is leege yoghurt en vlaa bekers dat word genieten

 14. Van mijn familie in Brabant, in Eindhoven, hoorde ik dat bij hun het scheiden van plastic niet meer hoeft en dus alles weer bij elkaar mag, omdat het bij de afvalverwerking toch weer gescheiden wordt. Waarom daar wel en hier in Noordwijk niet? Groetjes Evelien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in