(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – De gemeente Noordwijk heeft over het jaar 2023 een resultaat geboekt van 3,9 miljoen euro. Toch waarschuwen B & W voor de komende jaren waarin bezuinigingen nodig zijn.

De 3,9 miljoen dankt Noordwijk aan vooral aan incidentele meevallers. Voor de jaren 2025-2028 ziet het financieel plaatje er anders uit. Er moet bezuinigd worden tot een bedrag oplopend in 2027 van 3,5 miljoen structureel. De redenen zijn vooral minder geld vanuit het rijk door een ander model van financiering van de gemeenten. Er wordt rekening gehouden met de grootte van de gemeente, er komt een herverdeling van het geld aan alle gemeenten (het gemeentefonds) en er wordt ook landelijk 3 miljard op de bijdrage aan de gemeenten bezuinigd. Door de maatregelen van het rijk noemen de gemeenten het jaar 2026 ‘het ravijn’. De Vereniging Nederlandse Gemeenten waarschuwt dat dit ravijn waarschijnlijk nog dieper wordt dan verwacht door kostenstijgingen in het sociaal domein.

Noordwijk is ook meer geld kwijt aan Gemeenschappelijke Regelingen, dat zijn werkzaamheden die de gemeente laat uitvoeren met andere gemeenten. Door een hogere indexering van de lonen en verhoogde prijzen stijgen de lasten van deze Gemeenschappelijke Regelingen. Ook nemen zorgkosten toe, met name de jeugdhulp.

B & W moeten de begroting nog bespreken met de gemeenteraad. Dan wordt ook duidelijk waarop bezuinigd wordt. Ze doen nu al een voorzet over de volgorde: ombuigingen, schrappen van taken en als laatste belastingverhogingen.

4 REACTIES

  1. Ach….met een eigen vermogen van zo’n 135 miljoen, daarmee behorend tot de rijkste gemeenten van Nederland, kan de gemeente Noordwijk wel een stootje hebben. Gewoon zinnige uitgaven doen, en niet aan de bodemloze put van het ” zeven sterren kuuroord”.

  2. Wanneer het zo is dat het vermogen 135 miljoen is moeten ze der eigen nog dieper schamen geld uitgeven voor het kuuroord dat mag wat kosten voor de buitenwereld maar de inwoners helpen aan een woning dat doen ze niet witteboorden crimilateit

  3. Moeten ze maar minder aan dat kuuroord besteden er liggen duizende vierkante meters bouw grond waar niks meebgedaan wordt kost klauwen met geld als een bedrijf zo omging met zijn huishouding waren ze allang failliet dat kan bij jullie niet want dan gooi je toch gewoon de belasting omhoog . En nog een tip waarom moeten er voor elk project een extern bedrijf het uitzoeken wat er moet gebeuren is er dan helemaal geen kennis meer op die Voorstraat.?

  4. Kuuroord, geld verspilling.
    Gewoon het geld goed besteden en niet aan onzin dingen.
    Er is geen hond die zit te wachten op Noordwijk Kuuroord!!
    Bouwen voor de bevolking, DAT moet prioriteit no. 1 zijn!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in