Noordwijk – Het college van B & W liet dinsdag weten voorwaarden te stellen bij de opvang van asielzoekers in Fletcher de Witte Raaf. Drie dagen later bericht de gemeente dat opvang niet is toegestaan omdat het in strijd is met het bestemmingsplan.

Vorige week werd de gemeente door COA benaderd over opvang en werd er volgens zeggen gereageerd met: ja, mits. Daarnaast startte het college een juridische toets rondom de hotelfunctie en het bestemmingsplan. De gemeente is nu tot de conclusie gekomen dat het gebruik van het hotel als opvanglocatie in strijd is met het bestemmingsplan en er in het geval van een tijdelijke opvanglocatie sprake zou zijn van een overtreding. Hierbij is gekeken naar alle omstandigheden, zegt de gemeente. Noordwijk wil dat hotels deze functie houden en ze willen daarom geen uitzondering maken. Legalisatie of het gedogen van noodopvang in De Witte Raaf zou haaks staan op dit beleid.

COA wil niet reageren op deze stellingname van Noordwijk.

34 REACTIES

 1. Schandalig dat de gemeente nu gehoor geeft aan dom schreeuwende racisten die tegen de opvang van KINDEREN zijn.

  Zich verschuilen achter het bestemmingsplan is natuurlijk ook kolder. De vakantieparken zitten vol met Polen. Oekraïeners worden opgevangen in kantoren en kerken, maar goed die hebben natuurlijk de goede kleur dus daar wordt geen stampij over gemaakt. Beschamend.

 2. Apart dat de (K)walitatief (U)itermate (T)eleurstellende gemeente Noordwijk meet met 2 maten. Zoals eerder genoemd worden voormalige hotels en kantoren in dorpscentra omgetoverd tot woningen voor arbeidsmigranten (lees: interessant voor investeerders) en asielzoekers wat niet strookt met de bestemmingsplannen. Maar wanneer de gemeente haar steentje bij moet dragen aan een landelijk/Europees probleem, gaan ze het heilige boontje uit hangen.

 3. Op dit soort momenten schaam je rot om in deze a-sociale gemeente te wonen. Dit toont maar eens aan dat de spreidingswet hard nodig is om bestuurders zonder ruggengraat aan banden te leggen. Hopelijk maken oppositiepartijen hier een hoop herrie over en krijgt het aandacht van de landelijke media. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Wassenaar.

 4. Gewoon een uitzondering maken. Wat, gaat de gemeente zichzelf anders een boete geven?

  Overigens wel goed om te zien dat niet iedereen die hier reageert egoïstische racisten zijn!

 5. Nou…….als de gemeente zich nu zo stipt wil houden aan het bestemmingsplan van De Witte Raaf en geen ovetreding wil begaan, wordt het de hoogste tijd om alle bestemmingsplannen in de gemeente tegen het licht te houden en te controleren op overtredingen. Ik vrees dat er een beerput open gaat!!

 6. Ik lach me suf om al die linkse deugers, heel goed van de gemeente dat ze geen ellende willen in hun dorp, laat anders die deugers ze zelf in huis nemen!

   • Oke we nemen ze op en dan ? Weet jij hoe ze eraan toe zijn .En het zijn meestal alleen maar jongens ! Ik ben bang voor mijn kleindochters als die naar duin fietsen . Ze lopen door het duin helemaal geen toezicht erop . Kijk nu al om je heen in het dorp ,avonds. Het is net of je in het buitenland loopt. Ik snap dat er hulp moet komen . Maar ben ook heel bezorgt. En iemand schreef dat het zo goed was in Wassenaar, daarom werd er gevraagd of ze niet na 16.00 meer naar duin wilden komen met de paarden! Een bezorgde oma

 7. Arie helemaal gelijk trek die beerput maar open ze doen niets anders dan vogelen met bestemmingsplannen het is Een Stelletje Koekenbakkers die aan het roer zitten bij de gemeente voor de fouten die ze maken privé aansprakelijk stellen dan staan ze heel snel op straat zonder geld en geen werk

 8. Het Zilveren Kruis biedt opvang aan VLUCHTELINGEN (Oekraïne). Voor deze personen gelden andere regels.
  Asielzoekers, hoe wrang ook, bestaan voor best wel een groot deel uit (alleenstaande) gelukszoekers/profiteurs.
  Deze personen weten dat ze zo wie zo NIET in aanmerking komen! Zij komen alleen om zoveel en zolang mogelijk te profiteren van alle mogelijke voorzieningen. Zij ageren en veroorzaken nogal eens wat overlast.

 9. Omdat ze de werklui uit die hotels gaan weren schept dat precedent om ook hier tegen te zijn. Goed gedaan of een gelukje. Kan ook dat ze dat COA al zagen aankomen en zodoende ‘opeens’ gingen handhaven waardoor de werklui het moeten ontgelden. Heel triest. Ze willen meer toeristen maar parkeren is duur en er valt geen zak te beleven in dat slaapdorp.

 10. De voorstanders een vergunning geven voor kinderopvang en lekker onderverdelen.Poolse mensen komen hier puur om te werken, dat is heel wat anders dan asiel aanvragen en je hand ophouden.mij lekker dom houden wilma.

 11. Gemeente ga je diep schamen. Daar waar de hotels uitpuilen van de arbeidsmigranten ,en Oekraieners met open armen worden ontvangen, is er.hier geen plaats voor mensen die hun land zijn ontvlucht en hopen op een beter leven. En Wickie, dit heeft niets te maken met links of rechts maar met hulp bieden aan mensen die dit nodig hebben. Hoop trouwens dat de spreidings wet er snel doorkomt..

  • HAHA, je weet dat hoop uitgestelde teleurstelling is, die dwangwet komt er niet, hopelijk heb je nog een paar kamertjes over voor al die overlastgevers. 🙂

 12. Terecht!!

  Viel ook niet te rijmen met eerdere berichten over het moeten stoppen met huisvesten van arbeidsmigranten in het Fletcher Badhotel en Hotel Waikiki.

 13. Wat een angst bij de gemeente en bij mensen die zich met allerlei gezochte argumenten tegen de komst van minderjarige asielzoekers keren. Ik kan daar alleen maar positieve ervaringen tegenover stellen. Persoonlijke ervaringen van opvang en ervaringen vanuit de kerken waar ik gewerkt heb. Ik voel me nog steeds verrijkt door de ontmoetingen met deze gevluchte mensen. Speciaal bij de jongeren was (en ben ik nog steeds) onder de indruk van hun veerkracht en aanpassingsvermogen. En bedenk: het gaat hier om kinderen, kinderen in nood.

  • Als ze zo veerkrachtig zijn dan zal het ze zeker lukken terug te keren naar hun respectievelijke landen en daar de schouders er onder zetten. Want dat is daar hard nodig. Er is niets zo mooi als je eigen land opbouwen en zelf groeien in je eigen omgeving. Hier heeft een vorige generatie de oorlog en bezetting ook ooit uitgezeten en heeft daarna grote armoede gekend. Maar er is een mooi welvarend land opgebouwd.

   • De meesten zouden niets liever willen, Peter. Maar in de landen waar nu de meeste jonge asielzoekers is het oorlog en worden mensen gebombardeerd en gemarteld. Daar valt dus niks op te bouwen.

  • Er staan heel veel kerken leeg in Nederland, dominee. Het is een mooie taak voor u om het voortouw te nemen en actie te ondernemen om minderjarige asielzoekers in de lege kerken onder te brengen. Er zijn heel veel “werkloze” priesters en dominees die deze kinderen daar geestelijk kunnen ondersteunen.

   • Waar in Noordwijk, Arie? In heel Nederland, en ook in Noordwijk, doen kerken dit al, bijv. In het Windkrachthuis naast de Buurtkerk, waar Oekraïeners wonen.

  • Er is geen financiële draagkracht meer Harry. De grens is gewoon bereikt. Ook de protestantse kerken hebben aan corona-infuus gelegen voor geld. Geld waarvoor we nu heel hard moeten werken, zonder dat daar iets tegenover staat. Zolang we onderwijs, zorg, huisvesting en veiligheid niet op orde hebben, moeten we stoppen met nieuwe projecten en accepteren dat we niet de hele wereld kunnen redden.

 14. Wie heeft er nu gelijk vertel me dat eens . Maar dat ze niet sporen op dat gemeentehuis daar zijn we nu wel achter . Er is helemaal geen beleid meer en geen kennis .Eerst roepen en dan terug draaien als je toch ergens aan begint dan kijk je toch van tevoren of het mag . Wat een miskleun .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in