Foto: Jeroen Nederveen

Noordwijk – Gemeente Noordwijk heeft weliswaar een ‘een positieve grondhouding’ naar het initiatief Tiny Vibes, maar het uitgangspunt van de gemeente is dat de primaire bestemming niet wijzigt.

Eerder meldde BO dat twee Noordwijkerhouters een plan hebben bedacht om tiny houses op terreinen van agrariërs te bouwen in samenwerking met een bank en een bouwbedrijf. Het project is bedoeld voor jongeren die door de woningnood niet in aanmerking komen voor een woning.

Om het plan daadwerkelijk te kunnen realiseren moet de gemeente bereid zijn om een tijdelijke ontheffing te geven voor het bestemmingsplan van agrarische grond. Maar die kans lijkt klein. De gemeente kan naar eigen zeggen een besluit nemen om afwijkend gebruik van bestemmingsbepalingen met een tijdelijk karakter toe te staan. Volgens de gemeente is elk initiatief maatwerk en moet het ruimtelijk getoetst worden.

Overigens is het idee van tiny houses op agrarische grond niet nieuw. Een aantal jaar geleden opperde Jeroen Nederveen al hetzelfde, ook bij de gemeente Noordwijk. Hij is het afgelopen jaar vanwege zijn idee uitgenodigd bij het World Economic Forum om daar over zijn tiny house plannen te spreken.

 

 

 

22 REACTIES

 1. Bestemings plannen zijn om te wijzigen dat doet het GOM toch iedere keer nee deze huisjes horen niet in dat sjieke Noordwijk huizen van rond een miljoen daar zijn ze gek op .

  • Ja Han want elke villa brengt alleen al voor de GOM 160.000 euro in het laatje, zonder dat ze er ook maar iets voor doen!

  • Gom wijzigt geen bestemmingsplannen, dat doet de gemeenteraad. Tiny houses zijn gewone woningen alleen met een andere maat dan ‘gewone’ woningen. Als die in het landelijk gebied moeten komen dan zijn het per definitie Greenportwoningen en ja daarvoor moet aan Gom een prijs voor een bouwtitel worden betaald. Dat wordt in de hele bollenstreek hetzelfde uitgevoerd, zoals beschreven in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG). Het niet betalen voor een bouw titel aan Gom voor Tiny houses kan niet want de bollengemeenten zijn gebonden aan hun eigen beleid in de ISG. Ook zou dat onrechtmatig zijn tov eerdere gevallen waar wel een bouwtitel door belanghebbenden aan Gom is betaald.

 2. De beoogde 12 percelen voor de Tiny Houses worden niet meer gebruikt door de bollenboeren. Gemeente, gewoon ontheffing verlenen voor bestemming agrarische grond. Twee vliegen in een klap: er wordt geen gif meer gespoten op deze percelen en je lost een deel van de wachtlijst woningzoekenden op.

 3. GEWOON GELUL VAN DE GEMEENTE NOORDWIJK! Voor asielzoekers worden momenteel de raarste capriolen uitgehaald om deze te huisvesten. Mooi excuus om zonder gezichtsverlies zich achter te verschuilen….wat laf! Maar ook niets anders verwacht……

 4. Let op! Als het WEF het leuk vindt gaat flutgemeente Noordwijk er wel in mee. Immers pleasen ze dan Rutte en Hare Majesteit.

 5. de statushouders zouden die tiny huisjes weigeren! bedenk eens bij jezelf zou jij in zo’n kleine ruimte willen leven en dan nog van hout een onveilig gevoel tov. inbraak etc.

 6. Laat Dan elke eigenaar met een hoekjje grond die niet meer geschikt is voor teelt te Klein of gestopt Al’s kweker een verzoek doen voor 1 of de hoeveelheid toegestaan hoeveelheid dat werk mischien wel zie bv schulweg met vakantie bungalows

 7. Dit soort woningen en net zoals chalets meer te dogen zal toch een uitkomst zijn ivm de wonings nood.
  Voor jonge starters en 60 plus zal zoiers top zijn .
  Ik zal mijn eigen koop eengezinswoning graag inruilen voor een kleinere woonplek.
  Het liefst op een rustiger plek in de natuur.
  Zoiets creëren voor jong en oud zal veel goeds doen.
  Ipv de vakantie huizen op parken ter inverstering wel toe te laten.
  Alles voor het grote geld .

 8. Waarom niet naast het vinkenveld neerzetten grond is van de gemeente tiny houses en ouderen woningen. Zit ook nog 1 kwekerij die wil misschien ook wel weg is het helemaal veel grond.

 9. Ja, dan hebben we dus een creatieve ambtenaar nodig, maar ambtenaar en creativiteit gaat jammer genoeg niet vaak samen.

 10. De ISG en het GOM zijn inmiddels achterhaald door andere inzichten en behoeften. Er rest slechts een oplossing: de ISG verwerpen en opheffing van GOM. Zowel de ISG als de GOM staan burgelijke behoeftes en het algemeen belang in de weg.

  • U kunt persoonlijk van mening zijn dat de ISG en GOM achterhaald zouden zijn maar dat blijkt niet uit de vorig jaar door bureau Wing uitgevoerde evaluatie van de ISG (incl rol GOM)….in tegendeel zelfs.

 11. Alle bestemmingsplannen worden door de gemeente aangepast dus dat kan hier ook gewoon lijkt mij, of brengt het te weinig op voor projectontwikkelaars?

 12. Rapport onderzoek naar nut van ISG door Bureau Wing, april 2023.
  -Een aanpassing van de ISG is nodig, omdat er nieuwe opgaven zijn en een andere tijdgeest.
  -Het instrument is gedateerd, en is er bij de uitvoering onduidelijkheid over uitvoering van thema’s in de ISG.
  -Voor de financieringsaanpak voor de bouw van greenportwoningen is steeds minder draagvlak, waarbij rolverdeling tussen gemeentes en GOM niet duidelijk is.
  -Bij organisaties en bedrijven is onduidelijkheid over de begrippen openheid en verrommeling van het landschap.

 13. gemeente Noordwijk is er vooral om de bewoners te irriteren helaas .
  willen wij linksaf gaan zij rechtsaf willen we rechtsaf gaan zij linksaf ….
  stemmen is zinloos er veranderd helemaal niks .

 14. Zeer eens met de heren duivenvoorden. In dit guuroord doen ze alles om de gewone man NIET te willen huisvesten. Walgelijke boerderettes kunnen wel en slopen de zichtlijnen van de streek ( delfweg/ Gooweg/ leerweg o.a) maar een Tiny house op je erf voor zoon/dochter/opa mag weer niet.
  Belegging weer wel . Heulll veel vak huisjes ( witte raaf etc)
  Maar onze kinderen wonen lang thuis…

 15. Nee dat stemmen stelt niks voor er zijn twee partijen die de dienst uit maken en de rest durft niks te zeggen bang dat ze zijn dat bij de volgende verkiezingen niet meer mee mogen doen . Want ja dan zijn ze hún riante verdienste kwijt .En dan moeten ze echt gaan werken .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in