Foto Noordwijk Klein

Noordwijk – De Noordwijkerhouters Natacha Hulsebosch en Lydia Rullens hebben een plan gemaakt voor de bouw van Tiny Houses op terreinen van agrariërs in de Bollenstreek. Het idee is ontstaan omdat Hulsebosch en Rullens zich zorgen maken over de woningnood onder met name jongeren.

De bedoeling van het plan, genaamd Tiny Vibe Noordwijk, is dat jongeren een tiny house huren op een stuk grond van een boer die de grond niet meer voor gewassen gebruikt. Lydia: ‘De agrariërs die al hebben toegezegd zien ook de meerwaarde van de mogelijkheden die de jongeren krijgen om op zichzelf te gaan wonen. Vaak hebben de boeren zelf ook kinderen die nergens terecht kunnen’.

Een belangrijk aspect van het plan is ‘huur met optie tot koop’, waarbij een deel van de huur als spaarpot wordt gereserveerd voor jongeren. Ouders kunnen zich inschrijven voor de financiering van de bouw of koop van een tiny house. Rullens: ‘Dit biedt hen niet alleen een thuis, maar ook de mogelijkheid om te werken aan financiële stabiliteit en eigenaarschap. Een ander belangrijk aspect is de lage huur. Wij willen met dit non-profit project juist dat er veel geld overblijft voor de spaarpot van de jongeren’.

Op dit moment zijn er 12 percelen van 12 agrariërs die eventueel mee willen doen. Sinds de opening voor de inschrijvingen op 2 mei, zijn er 128 aanmeldingen van woningzoekenden binnen gekomen. Ook andere partijen als banken en beleggers hebben volgens de initiatiefnemers toezeggingen gedaan om samen te werken.

Het idee moet nog voorgelegd worden aan de gemeente. Om tiny houses te kunnen bouwen op agrarische grond is er een tijdelijke ontheffing nodig op het huidige bestemmingsplan. De ontheffing zou dan geldig zijn voor tien tot vijftien jaar.

Hieronder het radio-interview:

 

 

23 REACTIES

 1. Er worden zat villa’s geboud op op grond wat daar niet voor bestemd is kijk maar naar dat geweldige GOM maar in deze gemeente heb ik er een hard hoofd in want het zal wel weer uitstekende grond wezen . Maar dit is een goed plan veel succes er mee 👍

 2. Bijzonder dat de GOM nog geen beslag legde op de 12 genoemde percelen. Of zouden ze inmiddels wel doorhebben dat hun beleid ongeloofwaardig is?

 3. één geweldig idee, ik hoop dat ze hun plannen mogen realiseren,. Zeer goed over nagedacht en ,zo hard nodig!! kleine ontwikkelaars, geef ze een kans ☺️☺️

 4. Nou Rob die woningnood was vroeger ook al zo de rijken hebben het voor het zeggen in dit land als je ziet dat er huizen al jaren leeg staan daar moet toch wat aan gedaan worden . En je moet een bestuur hebben die willen bouwen maar in Noordwijk zien ze liever mensen met een hoop geld .

  • Duin en Dal, de Victorwijken, Guldemondplan, Zeeburg……in Noordwijkerhout, het staat allemaal op ( giftige) bollengrond. Had dat dan maar niet gebouwd moeten worden, Jan?

 5. Ik vind het een geweldig idee, er is niet alleen nood onder jongeren ook onder een deel van de werkende….
  En dan nog de arbeids migranten die 800 of meer voor een kamer betalen…..
  Maar ik ben het er ook mee eens dat de gemeente Noordwijk meer op de rijken is ingesteld. ( Waar die 12 villas staan hadden ook 30 tot 40 eengezins woningen kunnen staan)
  Word echt wel tijd in de regio bollenstreek dat ze iets makkelijker worden.
  En met dit soort projecten zou dat een goed begin zijn.

 6. EEN HEEL GOED PLAN! Of het kans van slagen heeft in een arrogante gemeente als Noordwijk die nergens een oplossing weet te vinden voor de doorsnee burger en dus ook woningzoeker. Ook ik heb kinderen thuiswonend die nieteens meer kijken bij een makelaar…KANSLOOS! Daarom, omarm ik dit initatief,want op de gemeente kun je niet wachten. Maar ik verwacht dat juist zij er een streep doorzetten. Ik sta nogsteeds versteld dat het volk, de woningzoekende dit pikken en niet in opstand komen……

 7. Slecht plan. Leidt alleen maar tot meer bebouwing in het buitengebied. Beter is om sociale huurwoningen te bouwen binnen de bebouwde kommen van Noordwijk en Noordwijkerhout. Daar is best ruimte voor, maar de gemeente wil meestal niet omdat ze er te weinig aan verdienen.

  • Ik zie liever Tiny Houses verschijnen in het buitengebied dan kolossale kassen, bollenschuren en bedrijfshallen die met en zonder vergunning in het buitengebied verrijzen!

 8. Ik vind het een prima oplossing voor het Zilverenkruis terrein. Dan kan je het bijbehorende parkeerterrein aan de overkant ook volzetten. Aan beide kanten een klein parkeerterreintje erbij. Dan is er ook nog wat ruimte voor wat groen en het parkeerdrukprobleem voor Boerenburg is ook direct opgelost.

 9. prima initiatief…jammer dat de gemeente niet zo denkt om een keer trendsetter te zijn in Nederland

 10. Op de hoek van de Bronkhorsstraat Raadhuis straat we zitten echt niet tewachten op weer een Albert heijn . Daar kunnen ook mooie appartementen geboud worden .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in