archieffoto

De Zilk – De fractie van NZ-lokaal heeft donderdag een motie ingediend voor het behoud van de kerktoren van de Heilig Hart kerk in De Zilk. Volgens de partij is het van belang dat de toren een landmark blijft in de Duin- en Bollenstreek. Daarnaast is fractievoorzitter Karin Meiland van mening, dat het gemeentelijke monument onlosmakelijk verbonden is met het dorp: ‘Veel Zilkers hebben een foto of schilderij hangen van de kerktoren. Noordwijk-Binnen wil ook niet zonder de Oude Jeroenskerk en Noordwijkerhout is niet compleet zonder de Witte kerk.’

Tijdens de raadscommissie van 11 april luidde penningmeester Henri van Haaster de noodklok over de slechte staat van de kerktoren. De parochie heeft ongeveer 500.000 euro nodig voor de renovatie, maar kan dit niet uit eigen zak betalen. De heer Van Haaster heeft aangegeven dat de gemeentelijke subsidie van 50.000 euro te weinig is om de toren naar behoren op te knappen; sloop van de kerktoren ligt daarom op de loer. NZ-lokaal steekt hier een stokje voor. Uit onderzoek van de partij blijkt dat de parochie niks aan het achterstallig onderhoud heeft gedaan, terwijl zij daar wel de financiële middelen toe hadden door de kerkenveiling, verhuur en giften. De eigenaar is dan verplicht om onderhoud uit te voeren, omdat het om een monument gaat. Daarnaast staat volgens het bouwkundig rapport de kerktoren voorlopig nog niet op instorten. Karin Meiland wil daarom koste wat het kost voorkomen, dat de parochie of een eventuele nieuwe eigenaar een sloopvergunning krijgt.

De fractie roept het college op, om in overleg te treden met het kerkbestuur met als doel het behoud van de kerktoren. Op dit moment heeft het college al een bijdrage beschikbaar gesteld. Onder andere de VVD-fractie vindt het ook belangrijk dat de gemeente een warm hart toedraagt aan monumenten met een maatschappelijke en emotionele waarde: ‘De subsidie-aanvraag van 50.000 euro steunen wij van harte; dit is een aanmoediging om de toren te behouden. Over sloop moeten we nog niet praten.’ . Toch is Charlotte Meiland van GroenLinks kritisch. Ze betwijfelt of de parochie daadwerkelijk niet kan investeren, of niet wil investeren in de kerktoren. Dit beaamt raadslid Steenvoorden van PUUR: ‘We zitten in een spagaat, want als de parochie de kerk verkoopt willen ze dit ook niet gebruiken om de toren te renoveren.’ Al met al blijven de partijen positief over de vastgestelde bijdrage voor de toren als aanmoediging, maar zijn er twijfels over een eventuele extra subsidie voor de kerk.

Verschillende partijen hadden vragen over de mogelijkheid om een vergunning te weigeren. Wethouder Roberto ter Hark weet echter niet of hij de motie kan uitvoeren: ‘Een sloopvergunning wordt getoetst op op verschillende criteria. Wij kunnen daar niet zomaar vanaf wijken.’ Toch is het raadsvoorstel en de bijbehorende motie met een grote meerderheid aangenomen. Dit betekent dat de raad 50.000 euro beschikbaar stelt voor de renovatie en dat de gemeente gesterkt wordt tijdens de gesprekken, mocht er ooit een vergunning aangevraagd worden voor de sloop. De raad heeft immers een duidelijk signaal afgegeven.

5 REACTIES

  1. Kunnen de bejaarden van de zilk daar niet in er komt toch niemand in de kerk een bar der in en toiletten dan wordt het een mooi bejaarden soos . Twee dingen in een klap .

  2. Ik vind dit toch echt treurig. Het fijne weet ik er niet van, maar dat het Bisdom hier geen geld voor zou hebben vraag ik me dus echt af.
    Want waar zijn ander de gelden van de kerk veilingen en andere acties dan gebleven?
    Of zou het zo zijn dat het Bisdom van de Zilk af wil ten faveure van de andere gemeentes, Hillegom en Lisse. Daar is het pas echt een bodemloze put, voor zover ik heb begrepen.
    We gaan het zien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in